«Ξαναγράφηκε» το νομοσχέδιο για τις λαϊκές μετά το «αντάρτικο» του ΠΑΣΟΚ

«Ξαναγράφηκε» το νομοσχέδιο για τις λαϊκές μετά το «αντάρτικο» του ΠΑΣΟΚ

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάστηκε για δεύτερη φορά μετά την «κρίση του γάλακτος» να βάλει νερό στο κρασί του «νοθεύοντας» διατάξεις που υπερασπιζόταν με ένταση

 «Ξαναγράφηκε» το νομοσχέδιο για τις λαϊκές μετά το «αντάρτικο» του ΠΑΣΟΚ
Σε ολική αναδίπλωση αναγκάστηκε το υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του ΠΑΣΟΚ να βγει στο αντάρτικο.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική για τις λεπτές ισορροπίες που συντηρούν τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς η ξαφνική αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ ήταν ικανή για να ανατραπεί πλήρως το νομοσχέδιο και να αλλοιωθούν ριζικά όλα τα αιχμηρά σημεία του που το προηγούμενο διάστημα είχαν φέρει σε μετωπική κυβέρνηση και εμπόρων λαϊκών αγορών.

Κλείσιμο
Η ξεκάθαρη αναφορά του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή πως το κόμμα του θα καταψηφίσει εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι δικές του προτάσεις ανάγκασε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να ξαναγράψει στην ουσία την διάταξη για την κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές, να αποσύρει την ρύθμιση για τον διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων και να επιμηκύνει την διάρκεια λειτουργίας των εμπορικών πανηγυριών, υιοθετώντας με τον τρόπο αυτό και τα αιτήματα των ισχυρών παραγόντων του κλάδου.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι εως την περασμένη Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόταν με θέρμη τις αρχικές διατάξεις σημειώνοντας ότι «σπάνε» τα συμφέροντα που λυμαίνονται τις λαϊκές αγορές και φέρνουν διαφάνεια στο χώρο. Επιτίθονταν μάλιστα με δριμύτητα στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι κάνει ψηφοθηρική πολιτική φέρνοντας στην Βουλή τα «απαράδεκτα αιτήματα των λαϊκατζήδων».



Παρά ταύτα, χθες, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εταίρος έκανε ολική στροφή από τις αρχικές του θέσεις εξηγώντας ότι η συζήτηση που διεξήγαγε το Σαββατοκύριακο με φορείς των λαϊκών αγορών τους οδήγησε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Με τον τρόπο αυτό στην πράξη το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κάνει σε μισή ημέρα ότι δεν μπόρεσε να κάνει η αντιπολίτευση σε κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις περίπου 10 ημερών. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάστηκε για δεύτερη φορά μετά την «κρίση του γάλακτος» να βάλει νερό στο κρασί του «νοθεύοντας» διατάξεις που υπερασπιζόταν με ένταση.

Το χρονικό

Ειδικότερα, ο κ. Κασσής στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθάρισε το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις κληρώσεις των θέσεων στις λαϊκές και τον διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων εάν το υπουργείο δεν κάνει αποδεκτές τις δικές του θέσεις. Η αναφορά του βουλευτή αιφνιδίασε πλήρως την ηγεσία του υπουργείου αλλά και την ΚΟ της ΝΔ.  Πριν όμως υπάρξει θερμό επεισόδιο δημόσια μεταξύ των δύο εταίρων, συγκλήθηκε άτυπη σύσκεψη μεταξύ των κ. Χατζηδάκη και των γραμματέων των ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Θανάση Μπούρα και Παναγιώτη Ρήγα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός μίλησε για αιφνιδιασμό και ζήτησε εξηγήσεις από το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι δεν τον είχαν ενημερώσει. Πράγματι η μόνη ενημέρωση που υπήρξε ήταν λίγο πριν ανέβει ο κ. Κασσής στο βήμα της Ολομέλειας όταν ο ίδιος βουλευτής πλησίασε τον υπουργό στα έδρανα της αίθουσας και του «αποκάλυψε» την αλλαγή στάσης. Η αντίδραση του υπουργού είναι ενδεικτική καθώς φέρεται να του είπε «πλάκα μου κάνεις;». Σε κάθε περίπτωση στην σύσκεψη αποφασίστηκε να λήξει η μίνι κρίση με την υιοθέτηση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ καταγράφοντας την δεύτερη οπισθοχώρηση του υπουργείου μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί για τις διατάξεις του γάλακτος.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις διαβάζοντας ουσιαστικά τις προτάσεις Κασσή.

Η κλήρωση πλέον δε θα διεξάγεται για όλες τις θέσεις των λαϊκών αλλά μόνο για τις κενούμενες ενώ η ρύθμιση για τον διαχωρισμό εμπόρων και παραγωγών θα έρθει με Υπουργική Απόφαση και μετά από 3μηνη διαβούλευση!

Τα προβλήματα όμως δεν έληξαν εκεί καθώς ο κ. Κασσής ξαναχτύπησε τις πρώτες πρωινές ώρες για τις εμποροπανηγύρεις. «Όσον αφορά στο άρθρο 33, εμείς είπαμε ότι δεν θα κάνουμε παζάρια σε ό,τι έχει να κάνει με τις ημέρες» είπε ο βουλευτής και εξήγησε «Πέντε μέρες για τις θρησκευτικές, επτά για τις ζωοπανηγύρεις και παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις και δεκαπέντε ημέρες για τις χριστουγεννιάτικες και τις πασχαλινές αγορές». Λίγη ώρα μετά ο κ. Χατζηδάκης σημείωνε «σε ένδειξη καλής θέλησης και για να τελειώσει το θέμα και επειδή επιμένει ο κ. Κασσής, δεχόμαστε τη ρύθμιση κατά τον τρόπο που την προτείνει, προκειμένου να μην υπάρχει κενό νόμου. Παρά το γεγονός -και θέλω να το πω σαφώς- ότι ούτε με αυτή τη ρύθμιση είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι, διότι στην πραγματικότητα δεν κάνουμε την τομή την οποία θα ευχόμαστε. Όμως, εν πάση περιπτώσει, λέω ειλικρινά ότι περί αυτού πρόκειται. Διαφορετικά, θα υπήρχε ένα κενό νόμου και θα ήταν όλα χωρίς καμμία ρύθμιση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης