Κρίση με το ευρωψηφοδέλτιο - Αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρκόφιλο Χριστόπουλο

Κρίση με το ευρωψηφοδέλτιο - Αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρκόφιλο Χριστόπουλο

Θέμα αποπομπής του Δημήτρη Χριστόπουλου βάζουν οι πασοκογενείς του κόμματος - Ευθύνες στον Βίτσα ρίχνει η «Αυγή»

Κρίση με το ευρωψηφοδέλτιο - Αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρκόφιλο Χριστόπουλο
Με τη συνολική εξέταση του προβλήματος που έχει ανακύψει στον ΣΥΡΙΖΑ με τις λαθεμένες επιλογές υποψηφίων από τη μειονότητα της Θράκης, θα προσπαθήσει η Κουμουνδούρου να ξεπεράσει τη νέα κρίση που ταλανίζει το εσωτερικό του κόμματος.

Το πρωί της Πέμπτης συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία του κόμματος προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, να επιχειρήσει διορθωτικές κινήσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα: η ηγεσία βρίσκεται πλέον υπό την πίεση των «πασοκογενών» στελεχών, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που ζητούν την αποπομπή του Δημήτρη Χριστόπουλου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Χριστόπουλος είχε πρωτοστατήσει για την απομάκρυνση της ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο και είχε κάνει αμφίσημες δηλώσεις για τη μειονότητα, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για ενιαία τουρκική οντότητα, σε αντίθεση με την επίσημη θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων έως τώρα, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου.

Μάλιστα ο κ. Μιχελογιαννάκης επιτέθηκε στον κ. Χριστόπουλο, κάνοντας την εξής παρέμβαση το βράδυ της Τετάρτης:

«Απαντώντας σε μια σειρά παρεμβάσεων του συντρόφου Χριστόπουλου, θέλω να διευκρινίσω τα κάτωθι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιαννάκης και σημειώνει:

«1. Δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς.
Κλείσιμο

2. Δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα.

3. Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος τους, στη Θράκη και την δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».

Ανασχετικός παράγοντας σε μια απομάκρυνση του κ. Χριστόπουλου πάντως ίσως είναι το γεγονός ότι την απομάκρυνση του κ. Χριστόπουλου ζήτησε χθες και η ΝΔ επίσημα με δήλωση της εκπροσώπου της Μισέλ Ασημακοπούλου.

Λάθη επί λαθών

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί αναβρασμός με την τροπή που πήραν τα πράγματα, καθώς η προεκλογική ατζέντα κυριαρχείται πλέον από τέτοιου είδους ζητήματα και κυρίως εμπεδώνεται μια αίσθηση ότι το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανο και ανέτοιμο να αντεπεξέλθει σε κορυφαίες πρωταγωνιστικές πολιτικές μάζες, όπως απαιτεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει κυβέρνησης.

Χθες το κεντρικό άρθρο της «Αυγής» δημιούργησε αμηχανία στα στελέχη του κόμματος καθώς ζητούσε ευθύνες για την υπόθεση Σαμπιχά από τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα, καθώς ήταν ο έχων την ευθύνη της πενταμελούς επιτροπής που επεξεργαζόταν τις υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. Εγραφε η «Αυγή»: «Ο Δ. Βίτσας, με μια καθαρή δήλωσή του, είπε ότι η νέα υποψηφιότητα δεν υπακούει σε κάποιον εθνικισμό. Εξ αυτού μπορεί να συμπεράνουμε εμείς, οι απληροφόρητοι, ότι η αποσυρθείσα υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν υπακούει σε κάποιον εθνικισμό... Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας το επί ημέρες σχεδόν προεκλογικού χαρακτήρα ενδιαφέρον ακροδεξιών κύκλων υπέρ της αποσυρθείσης υποψηφιότητας, με πιο εμφανή τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Δημοκρατία", αν ακούσουμε τις δηλώσεις του Φ. Κρανιδιώτη και του Θ. Πάγκαλου, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η αποσυρθείσα υποψηφιότητα απηχούσε το "βαθύ ελληνικό κράτος"».

Αντεπίθεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε πάντως να περάσει στην αντεπίθεση ιδίως μετά την αποκάλυψη ότι ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αχμέτ Κουρτ φωτογραφιζόταν και είχε στενές επαφές με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας. Αφενός απομάκρυνε αμέσως τον κ. Κουρτ από το ψηφοδέλτιό του, αφετέρου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και έθεσε θέμα για στέλεχος της ΝΔ, που είχε επίσης επαφές με τους ακραίους εθνικιστές τουρκογενείς της Θράκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης