Βενιζέλος: Ακατάλληλη η Μεσόγειος για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Επισήμανε ότι θέση της Ελλάδας είναι η εν πλω υδρόλυση να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο - Τι δήλωσε αναλύτικά

Τις επιφυλάξεις εκ μέρους της Ελλάδας για τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εξέφρασε την Μ. Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι θέση της Ελλάδας είναι η εν πλω υδρόλυση να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί η Μεσόγειος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως εφόσον το ζήτημα αυτό δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εφόσον θα επιλεγεί πράγματι, τελικά, η εν πλω υδρόλυση στη Μεσόγειο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα παρασχεθούν οι απόλυτες εγγυήσεις σε σχέση με την προστασία του μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει ενεργά το ρόλο της ως προς την παρακολούθηση της εφαρμογής των εγγυήσεων αυτών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όλα τα κράτη-μέλη που μετέχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση αυτή, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Βρετανία διαβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά πως κατά την εκτίμηση των τεχνικών τους συμβούλων, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την εφαρμογή της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Γενεύης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει εντονότατη κοινωνική ευαισθησία, ιδίως στην Κρήτη, διότι πέραν της οικολογικής ευαισθησίας υπάρχει και ζήτημα προστασίας του τουριστικού προϊόντος της Μεσογείου και ζήτησε αυτές όλες οι ευαισθησίες και οι επιφυλάξεις να ληφθούν στο έπακρο υπόψη από κάθε εμπλεκόμενο.

Τι δήλωσε αναλυτικά ο κ. Βενιζέλος

«Εμείς, ως χώρα, μιλάω τώρα με την εθνική μου ιδιότητα, θέλουμε και πάντα θέλαμε η εν πλω υδρόλυση να γίνει εκτός Μεσογείου, στον ωκεανό, στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά προτίμηση, που είναι μια ανοιχτή θάλασσα. Υπήρξε και η προσφορά της Πορτογαλίας που διέθεσε το λιμάνι των Αζόρων, αλλά επειδή, όπως ξέρετε, υπήρξαν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία που διέθεσε το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Καλαβρίας, το Gioia Tauro, όπως η προσφορά της Κροατίας να διαθέσει δικό της λιμάνι για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα αυτή, οδήγησε τελικά τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να προσανατολιστεί στη Μεσόγειο, λαμβανομένου υπόψη ότι η Συρία είναι μεσογειακή χώρα, ότι τα χημικά όπλα φορτώνονται στη Λαττάκεια που είναι μεσογειακό λιμάνι και, ούτως ή άλλως, η Μεσόγειος είναι αυτή, η οποία κινδυνεύει από την ύπαρξη χημικών όπλων στη Συρία και το επείγον είναι να απομακρυνθούν τα όπλα και να καταστραφούν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

«Έχει αρχίσει, όπως ξέρετε, η απομάκρυνση εδώ και αρκετό καιρό. Όλες οι πληροφορίες δημοσιεύονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Τα πάντα εν λεπτομερεία. Όλες οι κυβερνήσεις που μετέχουν στην τεχνική αυτή επιχείρηση, οι ΗΠΑ, η Δανία που διαθέτει πλοίο, η Νορβηγία, χώρες με οικολογικές ευαισθησίες, έχουν δώσει την αναγκαία τεχνική πληροφόρηση σε τηλεδιασκέψεις που έχουν γίνει με χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει ενημερωθεί επισήμως, με Μ.Κ.Ο., όπως η Greenpeace, η οποία έχει κληθεί να ενημερωθεί και, βεβαίως, υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες περιμένουν να αξιοποιήσουν τα βιομηχανικά κατάλοιπα σε χώρες όπως είναι η Φινλανδία και η Γερμανία», τόνισε.

«Ένα μέρος αυτού του χημικού οπλοστασίου καταστρέφεται χωρίς υδρόλυση και αυτό ήδη προχωρά και οι μεταφορές γίνονται από τα δύο πλοία, το δανικό και το νορβηγικό, τα οποία ελλιμενίζονται πάρα πολύ συχνά σε μεσογειακά λιμάνια με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Λάρνακας, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε δυο φορές το νορβηγικό πλοίο, μια φορά και το δανέζικο πλοίο, μια φορά μόνος του και μια φορά συνοδευόμενος από την Πρωθυπουργό της Δανίας. Επίσης, είναι προφανές ότι η επιχείρηση αυτή διεξάγεται, αν διεξαχθεί, στα διεθνή ύδατα. Στα διεθνή ύδατα δεν υπάρχει δικαιοδοσία κάποιου κράτους, γι’ αυτό είναι τα ύδατα διεθνή. Το πλοίο θεωρείται έδαφος της χώρας της σημαίας, την οποία φέρει» υπογράμμισε.

Ακόμη σημείωσε πως «θα γίνει, επίσης, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση προστασίας και επιτήρησης, στην οποία θέλουμε όλοι μας, σύμφωνα με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να εξακολουθήσει να μετέχει η Ρωσία ανεξαρτήτως της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ελλάδα διαθέτει υποβρύχιο δικό της, του στόλου της, προκειμένου να επιτηρείται και να προστατεύεται το γερμανικό πλοίο, στο οποίο θα γίνει η υδρόλυση και προκειμένου να έχουμε και επαφή με τα γεγονότα, να έχουμε έλεγχο του βυθού. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει να μετέχουμε με υποβρύχιο».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr