Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Κατσανέβα - Wikipedia για το «όνειδος»

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Κατσανέβα - Wikipedia για το «όνειδος»

Το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ την προσωρινή διαταγή με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια να υποχρεωθεί έστω και προσωρινά να αφαιρέσει την επίμαχη λέξη

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Κατσανέβα - Wikipedia για το «όνειδος»
Νέο «επεισόδιο» στη δικαστική αντιπαράθεση του Θεόδωρου Κατσανέβα με την Wikipedia γράφτηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή» και ακαδημαϊκός κατά της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Αφορμή για την έναρξη της δικαστικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η λέξη «όνειδος» που εμπεριέχεται στο βιογραφικό του Θ. Κατσανέβα το οποίο έχει δημοσιεύσει η Wikipedia. Μετά τη συζήτηση της αίτησης το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ την προσωρινή διαταγή με την οποία είχε γίνει, προ ημερών, δεκτό άλλο αίτημα του Θ. Κατσανέβα (για έκδοση προσωρινής διαταγής) με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια να υποχρεωθεί έστω και προσωρινά να αφαιρέσει την επίμαχη λέξη.

Η συγκεκριμένη δικαστική αντιπαράθεση είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά και έρχεται περίπου 18 μετά τη δημοσίευση της φράσης «όνειδος για την οικογένειά μου», που έχει αποδοθεί πολλάκις από τον ελληνικό Τύπο στον Ανδρέα Παπανδρέου ως αναγραφή στην ιδιόχειρη διαθήκη του. Η φράση αυτή που πυροδότησε και τη δικαστική αντιπαράθεση φέρεται να αφορούσε τον Θεόδωρο Κατσανέβα, τότε γαμπρό του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η διαθήκη αυτή δεν κατέστη ποτέ κυρία από το Πρωτοδικείο (ακολούθησε άλλη) αλλά αποτέλεσε επί μακρόν αναφορά σε κάθε είδους ειδησεογραφικό χώρο. Η δημοσιοποίηση δε ήρθε αμέσως μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το 1996.
Κλείσιμο

Ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα που παρέχει ο νόμος ο Θ. Κατσανέβας ζητεί τώρα την αφαίρεση από το κείμενο του βιογραφικού της λέξης «όνειδος». Προ ημερών το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του Θ. Κατσανέβα και υποχρέωσε τη Wikipedia να διαγράψει από το περιεχόμενο του βιογραφικού του, την αναφορά «όνειδος», την οποία είχε συμπεριλάβει με παραπομπές σε δημόσιες πηγές, όπως είναι σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο της εποχής.

Σήμερα κατά τη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων το δικαστήριο διατήρησε σε ισχύ την παραπάνω προσωρινή διαταγή, με την οποία είχε γίνει εν μέρει δεκτό το αίτημα του κ.Κατσανέβα. Μάρτυρας πάντως που κατέθεσε στο δικαστήριο από την πλευρά των εναγομένων ανέφερε: «Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη Παπανδρέου , βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή. Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα οποίος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρος Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες».

Από την πλευρά του Θ. Κατσανέβα κατέθεσε συνεργάτης του, ο οποίος ανέφερε πως «η λέξη όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη». Ο ίδιος ανέφερε πως για την υπόθεση αυτή είχε καταδικαστεί εκδότης εφημερίδας που είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του Θ. Κατσανέβα με τη λέξη «όνειδος» από κάτω. «Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού», σημείωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θ. Κατσανέβας για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταθέσει και αγωγή η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016. Στην αγωγή του, κατηγορεί τον χρήστη και τη Wikipedia πως μεταξύ άλλων «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα».

Ζητεί δε από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί (σ.σ.η Wikipedia) σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση (σ.σ. του χρήστη) διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως».

Όπως δε αναφέρει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δηλαδή μη διαγραφής του περιεχομένου σε περίπτωση αντίστοιχης διάταξης της εκδιδοθησόμενης απόφασης, ζητάει να υποχρεωθεί ο χρήστης και η εγκυκλοπαίδεια «σε καταβολή χρηματικής ποινής 30.000 για κάθε ημέρα παραμονής» καθώς και να επιβληθεί στον χρήστη «προσωπική κράτηση ενός μήνα.» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης