Τσίπρας σε Γκάουκ: Η Γερμανία ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων

Τσίπρας σε Γκάουκ: Η Γερμανία ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μανώλης Γλέζος

Τσίπρας σε Γκάουκ: Η Γερμανία ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων
Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Μανώλη Γλέζο, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ, το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε σε δύο θέματα. 

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σε πρώτο επίπεδο τόνισε στον κ. Γκάουκ το αδιέξοδο των αναποτελεσματικών και βάρβαρων μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ελληνικό λαός, «στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ του επισήμανε «τη μεγάλη ευθύνη που έχει η Γερμανία, ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ακριβώς γιατί ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων, που διασπούν, διαιρούν την Ευρώπη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή στο Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη διαγραφή του χρέους, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη αυτής που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα τη λύση της Διάσκεψης του Λονδίνου που αφορούσε σε διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, μια λύση που έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να οδηγηθεί στην ευημερία και σε αυτό το οικονομικό θαύμα που είδαμε μέχρι στα χρόνια μας».

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας στον κ. Γκάου αφορούσε στις γερμανικές αποζημιώσεις, το οποίο θέμα, σύμφωνα με τον πρώτο «αφορά στην αποκατάσταση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ιδιαίτερα στις γερμανικές επανορθώσεις και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Γκάου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως επόμενη κυβέρνηση, «θα είμαστε αναγκασμένοι -διότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται κάτω από ανθρωπιστική κρίση- να το θέσουμε επί τάπητος ώστε να εκπληρωθεί και η υλική, αλλά και η ηθική διάσταση, αυτού του ιστορικού και ανεκπλήρωτου χρέους». 

Το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να έχει εξοφλήσει τα αναγκαστικό δάνεια που σύναψε με Πολωνία και Γιουγκοσλαβία και να αρνείται να εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο που σύναψε με την Ελλάδα; Είναι ολοφάνερη η αδικία που γίνεται σε βάρος της χώρα μας» απεύθυνε στον κ. Γκάουκ ο κ. Γλέζος.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης