Παπούλιας: Στις δύσκολες στιγμές ο Έλληνας αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό του

Την αισιοδοξία του ότι η κρίση θα ξεπεραστεί εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Την αισιοδοξία του ότι η κρίση θα ξεπεραστεί, επειδή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές «ο Έλληνας αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό του», εξέφρασε την Παρασκευή από τα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, για την 101η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι γνωρίζει πως ο ελληνικός λαός υποφέρει, ωστόσο, είπε πώς είναι βέβαιος ότι τα βάσανά του θα έχουν ένα τέλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην ημέρα σημειώνοντας ότι έχει μια ιδιαίτερη πολιτικοστρατιωτική σημασία.

«Ο μύθος του Μπιζανίου ήταν ταυτόσημος και με το αήττητο του τουρκικού στρατού, χάριν και στη βοήθεια των Γερμανών τεχνικών», είπε και πρόσθεσε ότι ο μύθος αυτός διαλύθηκε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.



«Με τη νίκη εκείνη απεπλήγη και μια τραγική ήττα, του ‘97. Ο λαός, οι ένοπλες δυνάμεις, η πολιτική ηγεσία ξαναβρήκαν το ηθικό τους και μεγαλούργησαν στα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Παπούλιας, εξηγώντας ότι μεγαλούργησαν «γιατί ήμασταν όλοι ενωμένοι, γιατί είχαμε  μια άξια στρατιωτική ηγεσία, γιατί είχαμε μια εξίσου άξια πολιτική ηγεσία» και «αναδείχθηκαν αρετές του Έλληνα που τις έχουμε και σήμερα ανάγκη, για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι θέλει να σκύψει το κεφάλι του σε όλους τους μαχητές των βουνών έξω από τα Γιάννενα, τους απελευθερωτές σε αυτή τη μεγάλη νίκη που, όπως είπε, ήταν και ένα προσκλητήριο για όλο τον Ελληνισμό, «όταν σκεφτεί κανένας πόσοι έτρεξαν απ’ όλες τις γωνιές της γης για να προσφέρουν και την ίδια τους τη ζωή σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα».

Τέλος, αναφερόμενος στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός και στο πόσο υποφέρει, δίνοντας  μάχη για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, ο κ. Παπούλιας κατέληξε λέγοντας ότι «όπως και τότε έτσι και σήμερα, θα ξεπεράσουμε την κρίση».



Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Κατά την αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συγκινείται κάθε φορά που πηγαίνει στον γενέθλιο τόπο, «όπως συγκινείται ο καθένας που γυρίζει στο χωριό του, στην πόλη του, στην πόλη του που αντιμετώπισε δυσκολίες, δυσκολίες της γενιάς του».

«Πέρασε πολλά αυτός ο τόπος, και τι δεν  πέρασε. Από παιδί που ήμουνα πέρασα την εισβολή των Ιταλών, τον εμφύλιο πόλεμο, τη δικτατορία», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «με τις ίδιες αρετές με τις οποίες αντιμετωπίσαμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Μπιζάνι, ο λαός μας θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι είναι «αυτή η άλλη Ελλάδα, που είναι ο πυρήνας της νέας Ελλάδας, που αναγεννιέται ύστερα από την κρίση».

«Όταν συναντάω νέους ανθρώπους στο Προεδρικό Μέγαρο, λέω ότι αυτή είναι η άλλη Ελλάδα. Θα μου πούνε ότι είμαι τοπικιστής. Με κατηγορούσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου για τοπικισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν τοπικισμό που έχει ιστορική βάση, «γιατί αυτή η άλλη Ελλάδα είναι η μήτρα, ο πυρήνας της νέας Ελλάδας που αναγεννιέται ύστερα από την κρίση».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr