Ταλάτ: «Πιο κατάλληλες» οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού

Ταλάτ: «Πιο κατάλληλες» οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού

«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων» δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού και ο «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων

Ταλάτ: «Πιο κατάλληλες» οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού
Πιο κατάλληλες, χαρακτήρισε τις συνθήκες για λύση του Κυπριακού ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι πολιτική βούληση, γιατί υπάρχει πολλή εμπειρία συλλεγμένη. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και ερωτηθείς αν οι κύριοι Αναστασιάδης και Έρογλου μπορούν να βρουν λύση στο Κυπριακό και γιατί δεν το κατάφεραν ο ίδιος και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είπε πως ο ίδιος μαζί με τον κ Χριστόφια κατέληξαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο κ. Ντάουνερ είχε ετοιμάσει βάσει αυτού, είπε ο κ. Ταλάτ, ένα έγγραφο 27 σελίδων, συνεπώς πρόσθεσε, στη δική του “προεδρία” δεν προλάβαμε τη λύση λόγω έλλειψης χρόνου ουσιαστικά.
Παρατήρησε, επίσης, πως αν τώρα συνεχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν καταλήξει ο ίδιος και ο κ. Χριστόφιας, τότε πολύ γρήγορα και εύκολα θα μπορεί να υπάρξει διευθέτηση οριστική.

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, λέγοντας πως το ένα αφορά το φυσικό αέριο, που επί δικής του περιόδου δεν υπήρχε, και το δεύτερο στοιχείο είναι η οικονομική κρίση που παλαιότερα “υπήρχε μόνο στο βορρά, και τώρα και στο νότο” στην Κύπρο.

Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε, επίσης, πως η λύση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ταλάτ είπε πως σε συνθήκες ειρήνης στην Κύπρο το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ ορθολογιστικά.

Κλείσιμο
Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του, λέγοντας πως ο κ. Έρογλου είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πως ο τουρκοκυπριακός “λαός” θέλει τη λύση, οπότε είναι αναγκασμένος να υποκύψει στη θέληση του κόσμου και στη λαϊκή βούληση. 

Πρόσθεσε, επίσης, πως η προσωπική του τοποθέτηση πάνω στο θέμα, δεν έχει να διαδραματίσει κανένα απολύτως ρόλο.

Ερωτηθείς  ποιο είναι το κλειδί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και κατά πόσο αυτό βρίσκεται στα χέρια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο κ. Ταλάτ απήντησε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Οι ξένοι παράγοντες, όπως η Τουρκία και η Αμερική, μπορούν να διαδραματίσουν δύο ρόλους, είτε να ετοιμάσουν -όπως είπε- το έδαφος εποικοδομητικά, είτε να δουλέψουν καταστροφικά.

Κληθείς να χαρακτηρίσει τους τρεις τελευταίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Δ. Χριστόφια και το νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ως διαπραγματευτές για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο “δύσκολο άτομο και σκληρό” και πως ήταν δύσκολη η επαφή μαζί του. Για τον κ. Χριστόφια ο κ. Ταλάτ είπε πως ήταν φίλος του από παλιά και πως ήταν σίγουρος για την ειλικρίνεια της θέλησης του για λύση.
Η δυσκολία, είπε, στον κ. Χριστόφια προέκυπτε περισσότερο από τους συνεταίρους του. Αυτός σύμφωνα με την εκτίμηση του ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας που εμπόδιζε το να προχωρήσει η επίτευξη λύσης.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ταλάτ είπε πως τον γνωρίζει πολλά χρόνια και πως είναι κοντά στη λύση. Παρατήρησε, επίσης, πως ο κ. Αναστασιάδης έχει ένα πλεονέκτημα και αυτό είναι, όπως είπε, ότι έχει κοντά του τη δεξιά μερίδα του λαού και την Εκκλησία και αυτό θα τον βοηθήσει να προχωρήσει προς τη λύση.
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε ότι “αναγνωρίζω τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρέπει να γίνει γνωστό πως υπάρχουν και ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων”. 


Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού ο «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων

«Θέλω να υπογραμμίσω τον ιστορικό χαρακτήρα του κοινού ανακοινωθέντος» είπε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ο «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων, Οζντίλ Ναμί, ενημερώνοντας τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
 
«Πιστεύω ότι αυτό το κείμενο προετοιμάζει το δρόμο για μια γρήγορη πρόοδο των διαπραγματεύσεων, και την αντιμετώπιση κριτικών ζητημάτων συνδεόμενων με τη διακυβέρνηση και τη διανομή της εξουσίας στην ομοσπονδιακή Κύπρο» τόνισε ο κ. Ναμί, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι «αυτή τη φορά» θα πετύχουν οι προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου.
 
«Σήμερα και στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχει μια αυξημένη αισιοδοξία που οφείλεται στην από καιρό αναμενόμενη πρόοδο» σημείωσε και εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ελπίδας ότι μπορεί να καταφέρουμε να ενώσουμε την Κύπρο».
 
«Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δυο πλευρές του νησιού, κάνουν όλο και περισσοτέρους ανθρώπους να καταλαβαίνουν την ανάγκη ριζικής αλλαγής των οικονομικών παραγόντων, αν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Η ανακάλυψη των φυσικών πόρων είναι ακόμα μία από τις εξελίξεις που αναγκάζουν τις δυνάμεις στην Κύπρο να λύσουν τις διαφορές τους, για να μπορέσουν να τους εκμεταλλευθούν με λογικό, γρήγορο και σταθερό τρόπο».
 
Ο κ. Ναμί προσέθεσε στους λόγους της αισιοδοξίας για λύση και το ότι «και στις δυο πλευρές του νησιού βρίσκονται στην εξουσία πολιτικοί που είπαν "ναι" στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών το 2004».
 
Τέλος, επεσήμανε και «το νέο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης