«Κούρεμα» ομολόγων της ΕΚΤ θέλουν ΔΝΤ και Ευρωκοινοβούλιο

«Κούρεμα» ομολόγων της ΕΚΤ θέλουν ΔΝΤ και Ευρωκοινοβούλιο

Παράθυρο και για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ - «Η Τρόικα πέθανε», αλλά η επιτροπεία θα μείνει, λέει ο Κάρας

«Κούρεμα» ομολόγων της ΕΚΤ θέλουν ΔΝΤ και Ευρωκοινοβούλιο
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ -αν χρειαστεί- είναι οι λύσεις που βάζει στο τραπέζι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά το ρόλο της Τρόικα στις χώρες που έχουν μπει σε Πρόγραμμα.

«Η δράση της Τρόικα ήταν καταστροφική σε όποια χώρα πήγε» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον κύριο Γιάννη Στουρνάρα.

Κλείσιμο
«Η Τρόικα πέθανε, μετά το Μάιο θα βρίσκεται μόνο σε Ελλάδα και σε Κύπρο και γι' αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας με κορμό την Κομισιόν» ανέφερε, προϊδεάζοντας έτσι ότι και η χώρα μας θα παραμείνει υπό έλεγχο των δανειστών και αν ακόμη φύγει το ΔΝΤ.

«Χωρίς κούρεμα χρέους δεν γίνεται» να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστήριξε και ο εκ των βασικών εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής επιβεβαίωσε ότι το σενάριο συζητείται έντονα, αφού σήμερα μόλις η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είχε  επαφές με εκπροσώπους του ΔΝΤ, που υποστήριξαν ότι στο Ταμείο συζητούν με θέρμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράθυρο για «κούρεμα» καταθέσεων

Με βάση πάντως όσα ανέφερε ο κ. Νγκοκ, δεν πρέπει να αποκλείεται και «κούρεμα» καταθέσεων στο μέλλον, αν χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέδια διάσωσης (bail-in). Αλλά κανείς δεν θέλει να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση ο Γάλλος ευρωβουλευτής είπε ότι «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε το σενάριο της Κύπρου. Και όταν συνέβη στην Κύπρο συζητούσαν για κούρεμα κάτω και από τις 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία για την προστασία τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα παρεμβαίναμε στον Όλι Ρεν. Θέλουμε να αποφύγουμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ένα "κούρεμα" καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες» τόνισε.

«Κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο η ΕΚΤ δεν υπέστη ζημίες. Αφού αγόρασε 34 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, μπορούσε να γίνει ένα «κούρεμα» μόνο γι' αυτήν. Και αν μας πουν ότι έτσι θίγεται η νομισματική ισοτιμία και δημιουργείται πληθωρισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σήμερα στην ΕΕ έχουμε αποπληθωρισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης