Εκτός ορίων η πολιτική σύγκρουση για την τρομοκρατία

Εκτός ορίων η πολιτική σύγκρουση για την τρομοκρατία

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις με την τρομοκρατία - Παραδοχή Τατσόπουλου ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν αρκετοί που συμμερίζονται τις ιδέες της τρομοκρατικής οργάνωσης - Δυσφορία και σε Ουάσιγκτον για την απόδραση

Εκτός ορίων η πολιτική σύγκρουση για την τρομοκρατία
Μπαρούτι θυμίζει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την εκτός ορίων πολιτική διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού -έπειτα από άδεια, που έλαβε από τις φυλακές- η οποία πολλαπλασιάζει τους φόβους για την έξαρση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Η κατάσταση με τα όσα βαρύτατα αντάλλαξαν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διήμερο μοιάζει ανεξέλεγκτη, ιδίως μετά την περίεργη κατηγορία της ΝΔ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σχέσεις με την τρομοκρατία (!;) και με δεδομένο ότι υπάρχει διεθνώς έντονη δυσφορία -ιδίως από Ουάσιγκτον, αλλά και Ευρώπη- για την εικόνα που δίδει το ελληνικό κράτος σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Κλείσιμο
Ούτε λίγο, ούτε πολύ το θέμα της τρομοκρατίας αναγορεύεται σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής σύγκρουσης, ικανό να ρυθμίσει -και να απορρυθμίσει εντελώς- το πολιτικό κλίμα, ιδίως εάν επιβεβαιωθούν στο παραμικρό οι φόβοι της αντιτρομοκρατικής ότι μπορεί να υπάρξει «χτύπημα» το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά δηλαδή οι τεταμένες σχέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων και η ευκολία με την οποία παίρνουν «φωτιά», είναι αυτές που μπορεί να «τρομοκρατούν» κάθε ψύχραιμο παρατηρητή.

Όπως και να έχει η απόδραση Ξηρού μοιάζει να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και είναι πλέον κρίσιμο το ερώτημα εάν θα υπάρξει βούληση και ικανότητα να πέσουν οι τόνοι, πριν να ξεφύγουν κι άλλο τα πράγματα. Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να μη φορτωθεί την ευθύνη της απόδρασης, ρίχνει αφενός ευθύνες στη γραφειοκρατία (κυρίως στη λειτουργία της δικαιοσύνης) και προαναγγέλλει αλλαγές στο καθεστώς των αδειών, επιτίθεται όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανή ένταση: Ήδη κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την απόδραση Ξηρού, ότι πρόσφατα είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού (για λόγους υγείας), ότι στην Αυγή είχε φιλοξενηθεί άρθρο υπέρ της παροχής αδειών σε φυλακισμένα μέλη της 17 Νοέμβρη (Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας), ενώ επικαλέστηκε και το γεγονός ότι την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν στηρίξει ακόμη και ο Ιταλός φιλόσοφος Τόνι Νέγκρι, που κατηγορήθηκε ως θεωρητικός των Ερυθρών Ταξιαρχιών τη δεκαετία του 1980 και καταδικάστηκε από τα ιταλικά δικαστήρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε επιρρίπτοντας στη ΝΔ διολίσθηση στη γελοιότητα, ενώ επεσήμανε ειδικά για τον Τόνι Νέγκρι ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο διανοούμενο, φιλόσοφο, πολιτικό και πανεπιστημιακό και προσπάθησε να αποφύγει την περαιτέρω αντιπαράθεση. Ιδίως όταν η δική του προσέγγιση για τα δικαιώματα των φυλακισμένων, μεταξύ των οποίων και των εμπλεκομένων στη 17 Νοέμβρη, σχετίζεται με την ανθρωπιστική αντιμετώπιση και όχι κατ’ ανάγκη με αποδοχή απόψεων και ιδεών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μία αποστροφή του Πέτρου Τατσόπουλου το βράδυ της Τετάρτης στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ότι μπορεί να υπάρχουν ελάχιστες εντελώς περιθωριακές απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ που να βλέπουν με συμπάθεια κάποιες ιδέες και όχι πράξεις της 17 Νοέμβρη, προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ. Η Συγγρού κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει «απόψε κιόλας» τους «κατά ομολογία Τατσόπουλου "συμπαθούντες" των τρομοκρατικών ιδεών της 17Ν», σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, θα σημαίνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις τους.

Στη ΝΔ απάντησε ο ίδιος ο κ. Τατσόπουλος με διευκρινιστική του δήλωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Κατανοώ την πρεμούρα της Νέας Δημοκρατίας να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία -όπως και με τους παγετώνες, εικάζω ή με την τρύπα του όζοντος- κόβοντας και ράβοντας, εν προκειμένω, μια δήλωσή μου για περιθωριακές ασήμαντες απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για ανάλογα περιθωριακές ασήμαντες απόψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία (αλλά τις δεύτερες, στο μοντάζ της Συγγρού, τις έφαγε το σκοτάδι).

Ας μην κουράζονται. Συνηθισμένα τα βουνά από τις... λάσπες».

Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει να απαντήσει στο πιο καίριο και ουσιαστικό πρόβλημα: Αυτό της σύλληψης του Χριστόδουλου Ξηρού και άλλων, που φέρονται εμπλεκόμενοι με την τρομοκρατία, περιορίζοντας τους κινδύνους νέων χτυπημάτων και αποκρούοντας την αυστηρή έως προσβλητική στάση που τηρούν έναντι της Αθήνας, κυρίως οι αμερικάνοι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης