«Να φύγει η τρόικα», το μήνυμα Τσίπρα από την Ευρωβουλή

«Να φύγει η τρόικα», το μήνυμα Τσίπρα από την Ευρωβουλή

Παρέδωσε την 75σέλιδη «μαύρη βίβλο» των Μνημονίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωβουλευτές

«Να φύγει η τρόικα», το μήνυμα Τσίπρα από την Ευρωβουλή
Συναντήσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν και ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τη διήμερη επίσκεψή του στο Στρασβούργο.

Κατά τη συνάντηση με τον φινλανδό επίτροπο, την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προθέσεις των δανειστών, ενώ αναμένεται να επαναλάβει στον ευρωπαίο αξιωματούχο τη θέση του κόμματός του ότι το μνημόνιο έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Με τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξάγει έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι οδήγησαν, μέσω των καταστροφικών μνημονίων, σε ανθρωπιστική κρίση την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις χθες στο Στρασβούργο με τους εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομική επιτήρηση από την τρόικα, που αφορά σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ζητώντας ταυτόχρονα παράταση του χρόνου διερεύνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή, Νίκο Χουντή, παρέδωσε την 75σέλιδη "μαύρη βίβλο" των Μνημονίων στους ευρωβουλευτές Othmar Karas (Αυστρία,EPP) και Liem Hoang Ngoc (Γαλλία, S&D), συν-εισηγητές του Troika Inquiry Report - εισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με την 75σέλιδη έκθεση, ο Αλέξης Τσίπρας στοιχειοθέτησε τις επιπτώσεις των μνημονικών πολιτικών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων, εδώ και τρία χρόνια.

«Η τρόικα πρέπει να φύγει», φέρεται να δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με την παρουσία του θέλησε να υπογραμμίσει στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει.

Από την πλευρά τους οι Otmar Karas και Liem Hoang Ngoc υπογράμμισαν ότι δεν υπερασπίζονται την τρόικα και σκοπός της εισήγησής τους είναι αξιοποιηθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση για να ελέγξουν την τρόικα.

Στην συζήτηση που είχαν, ο Αλέξης Τσίπρας τους εξήγησε ότι η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μάλιστα, πως "η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία" και συνεπώς "δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε". Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε το αίτημα "να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει".



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης