ΔΗΜΑΡ:Αρχίζει το συνέδριο στο οποίο θα ξεκαθαρίσει τη στάση της

ΔΗΜΑΡ:Αρχίζει το συνέδριο στο οποίο θα ξεκαθαρίσει τη στάση της

Η μία τάση υποστηρίζει το πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνέχιση της προσπάθειας για κοινή πορεία με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του κ. Λοβέρδου

ΔΗΜΑΡ:Αρχίζει το συνέδριο στο οποίο θα ξεκαθαρίσει τη στάση της
Με τη συμμετοχή περίπου 1.000 συνέδρων ξεκινάει το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, σήμερα το απόγευμα στο Cine Κεραμεικός.

Στόχος του Συνεδρίου είναι το ξεκαθάρισμα των θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίες θα υποδεικνύουν την κατεύθυνση του κόμματος, είτε προς την Κίνηση των «58» και το ΠΑΣΟΚ, είτε προς τα Αριστερά, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Οι «ζυμώσεις» ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος, αλλά και με παράγοντες εκτός αυτού, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Οι τάσεις και οι προθέσεις των στελεχών της πρώτης γραμμής έχει καταγραφεί με δημόσιες παρεμβάσεις τους και αυτό που αναμένεται είναι η έγκριση της μίας εκ των δύο γραμμών, που έχουν παγιωθεί στου κόλπους του κόμματος.

Η μία τάση υποστηρίζει το πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνέχιση της προσπάθειας για κοινή πορεία με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Όσοι είναι υπέρμαχοι αυτής της άποψης θεωρούν ότι η συμπόρευση με «το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου» θα αλλοιώσει τα αριστερά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον η πλευρά αυτή αντιμετωπίζει τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με μεγάλη επιφύλαξη, αφού, όπως σημειώνουν, δεν ευοδώθηκε η συνεργασία μαζί του στο πλαίσιο της κυβερνητικής συμμετοχής τους, μέχρι τον Ιούνιο, οπότε η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτή τη γραμμή βρίσκονται οι κκ Χατζησωκράτης, Μαργαρίτης, Κυρίτσης, Αναγνωστάκης, Μουτσινάς κα.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται εκείνοι που προωθούν την συνεργασία σε ένα ενιαίο σχήμα με το ΠΑΣΟΚ, ενώ συμφωνούν, επίσης, με τη συνεργασία με τον κ. Λοβέρδο. Αναρρωτιούνται γιατί είναι εφικτή η σύμπλευση με τον κ. Λοβέρδο, δεν μπορεί να είναι και με τον κ. Βενιζέλο και την Κίνηση των «58». Όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αυτή η τάση αποτελεί την μειοψηφία του κόμματος. Στη γραμμή αυτή βρίσκονται οι κκ Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου και Παπαδόπουλος.

Ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

Καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του κόμματος αναμένεται να είναι ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλεγεί μετά τις εργασίες του Συνεδρίου.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εκλεγούν από το Συνέδριο και ανάλογα με τις αποφάσεις του, θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα ο νυν γραμματέας κ. Λυκούδης υποστηρίζει με θέρμη την Κίνηση των «58» και στην περίπτωση που το Συνέδριο δε λάβει φιλικές προς την άποψή του αποφάσεις, δεν προτίθεται να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση γι΄ αυτή τη θέση προαλοίφονται οι κκ Χατζησωκράτης και Μαργαρίτης, οι οποίοι φέρονται να αποκλείουν την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.  

Η αλλαγή ονόματος

Όπως αποκάλυψε το «Θέμα» της Κυριακής, οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Φώτη Κουβέλη και Ανδρέα Λοβέρδου, εν όψει ευρωεκλογών περιλαμβάνει την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων με τρίτο όνομα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο όνομα θα περιλαμβάνεται η λέξη ««Συμπαράταξη».

Ωστόσο αρκετοί στη Δημοκρατική Αριστερά αναμένεται να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και, πρακτικά, είναι δύσκολη η συνεργασία των δύο πλευρών κάτω από την ομπρέλα του ονόματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτό το θέμα αναμένεται να αναφερθεί σε εισηγήσεις κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, όπως και αναμένεται να υπάρξουν διαβεβαιώσεις πως Δημοκρατική Αριστερά, με όποιον και αν συνεργαστεί, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως κόμμα αυθύπαρκτα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη

• 18:30 μμ. Άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου από τον Χ. Μαυροκεφαλίδη, υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής
• 19:00    μμ. Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη
• Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων και δημάρχου Αθηναίων
• Παρουσίαση των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής από τον Σ. Παπαθανασίου, υπεύθυνο της Επιτροπής Θέσεων, καθώς και παρουσίαση των τροπολογιών και του κειμένου συμβολής.
 
Παρασκευή

• 9:30 πμ. Ομιλίες συνέδρων
 
Σάββατο
 
• 10:00 πμ. Ομιλίες συνέδρων
• 18:00 μμ. Συνόψιση της συζήτησης από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ
• 18:30 μμ. Ψηφοφορίες για πολιτικές αποφάσεις
 
Κυριακή
 
• 10:00 πμ. Ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης