Πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση Λαφαζάνη για έξοδο από το ευρώ

Πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση Λαφαζάνη για έξοδο από το ευρώ

Κριτική εκ των έσω για ευρωλαγνεία δέχεται ο Τσίπρας - Η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής τόσο τη διακήρυξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όσο και την πολιτική απόφαση για τη δράση του κόμματος το επόμενο διάστημα

Πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση Λαφαζάνη για έξοδο από το ευρώ
Σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή εξακολουθεί να τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ωστόσο στην Κουμουνδούρου επικρατεί και προβληματισμός για την δυναμική επανεμφάνιση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων του κόμματος, που διαφοφοροποιούνται ανοιχτά στο θέμα της παραμονής του ευρώ, αλλά και της πολιτικής πλατφόρμας για τις ευρωεκλογές.

Με τις δύο ομιλίες του στη Βουλή, το περασμένο Σάββατο και στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντάς τους εμμονή στην αδιέξοδη και καταστροφική συνταγή του μνημονίου.

Κλείσιμο
Υιοθέτησε πλήρως τις κοινωνικές κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια και υγεία, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών και των άλλων σκληρών μέτρων που εκτιμά ότι έρχονται (ομαδικές απολύσεις, φοροεπιδρομές σε ακίνητα κλπ), με δραματικές επιπτώσεις στην ανθρωπιστική κρίση.

Η όξυνση όμως των αντιπολιτευτικών τόνων δεν περιορίζει τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις. Η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καταψήφισε στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής τόσο τη διακήρυξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την οποία θα βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές -έχοντας και τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν- αλλά και την πολιτική απόφαση για τη δράση του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Η αριστερή πλατφόρμα επιμένει στη λογική της ρήξης με την ευρωζώνη, εφόσον στο πλαίσιο αυτής δεν μπορεί μία κυβέρνηση της αριστεράς να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με την αριστερή πλατφόρμας, που επιβεβαίωσε ότι ελέγχει περίπου το 30% της κεντρικής επιτροπής και ίσως μεγαλύτερο κοντά στο 40% της βάσης του κόμματος, μία έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει καταστροφή για τη χώρα. Πρόκειται για μία θέση που διαφοροποιείται ανοιχτά από τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα πρόσφατα στο Τέξας. Διαφωνώντας ανοιχτά με τα «αμερικανικά» ανοίγματα του κ. Τσίπρα, η αριστερή πλατφόρμα αποκηρύττει τον αμερικανικό «κεϋνσιανό» νεοφιλελευθερισμό, όπως λέει, ως διέξοδο στην κρίση.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επειγόντως να ανακόψει λογικές αναδίπλωσης και να περάσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς: πολιτικό, ιδεολογικό, προγραμματικό, ιδεολογικό, κινηματικό πολιτιστικό και φυσικά στον τομέα παρέμβασης στη νεολαία.

-Η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ έχουν υποστεί μια βαθιά και ανεπίστρεπτη αντιδραστική μετάλλαξη και έχουν μεταβληθεί σε γερμανικό ζωτικό ιμπεριαλιστικό χώρο.

-Η επιλογή του ευρώ έχει καταστεί επιλογή ένταξης στη γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής

-Η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται, μόνο ανατρέπονται

-Η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος δεν είναι καθόλου καταστροφική επιλογή, αντίθετα θα προσφέρει θετική και αξιόπιστη απάντηση στην κρίση.

- Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει ένα στενό και μυωπικό ευρωκεντρισμό μαζί και ένα υποτελή ευρωατλαντισμό

-Ούτε ο γερμανικός μονεταριστικός ούτε ο αμερικανικός «κεϋνσιανός» νεοφιλελευθερισμός δίνουν διέξοδο, αλλά μόνο ένα προοδευτικό πρόγραμμα υπέρβασης του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

-Ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη συμπαράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ούτε κεντροαριστερά ούτε κεντροαριστεροδεξιά ούτε υποχώρηση σε θέσεις προσαρμογής στο σύστημα.

Η κεντρική επιτροπή πάντως ενέκρινε την Πολιτική Απόφαση με 72 υπέρ, 36 κατά και 16 λευκά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης