Ζ. Μακρή: Γίνεται έλεγχος στα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ

Ζ. Μακρή: Γίνεται έλεγχος στα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ

H υφυπουργός είπε ότι όταν η σχετική έρευνα ολοκληρωθεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχουν μπει οι χειρισμοί της διοίκησης του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), για μία σειρά θέματα, όπως οι ενέργειές του σχετικά με την τήρηση των διαδικασιών και για την χορήγηση θεραπείας στους χρήστες.

Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του υπουργείου να αντιμετωπίσει «ελεγκτέες πρακτικές του ΟΚΑΝΑ», όπως αναφέρει σε έγγραφό της και ξεκαθαρίζει ότι «διερευνώ και όταν η σχετική έρευνα ολοκληρωθεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις». Διευκρινίζει δε ότι πέρα από το θέμα των φαρμάκων, που χειρίζεται ο Οργανισμός «ο έλεγχος στα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ έχει προ πολλού ξεκινήσει και σε άλλες δραστηριότητές του. Για τα αποτελέσματα, που εύχομαι να είναι απαλλακτικά, θα ενημερωθείτε αμέσως».

Η παρέμβαση της κυρίας Μακρή έρχεται και ως απάντηση σε υπαινιγμούς και δημοσιεύματα, που θεωρεί ότι εκπορεύονται από την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ότι η ίδια ζήτησε να υπάρξει απευθείας ανάθεση για προμήθεια φαρμάκων και προς τούτο αποσαφηνίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο ΟΚΑΝΑ έχει πλήρη αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα του οίκου του, ουδέποτε καθ’ πολη τη διάρκεια της θητείας της προέδρου Μ. Μαλλιώρη ‘‘μετέφερε’’ τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Υγείας ή ‘‘απεμπόλησε’’ το αυτοδιοίκητο του νομικού προσώπου, ζητώντας άδεια ή έγκριση για να εκτελέσει δικές του ενέργειες». Και εξηγεί: «Ο ΟΚΑΝΑ προμηθεύεται τα απαραίτητα φάρμακα με ενεργό από το 2007 σύμβαση. Άρα άνθρακες ο θησαυρός της απευθείας ανάθεσης από εμένα. Μου ζητήθηκε για πρώτη φορά, προφορικά, άδεια για την προμήθεια των κατάλληλων φαρμάκων από τον ΟΚΑΝΑ. Γιατί άραγε;».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει «πάγος» ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ, παρότι η παραίτηση της κυρίας Μαλλιώρη από την διοίκηση του Οργανισμού δεν έγινε, προς το παρόν, δεκτή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θέλει πρώτα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και μετά να ληφθούν αποφάσεις για τα πρόσωπα.

Ιδίως όταν εξετάζονται ακόμη θέματα οικονομικής φύσης, όπως αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» ότι υπάρχει μία «τρύπα» ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα χρήματα που έχει εγκρίνει το υπουργείο προς τον ΟΚΑΝΑ την περίοδο 2009 – 2013 αποκλειστικά για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης και στα ποσά που τελικά διέθεσε ο Οργανισμός: Ενώ έλαβε περίπου 36 εκατ. ευρώ, έχει διαθέσει 29 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ απάντησε στο σχετικό δημοσίευμα ότι τα όσα αναφέρονται «δεν έχουν σχέση με τα όσα πραγματικά ισχύουν αναφορικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ. Ό,τι χρήματα δίνει το Υπουργείο αποδίδονται από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα με βάση τους απολογισμούς καθενός από αυτά, όπως προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑ και ΚΕΔΚΕ. Εάν για κάποιο Κέντρο δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία, επόμενο είναι ότι η χρηματοδότηση καθυστερεί και τα χρήματα κρατούνται στον ΟΚΑΝΑ (2.518.000 ευρω σήμερα σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο ΟΚΑΝΑ με ΑΠ:15888/ 8-11-13 στην Υφυπουργό Υγείας), μέχρις ότου το Κέντρο του αποστείλει τον απαιτούμενο απολογισμό. Αυτό αποτελούσε και αποτελεί πάγια υποχρέωση των Κέντρων Πρόληψης. Η περιγραφόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ο έλεγχος των Κέντρων Πρόληψης διενεργείται από ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, η ΚΕΔΚΕ και στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης».

Ωστόσο στην απάντηση του ΟΚΑΝΑ δεν γίνεται καμία αναφορά στα συνολικά ποσά, που περιγράφονται στο δημοσίευμα και αφορούν την χρηματοδότηση από το υπουργείο. Ο Οργανισμός αποφεύγει επιμελώς, όπως έπραξε άλλωστε και στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσει αναλυτική κίνηση ποσών κατά τα συγκεκριμένα έτη, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως πού πήγαν – εάν πήγαν κάπου – τα χρήματα, που τελικώς δεν έχουν διατεθεί στα Κέντρα Πρόληψης. Για το λόγο αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε έλεγχο, ακόμη και των κινήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΚΑΝΑ.  

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

01s1paiat-thumb-large-thumb-large-thumb-large

Ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των Ελληνοεμερικανικών σχέσεων

mitsotakis_30

Στις 12.30 το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή - Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από το Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις δικές του συναντήσεις - Πλήθος συσκέψεων σε όλα τα υπουργεία

Mavrotas_Giorgos_2019-1021x576

Όπως είπε ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ήταν μια προσωπική του απόφαση και για αυτό τον λόγο υπέβαλε την παραίτησή του από την αντιπροεδρία του Ποταμιού

1
vouli_arn

«Καλή δύναμη σε όλους» η ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη - «Δύναμη σε καθέναν ξεχωριστά» η ευχή του Αρχιεπισκοπου Ιερώνυμου - Με θρησκευτικό όρκο οι περισσότεροι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης, με πολιτικό η πλειονότητα των συναδέλφων από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Ποιοι αποτέλεσαν εξαίρεση - Τρεις βουλευτές ορκίστηκαν στο Κοράνι -  Δείτε φωτογραφίες από τις αφίξεις και το εσωτερικό της Βουλής

16
mitsotaisa

Στην έκδοση του επταετούς ομολόγου οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Σχόλια και για τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για κυρώσεις.

1