Πρόταση νόμου για την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών από τη ΔΗΜΑΡ

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών από τη ΔΗΜΑΡ

Την κατάθεση πρότασης για την καθιέρωση απλής αναλογικής ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης

Ξεκληρίστηκε μία οικογένεια σε τροχαίο στην Κρήτη!
Πρόταση νόμου για την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών από τη ΔΗΜΑΡ
Την κατάθεση πρότασης για την καθιέρωση απλής αναλογικής ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι βασικό στοιχείο της πρότασής του αποτελεί η κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών. Όπως σημείωσε, η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι αναντίστοιχη με την πραγματικότητα, δεδομένης της έντονης κινητικότητας του εκλογικού σώματος.

Στην δήλωσή του τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος στις σημερινές πολιτικές συνθήκες.

Κλείσιμο
Επίσης, στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου αναφέρεται πως «στις επί μέρους εκλογικές περιφέρειες ανακύπτει τεράστιο πρόβλημα αντιπροσώπευσης, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή της πριμοδότησης οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις παραβίασης της ισοδυναμίας της ψήφου, ιδίως στις τετραεδρικές περιφέρειες, στις οποίες το πρώτο πανελλαδικά κόμμα κερδίζει σχεδόν το σύνολο των εδρών τους, ακόμη και αν τοπικά δεν είναι πρώτο κόμμα».

Μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου από τη ΔΗΜΑΡ αναμένεται με ενδιαφέρον ή αντίδραση των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, μιας και τον τελευταίο καιρό η θέση ορισμένων εξ αυτών ήταν συγκεχυμένη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει στο παρελθόν πως στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα καταθέσει αντίστοιχη πρόταση νόμου για απλή αναλογική, ο φόβος αδυναμίας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης ενδέχεται να τον αποθαρρύνει να στηρίξει την πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει την άποψη να παραμείνει η πριμοδότηση των πενήντα εδρών, αλλά να την μοιράζονται τα κυβερνητικά κόμματα. Αυτό δεν αποκλείει όμως, την στήριξη της πρότασης του κ. Κουβέλη.

Τέλος, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης έχει δηλώσει πως δεν τους απασχολεί το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου που αφορά τις εθνικές εκλογές.



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης