Σαμαράς-Βενιζέλος τα λένε για μέτρα και υποβρύχια

Σαμαράς-Βενιζέλος τα λένε για μέτρα και υποβρύχια

Σε εξέλιξη η συνάντηση από τις πέντε το απόγευμα - Αποφασίζουν για τις «κόκκινες γραμμές» απέναντι σε Τρόικα και... ΣΥΡΙΖΑ

 Σαμαράς-Βενιζέλος τα λένε για μέτρα και υποβρύχια
Στην καλύτερη στιγμή της σχέσης τους, αλλά ίσως και στην πιο δύσκολη μέχρι τώρα φάση της κυβερνητικής τους συνεργασίας, γίνεται σήμερα Τετάρτη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. υ.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να αποφασίσουν τη γραμμή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ήτοι τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», με κυριότερη εκείνη που λέει ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, γιατί δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές και κοινωνικές αντοχές στη χώρα.

Ταυτόχρονα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν από κοινού τα… κύματα πολιτικών επιθέσεων που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους υπάρχει αυξημένος βαθμός εμπιστοσύνης, μετά την πλήρη κάλυψη που έδωσε η ΝΔ στους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, απέναντι στην σκληρή επίθεση και την απειλή που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προτείνει σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι από το… προκεχωρημένο μέτωπο από το οποίο αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκληρή κριτική και προσπάθεια πίεσης στην Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συμφωνηθεί μία κοινή τακτική, βάση της οποίας πότε η ΝΔ, πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε όλοι μαζί θα αντιμετωπίζουν κάθε κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να «μην πάρει ανάσα ο Τσίπρας».  

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πλέον κρίσιμο σημείο για τους κυβερνητικούς εταίρους είναι να βρεθεί η συνταγή με την οποία θα αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις της τρόικας. Ο κ. Βενιζέλος φάνηκε σε αυτό το σημείο να πήρε πίσω την απειλή που είχε εκτοξεύσει ο κ. Σαμαράς προ ημερών ότι εάν επιμείνουν στην πίεση οι δανειστές, τότε θα έχουν να κάνουν με τον… Αλέξη τσίπρα, υπονοώντας το ενδεχόμενο εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών, κάτι που πάντως είχε σπεύσει να το ξεκαθαρίσει και η ίδια η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων στελεχών της.

Το ζητούμενο είναι πια οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος να ολοκληρώσουν και το σχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας για την κυβερνητική τους συνεργασία, που θα περιλαμβάνει και τις βασικές τοποθετήσεις επί της περαιτέρω πορείας, πάντα χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Κλείσιμο

Οι βασικοί άξονες της προγραμματικής συμφωνίας συνοψίζονται στο τρίπτυχο «απαλλαγή από τα Μνημόνια -όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα- ρύθμιση χρέους». Επίσης στην προγραμματική συμφωνία θα περιληφθούν και πρωτοβουλίες για θεσμικές αλλαγές, ακόμη και η συνταγματική αναθεώρηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης