Σαμαράς: Αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας

Σαμαράς: Αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας

Οι τιμές των προϊόντων θα είναι κατά 40% πιο φθηνές από τα καταστήματα στην «Αγορά του Καταναλωτή» - «Το κοινωνικό κράτος δεν λειτουργεί με παρακομματικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός



Στα χέρια της αστυνομίας 18χρονοι κλέφτες στα Χανιά
Σαμαράς: Αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας
Σχεδόν μισοτιμής θα μπορούν να αγοράζουν πλέον όλα τα προϊόντα (από φρούτα και λαχανικά, μέχρι κρέας και ψάρια) οι καταναλωτές στους χώρους της κεντρικής λαχαναγοράς του Ρέντη, εκεί όπου από σήμερα θα λειτουργεί η «Αγορά του Καταναλωτή».

Το νέο θεσμό εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μετέβη μαζί με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στην πρότυπη «Αγορά του Καταναλωτή», η οποία δημιουργήθηκε στην κεντρική λαχαναγορά. Λίγη ώρα αργότερα κατέφθασε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο κ. Σαμαράς προσκλήθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.

Η «Αγορά του Καταναλωτή» θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά, αλλά και το Σαββατοκύριακο από τις 08:00 το πρωί έως και τις 17:00 το απόγευμα. 

Σύμφωνα με το δελτίο - ανακοίνωση του ΟΚΑΑ (Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας) οι τιμές των προϊόντων θα είναι κοντά στις τιμές χονδρικής (κατά 40% πιο φθηνές από τα καταστήματα) που ως τώρα εξασφαλίζουν μόνο οι έμποροι. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται εκτός από φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρια και ψωμί.

Αντώνης Σαμαράς: Βοηθάμε ελληνικές οικογένειες με «νοικοκύρεμα»

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, χαρακτήρισε την εξυγίανση του ΟΚΑΑ «θαύμα», το οποίο οδήγησε στη σημερινή πρωτοβουλία.  

«Χάρηκα ιδιαίτερα που έσφιξα τα χέρια νέων επιχειρηματιών στα μαγαζιά που γύρισα. Είδα στα μάτια τους αισιοδοξία, με γνώση του προβλήματος που υπάρχει, με γνώση της κρίσης, αλλά αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Και πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπογραμμίζω από εδώ ότι οι μεγάλοι αγώνες δεν κερδίζονται  μόνο στους στόχους. Οι μεγάλοι αγώνες κερδίζονται στην καθημερινότητα», δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του, ενώ συνέχισε λέγοντας: 

«Μια αγορά που ήταν μόνο χονδρεμπόριο, μπαίνει τώρα στην κατανάλωση. Προσφέρει φθηνές τιμές μαζί με εκλεκτή ποιότητα. Και μάλιστα σε μια περιοχή που σωστά είπαν ότι περνά ιδιαίτερα άσχημα αυτή την κρίση.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας. Και κλείνει και η ψαλίδα ανάμεσα στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο. Και οφείλω να πω ότι το μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι πράγματι πέρασε η αγορά σε κερδοφορία!» 


«Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο σε μια Πολιτεία που θέλει να πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
 
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, επισημαίνοντας πως με ανάλογες κινήσεις στηρίζονται οι ελληνικές οικογένειες που βιώνουν δύσκολες στιγμές και αυτό, όπως είπε, σημαίνει κοινωνική πολιτική.
 
«Να βοηθάμε τον αδύναμο πολίτη όχι με δανεικά αλλά με το νοικοκύρεμα του Δημοσίου» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισημαίνοντας πως αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.
 
«Ξέρω ότι πολλές φορές το Δημόσιο δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει δεν λειτουργούν τα πράγματα όπως πρέπει. Σας διαβεβαιώ όμως ότι βήμα-βήμα πηγαίνουμε καλύτερα» δήλωσε, ζητώντας από τους πολίτες να θυμηθούν ποια ήταν η κατάσταση πριν από 16 μήνες. «Το πρώτο μου μέλημα, η πρώτη μας υποχρέωση είναι η κοινωνική συνοχή. Και για να έχεις κοινωνική συνοχή, πρέπει να έχεις Ανάπτυξη. Μόνο με ανάπτυξη θα ωφεληθεί ο δοκιμαζόμενος πολίτης», επισήμανε. 

«Θέλω επίσης να πω ότι πριν από 16 μήνες, στις προγραμματικές μας δηλώσεις  στη Βουλή, είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο την ακρίβεια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ανοίξαμε αγορές και επαγγέλματα, μειώσαμε γραφειοκρατικά εμπόδια που έπνιγαν τις επιχειρήσεις, αναμορφώσαμε, για παράδειγμα, την Αγορανομική Νομοθεσία που ίσχυε από το 1946, ενοποιήσαμε φορείς για εξοικονόμηση χρημάτων, θεσπίσαμε από δύο, τέσσερις εκπτωτικές περιόδους και κάναμε προαιρετικό το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές. Ρυθμίσαμε με νόμο τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ελαφρύνουμε ουσιαστικά τους δανειολήπτες με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ, χωρίς να χάνουν την επιδότηση των επιτοκίων.

Και  παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Χαίρομαι που προωθείται η θέσπιση ελληνικού σήματος, με κριτήρια που θα δίνουν στα ελληνικά προϊόντα ένα «διαβατήριο ποιότητας», πρόεδρε. Χαίρομαι που το είπες πριν. Γιατί πρέπει να κερδίσουμε και τις διεθνείς αγορές. Παγκοσμίως δίνεται αυτή η μάχη για την ελληνικότητα για παράδειγμα της φέτας, μόλις χθες, το θέμα αυτό το κερδίσαμε». 
Κλείσιμο


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην καταπολέμηση της ακρίβειας, τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενοποίηση φορέων και το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές.

«Το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμούς»
 
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες των γύρω περιοχών, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου που θα επισκεφθούν την αγορά και θα διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται εδώ, θα καταλάβουν ότι το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμούς, ούτε με παρακομματικούς μηχανισμούς. Πραγματικό κοινωνικό κράτος στην περίπτωσή μας, σημαίνει να δημιουργείς συνθήκες, όπου  ο πολίτης θα μπορεί με αξιοπρέπεια να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερες τιμές, ποιοτικά προϊόντα. Πραγματικά κοινωνικό κράτος είναι εκείνο που ο αγρότης μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του σε μια δίκαιη τιμή για τον κόπο του. Και εδώ μπορεί να το κάνει, γιατί εδώ λειτουργεί ο ανταγωνισμός του εμπορίου. Γιατί μπορούν να έρθουν περισσότεροι συνεταιρισμοί από εκείνους που τώρα έχουν μαγαζί. Μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα του οργανισμού, για να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερη τιμή.

Και εδώ, στην «Αγορά του Καταναλωτή» οι τιμές απ’ ό,τι κατάλαβα είναι γύρω στο 30% φθηνότερες. Ρώτησα και μου είπαν ότι έχουν 70 λεπτά το κιλό οι πατάτες εδώ. Από τη γυναίκα μου ξέρω ότι ήταν 1 ευρώ. Και αυτό είναι σημαντικό.


Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε αυτό το βηματισμό, να αλλάξει βήμα-βήμα. Κι αυτή η αλλαγή- και με αυτό καταλήγω- είναι η αλλαγή, το ξαναλέω, στην καθημερινότητα. Αυτές οι μικρές μάχες που όταν μαζευτούν μαζί, θα τις δείτε να είναι μεγάλες μάχες, που κερδίζονται στην καθημερινότητα. Και που θα φέρουν την Ανάπτυξη, τη βιώσιμη Ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ευκαιρίες για όλους, όχι σε ψέματα, όχι δανεικά. Με λίγα λόγια, πολλή δουλειά, με συνεχή μέριμνα για τον πολίτη. Η Ελλάδα αλλάζει βήμα-βήμα, μέρα-μέρα….», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Η Αγορά του Καταναλωτή θα λειτουργεί εφτά ημέρες την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του οικογενειακού προϋπολογισμού σε τιμές περίπου 40% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές της λιανικής.



























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης