Εισαγγελέας για Άκη: Πήρε τόσες μίζες που έχασε το λογαριασμό!

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πλην δύο - «Λέτε ψευτιές», εξερράγη ο Τσοχατζόπουλος, «Είστε προκλητικός όταν μιλάτε για σκευωρία εναντίον σας» ανέφερε η Γ. Αδειλίνη - Γιατί η εισαγγελέας είπε ότι ο Γ.Σμπώκος είχε αναλάβει να φυλάει τα χρήματα του Άκη «όπως οι βοσκοί φυλάνε πρόβατα»

«Πήρε τόσες πολλές μίζες που έχασε το λογαριασμό», ανέφερε η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη για τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, κατά τη δεύτερη ημέρα της αγόρευσής της στο Τριμελές Εφετείο.

Η εισαγγελέας περιέγραψε με λεπτομέρειες την δράση του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά και την συμμετοχή των στενών συνεργατών του κυρίων Γιάννη Σμπώκου (πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου) και Νίκου Ζήγρα (ο εξάδελφος του πρώην υπουργού που αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης) προτείνοντας την ενοχή και των δύο.

Αναφερόμενη στα βρώμικα χρήματα, με τα οποία δωροδοκήθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας για να καταλογίζει συμβόλαια οπλικών συστημάτων σε συγκεκριμένες εταιρείες, η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη τόνισε ότι οι μίζες που βρέθηκαν από την ανακριση είναι το ελάχιστο μπροστά στα χρήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου!

«Επαιρνε μετρητά σε βαλίτσες», είπε η εισαγγελέας για τον κ. Τσοχατζόπουλο και υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες μίζες που δεν εντοπίστηκαν σε χώρες όπως ο Λίβανος. Μάλιστα η κυρία Αδειλίνη έκανε λόγο για πακτωλό χρημάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

«Είναι προκλητικός όταν μιλά για σκευωρία», τόνισε η κυρία Αδειλίνη σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού που επέκρινε την εισαγγελέα ότι εκτοξεύει «ψευτιές» εναντίον του. «Ανήκει στη γενιά της μεταπολίτευσης. Σ' αυτή τη γενιά ανήκουμε κι εμείς και διεκδικούσαμε ένα καλύτερο μέλλον. Πώς θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε σκευωρία;», αναρωτήθηκε η κυρία Αδειλίνη.

Στο τέλος της διήμερης διάρκειας αγόρευσής της, η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι το real estate ήταν ένας μόνο από τους χώρους που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήθελε να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα επιδιώκοντας να επεκταθεί και εκτός Ελλάδας, όπως το επιχείρησε στην Ιταλία.

«Οι αποδείξεις σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου βοούν και ούτε ένας απ' τον πολιτικό κόσμο δεν ήρθε εδώ αυτόκλητα να τον υπερασπιστεί», επισήμανε η κυρία Αδειλίνη και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ότι προσπαθεί να παραπλανήσει και υποτιμά τον κοινό νου. «Δεν τα παίρνουν όλοι στην πολιτική και σε κάθε πόστο υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάπτωση του πολιτικού κόσμου. «Αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών», είπε η εισαγγελέας.

Την ενοχή των 17 από τους 19 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα ζήτησε την αθώωση των Παντελή Ζαχαριάδη και Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την ενοχή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων, προτείνοντας, ωστόσο, κάποιους από αυτούς το δικαστήριο να τους απαλλάξει για μία μόνο επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου.

Ανάμεσά τους και ο Ακης Τσοχατζόπουλος για τον οποίο η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του για την πράξη του κατηγορητηρίου που αφορά στην αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Απαλλαγή για την ίδια πράξη ζήτησε και για τον Γιώργο Σαχπατζίδη, ενώ απαλλακτική για μία πράξη που αφορά στο ακίνητο της Καλλιθέας ήταν η εισαγγελέας και για την Αρετή Τσοχατζοπούλου. 

Επιπλέον, πρότεινε την απαλλαγή του Ν. Ζήγρα για την πράξη της κατάθεσης 140.000 ευρώ (40.000 ευρώ επί τρία) σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη. Η εισαγγελέας δέχθηκε ότι ο εξάδελφος του πρώην υπουργού δεν είναι ο καταθέτης των χρημάτων, αλλά ο ίδιος ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατά την κυρία Αδειλίνη «χρησιμοποίησε το διαβατήριο του Ν. Ζήγρα».

Ακόμη, η κ. Αδειλίνη ζήτησε να «αφαιρεθεί» το επιβαρυντικό στοιχείο της κατ' επάγγελμα τέλεσης των εγκλημάτων από τους κατηγορούμενους Ν. Γεωργουλάκη, Π. Σταμάτη, Γκ. Μολντενάουερ, Ν. Καρατζά και Φ. Αρβανίτη.


Εισαγγελέας για Σμπώκο: Είχε αναλάβει να φυλάει τα χρήματα του Άκη


«Όπως οι βοσκοί φυλάνε πρόβατα, αυτός είχε αναλάβει να φυλάει τα χρήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Με αυτά τα λόγια η κυρία Αδειλίνη περιέγραψε στην αγόρευσή της, τον ρόλο του Ιωάννη Σμπώκου στην αποκαλούμενη υπόθεση των «χρυσών μιζών» με  φερόμενο ως πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Γιάννης Σμπώκος - ο  bosko όπως τον αποκαλεί στις σημειώσεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος- ήταν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού Άμυνας που «μετέφερε μεγάλα ποσά σε βαλίτσες και τσάντες».

Η κυρία Αδειλίνη αναφέρθηκε και σε οικονομικές διαφορές, που όπως είπε, είχαν οι δυο άλλοτε στενοί συνεργάτες (Σμπώκος - Τσοχατζόπουλος) επικαλούμενη έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Άλλοτε ο πρώην υπουργός ζητάει από τον bosko 10 εκατ. ευρώ και άλλοτε 80 εκατ. ευρώ» είπε η εισαγγελέας επικαλούμενη τις κατασχεμένες από τις εισαγγελικές αρχές, σημειώσεις του πρώην υπουργού.

«Πού τα βρήκατε αυτά; Από πού προκύπτουν; Δεν είναι έγγραφα. Δεν τα υπογράφει κανείς. Είναι προσωπικές σημειώσεις. Λέτε ψευτιές», ήταν κάποια από τα σχόλια του πρώην υπουργού στις αναφορές της εισαγγελέως για τις σημειώσεις του.

«Ήταν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού, από τότε που εκείνος έπαιρνε μίζες. Είναι εκ των πρωταγωνιστών στην υπόθεση και αποκόμισε και ο ίδιος μεγάλα περιουσιακά οφέλη», προσέθεσε η εισαγγελέας σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Σμπώκο. «Απορώ», κατέληξε η κυρία Αδειλίνη «πόσο οι δυο κατηγορούμενοι (Τσοχατζόπουλος - Σμπώκος) έχουν δικαίωμα να υποτιμούν τον κοινό νου».

«Ηγετικός ο ρόλος Ζήγρα»

«Ο Νίκος Ζήγρας επιμελούνταν προσωπικά για την διακίνηση μετρητών με βαλίτσες μέσω του Ντίνου Μιχαηλίδη, Μπέλτσιου και άλλων με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό», είπε η κυρία Αδειλίνη για τον ρόλο του Ν. Ζήγρα (εξάδελφου του πρώην υπουργού), ο οποίος έχει «κάψει» με τις καταθέσεις του στην δικαιοσύνη τον Ακη Τσοχατζόπουλο όσο και άλλους συγκατηγορούμενούς του.

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού καταδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος του Ζήγρα στην υπόθεση», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ήταν ο εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, υπήρξε βασικος συνεργάτης του, εξάλλου και ο ίδιος αποκόμισε σημαντικά ποσά από τα μαύρα χρήματα».
 
«Η Λαμπροπούλου βοήθησε στη συγκάλυψη»

Για την λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης του Άκη Τσοχατζόπουλου που εκπροσωπούσε off shore εταιρείες.

«Η εμπλοκή της στην υπόθεση αρχίζει το 1998. Η συμβολή της στην συγκάλυψη του παράνομου χρήματος είναι ουσιαστική και όχι τυπική» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Αμέσως μετά την αγορά της Δεινοκράτους έκανε εικονικό μίσθωμα στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Διαχειρίστηκε χρήματα της Torcaso. Άνοιξε λογαριασμό για τη Νobilis. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ρόλο της στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Σκοπός της ήταν να προσπορίσει στον πρώην υπουργό μεγάλα ποσά».

Για την πρώτη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου Γκουντρούν Μολντενάουερ η εισαγγελέας ανέφερε πως η ίδια γνώριζε ότι ήταν αποδέκτης μαύρου χρήματος του πρώην υπουργού.

Για τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείο «Ιανός» Ν. Καρατζά η κυρία Αδειλίνη τόνισε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του περί εξαπάτησής του από τον πρώην υπουργό.

Για τους Οράτιο Μελλά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, ανέφερε ότι από την εταιρεία τους Μorelia διακινήθηκαν μεγάλα ποσά  και ότι παρείχαν εξυπηρετήσεις στον πρώην υπουργό παρά το γεγονός ότι από το 2004 γνώριζαν ότι υπήρχε αρνητική δημοσιότητα για τον Ακη Τσοχατζόπουλο λόγω της σύστασης της επιτροπής για τους Tor-M1.

Ένοχή «είδε» η εισαγγελέας για την Ταλιτά Μαρία Τσεκούρα. Αντίθετα εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την εμπλοκή του δικηγόρου Σπυρίδωνα Χαρζηνικολάου αλλά και του Ν. Ζαχαριάδη.
 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (37)

δωστε κι αλλους

περιμενω να δω και αλλα μουτρα στη φυλακη.ειναι πασιγνωστοι κλεφτες μιζαδοροι λαμογια.εχουν καταστρεψει τον κοσμο ειναι προδοτες δωστε τους καταδικαστε τους τελειωνετε με την ασυλια τους οι προδοτες θελουν αναλογη μεταχειρηση.οι αυτοκτονιες οι ανεργοι η πεινα ειναι δικα τους επιτευματα,μην τους λυπαστε οπως δεν λυπηθηκαν κανενα ελληνα αυτοι.

ME

ΣοσιαΛΗΣΤΕΣ, αρχιαπατεώνες, ανεπάγγελτοι, κηφήνες των οποίων την διαφορά πληρώνουμε όλοι. Το ΠΑΣΟΚ εκμαύλισε συνειδήσεις, έφερε στην επιφάνεια την σκοτεινή πλευρά του Έλληνα, έδωσε φωνή και ισχύ στα ελεηνότερα και πλέον καταχθόνια μέλη της κοινωνίας που κατέστεφαν όποιον τους αντιστεκόταν. Δήμευση των περιουσιών τους, κλωτσιά στα πισινά και στο δρόμο να ζήσουν τρώγοντας σκουπίδια όπως τόσος κοσμάκης που δεν διέπραξε τα εγκλήματά τους. Σιγά να μην έχουμε την πριγκιπική παρέα δια βίου στην φυλακή να την ταίουμε τσάμπα! ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΗΠΙΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΛΕΣ!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΕΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ.

Δημοκρατης Σχολιαστής

Με τον Ακη η δικαιοσύνη εκανε την δουλεια της. Μπορεσε ομως να την κάνει γιατί υπάρξαν στοιχεία από την Γερμανική Δικαιοσύνη για τα Υποβρύχια. Για άλλους όμως πρέπει να ανοίξει το στομα του ο Χριστοφοράκος. Και αν το κάνει θα βρεθούν αδιάσειστα στοιχεια. Οι Γερμανοί ομως τον έχουν φυγαδεύσει για να μπορούν να εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα.

στάχτη στα μάτια

σαν τους εμπόρους ναρκωτικών. στέλνουν έναν φυλακή για να γλυτώσουν όλοι οι άλλοι!

NV

Η λέξη ΑΠΛΗΣΤΟΣ παράγεται από το στερητικό "α" και το "πληστός" που σημαίνει πλήρης - γεμάτος. Άπληστος, επομένως, είναι ο πλεονέκτης, ο ακόρεστος, ο ανεκπλήρωτος από την επιθυμία. Το μόνο που υπάρχει στην απληστία είναι το "πάντα παραπάνω"! Να είμαστε όμως ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν φταίει μόνο αυτός και οι (πολλοί ακόμα) όμοιοι του. Δεν αυτοδιορίστηκ-ε (-καν) τόσα χρόνια στο κέντρο ενός άθλιου συστήματος διακυβέρνησης με μανδύα δήθεν δημοκρατίας που εμείς δώσαμε στον πλανήτη (τρομάρα μας)! Τους διορίσαμε όλοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το χειρότερο είναι ότι συνεχίζουμε να το κάνουμε! Τους δώσαμε τόση δύναμη ώστε να νομίζουν ότι είναι υπεράνω όλων των ανθρώπων και των νόμων! Δεν είναι πρόβλημα υπευθυνότητας όπως λένε πολύ κατά την γνώμη μου. Είναι τεράστιο πρόβλημα σεβασμού! Σεβασμό προς τον εαυτό μας, προς τον συνάνθρωπο μας, προς το κοινό συμφέρον. Όταν διορίζεις αυτά τα "αρπακτικά" για οποιοδήποτε προσωρινό όφελος πιστεύεις ότι θα έχεις, δεν σέβεσαι πάνω από όλα το ίδιο σου τον εαυτό. Όταν έχεις μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που στο μυαλό σου υπάρχει το "εγώ να βολευτώ και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούν ή ας πρόσεχαν τα κορόϊδα" ή το "ξέρεις ποιος είμαι εγώ έχοντας καταστρατηγίσει τα πάντα" καταλήγεις σε λάθος επιλογές και κάποια στιγμή θα κληθείς να τις πληρώσεις, όπως συμβαίνει τόσο με τον συγκεκριμένο "κύριο και τους παρατρεχάμενους του", όσο και με εμάς τους ίδιους! Η ιατρική έχει την λύση. Όταν κάτι είναι σοβαρά μολυσμένο, δεν το πολεμάς με ασπιρίνες. Το κόβεις μια και καλή, μπας και καταφέρεις να σώσεις ότι υγιές έχει (αν έχει) πια απομείνει! Αλλιώς η μόλυνση συνεχίζει παντού, σαπίζουν τα πάντα και κουνάς μαντήλι (κυριολεκτικά και μεταφορικά)!

ο ελλην

το πασοκ στο μεγαλειο του, δεν ειναι ενας ακης δεν ειναι ενας παπακωνσταντινου , και απο τη ΝΔ το ιδιο ,ειναι περιπου 3.000 αυτοι ολοι που φαγανε καλα εις βαρος του λαου ! αλλα δικαζουν τρεις τεσσερις για το θεαθηναι , γιατι οχι ολοι ;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!!

ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!! Κ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ!!!!!! ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ!!!!!

Δικηγόρος

Ο Ακης και ισοβια να φαει, σε πεντε χρόνια θα είναι ελευθερος (λόγω ηλικίας).

αδιαφθορος

Και λοιπον ας τον επιανε το κομμα σου 15 χρονια νωριτερα να κατσει 20 χρονια φυλακη απο τα 60,αλλα τοτε δεν προλαβαιναν ποιον να πρωτοπιασουν οι πρασινοφρουροι.......

Γιαννος Colgate

Για το σοσιαλισμο δουλευουμε συντροφοιιιι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης