Σόιμπλε: Η Ελλάδα προχωρά και πάλι μπροστά

Σόιμπλε: Η Ελλάδα προχωρά και πάλι μπροστά

Ξέρουμε ότι οι Ελληνες υποφέρουν από την προσαρμογή, γι' αυτό πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη

Σόιμπλε: Η Ελλάδα προχωρά και πάλι μπροστά
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέο δάνειο και λήψη μέτρων από το 2014 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις έχει λήξει, μιλώντας στη Σία Κοσιώνη σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Ο κ. Σόιμπλε αρχικά είπε: «Δεν είμαι η τρόικα. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Επειδή ξέρουμε ότι οι Έλληνες υποφέρουν από τα μέτρα προσαρμογής, για αυτό η καθοριστική αποστολή για όλους εμάς είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη. Είναι ορατή η πρόοδος που έχουμε δει στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να την ενισχύσουμε», ενώ προσέθεσε πως «δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος πέραν των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να γίνουν όλες οι χώρες ανταγωνιστικές. Η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια, οι επιτυχίες στις εξαγωγές και τον τουρισμό είναι ξεκάθαρες, και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και σε διμερές επίπεδο προκειμένου να την στηρίξουμε». 

Κλείσιμο
Στη συνέχεια τόνισε: «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα μέτρα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένα με μία σχετική οικονομική επιβράδυνση. Θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να το αποφύγει όσο μπορεί, είναι όμως αναπόφευκτη. Αν δεν μπορείς να κανείς την οικονομία σου ανταγωνιστική, τότε μπαίνεις σε ένα διαρκές καθοδικό σπιράλ. Αυτή η εξέλιξη στην Ελλάδα σταμάτησε, η Ελλάδα προχωράει και πάλι μπροστά».

Ωστόσο αναγνώρισε πως το επίπεδο της ανεργίας είναι αρκετά υψηλό και πως η βελτίωσή της γίνεται πολύ αργά, σημειώνοντας:  «Δυστυχώς, η αγορά εργασίας, είναι ένας δείκτης που προσαρμόζεται αργά, σε κάθε οικονομική εξέλιξη. Γι αυτό και υπάρχει μεν βελτίωση στο ζήτημα της ανεργίας, μόνο που είναι πολύ αργή. Γι αυτό θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Κυρίως, να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους για να αποκτήσουν σύντομα μία προοπτική. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι συνολικά πρόβλημα  της Ευρώπης».
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε: «Μόλις πήραμε την έκθεση της τρόικας με την τελευταία αξιολόγηση και των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην Ελλάδα, υπάρχει όμως και ξεκάθαρη πρόοδος. Τους τελευταίους 12 μήνες, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, που αναγνωρίζεται από όλους και για αυτοί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Θα ήταν λάθος, έχουμε πει ότι όταν αυτό το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του στο τέλος του 2014, και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, φυσικά και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για περαιτέρω μέτρα, θα ήταν όμως λάθος τώρα που πρέπει να συγκεντρωθούμε στην υλοποίηση των υπαρχουσών δεσμεύσεων, να μιλάμε για το τι θα γίνει στο τέλος αυτού του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι, όπως  το έχουμε συμφωνήσει, να μιλήσουμε για περαιτέρω μέτρα μετά το τέλος αυτού του προγράμματος. Τώρα όμως, πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητο». 

Για τις προσβλητικές δηλώσεις που κατά καιρούς διατυπώνει για την Ελλάδα, απάντησε: «Δεν γνωρίζω ούτε μία δήλωση από μένα, -αν μπορείτε δείξτε μου μία- με την οποία να έχω προσβάλλει την Ελλάδα. Πρόκειται για λανθασμένες μεταφορές στον Τύπο. Πρόκειται για χονδροειδή παρανόηση. Μπορώ να καταλάβω, όταν λένε στην Ελλάδα “πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα λιτότητας, γιατί αλλιώς η Ευρώπη δε θα μας δώσει την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας”, ότι θεωρείται πως αυτά τα μέτρα λαμβάνονται εξαιτίας της Ευρώπης. Έτσι, “δείχνουν” όλοι τον Γερμανό υπουργό οικονομικών. Στη Γερμανία δε θα βρείτε καμία δήλωσή μου με προσβλητικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για μία χονδροειδή παρανόηση, η οποία συντηρείται δυστυχώς από ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να μάθει να ζει κανείς με αυτό σε μία Δημοκρατία. Δε με αγγίζει όμως, γιατί το τελευταία πράγμα που θα μπορούσα να κάνω είναι να προσβάλλω την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Στη συνέχεια ερωτηθείς για το εάν υπάρχει τελικά succes story στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε: Υπάρχει, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις κατανοητό στους ανέργους. Η Ελλάδα για πρώτη φορά δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα».

Για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις ήταν ξεκάθαρος. «Τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελειωτικά. Πριν λίγο καιρό αποπληρώσαμε και τις τελευταίες υποχρεώσεις της Γερμανίας από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο που τελείωσε πριν περίπου 100 χρόνια. Έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας, όλα όσα υπάρχουν. Γι αυτό και πιστεύω ότι δεν μας βοηθάει να κάνουμε το θέμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου νομικό ζήτημα επανορθώσεων. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Εγώ είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνεπώς η προσωπική ηθική μου ευθύνη είναι περιορισμένη. Γεννήθηκα το 1942, αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη. Τα νομικά ζητήματα, όμως, κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τα οποία ο ίδιος είχε εκφράσει, είπε: «Ποτέ δεν το έχω πει. Είπα πως είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Εάν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη θα τους στηρίξουμε. Θα σεβαστούμε κάθε απόφαση, είχα πει», ενώ προσέθεσε «από τις εκλογές του Ιουνίου έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της. Εάν χρειαστεί θα της δοθεί περαιτέρω βοήθεια»

«Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε κι εμείς, οι εταίροι στην Ευρωζώνη, θα κάνουμε τα πάντα. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, δεν αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα, και, αν μπορούμε να δώσουμε επιπλέον βοήθεια, ακόμη και σε διμερές επίπεδο, ως μεμονωμένα κράτη ή εταίροι, θα το κάνουμε. Κι αυτός ακριβώς ήταν ο αποκλειστικός σκοπός του ταξιδιού μου», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης