Σόιμπλε: Υπό προϋποθέσεις "ναι" σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Υπό προϋποθέσεις "ναι" σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα

-Πρέπει μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν τηρηθεί όλες οι υποχρεώσεις
-Μη ζητάτε κούρεμα, δεν είναι προς όφελός σας
-Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να αυτοβοηθηθούν. Αυτή είναι η αρχή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σόιμπλε: Υπό προϋποθέσεις "ναι" σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Μπορούμε να συζητήσουμε για μια νέα  πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, με την προϋπόθεση η Αθήνα μέχρι το 2014 να έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές  πλεόνασμα.Το μήνυμα από το Βερολίνο δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σαφές κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα , όπου είχε σειρά συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτισε την επίσκεψη Σόιμπλε, με τον οποίο - όπως είπε - είχαν «σημαντικές συζητήσεις, όπου εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».

Επίσης, στη συνάντηση «εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας».

Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε διανύσει τον πιο δύσκολο δρόμο, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Υπεραμύνθηκε δε της στρατηγικής που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση. “Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να αυτοβοηθηθούν. Αυτή είναι η αρχή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι  τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις για να επανέλθουν οι χώρες σε βιώσιμη τροχιά.
Κλείσιμο

Όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην αρχή της ομιλίας του, το ελληνογερμανικό επιμελητήριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπου, όπως είπε, έγιναν μεγάλα βήματα για τη βελτίωση των οικονομικών δομών. “Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητα της και μειώνονται οι ανισορροπίες”, ανέφερe ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, όπως σημείωσε, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και μένουν πολλά να γίνουν.

Ως μεγάλο αγκάθι στην πορεία της χώρας προς τα εμπρός έδειξε τη, τεράστια γραφειοκρατία. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να είναι αποτελεσματικός ο Δημόσιος Τομέας, καθώς η  ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από τις επιχειρήσεις. “Θα πρέπει να βοηθήσει και ο Δημόσιος Τομέας”, είπε ο κ.Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα παρέχει τεχνογνωσία. Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν και να ανοίξουν οι αγορές.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα στο ταμείο αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι  είναι σημαντικές και συμπλήρωσε ότι πρέπει να συμμετέχουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα γίνει, όπως είπε, με την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη δανειοδότηση, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να  μειωθεί και το κόστος χρηματοδότησης. Παράλληλα, σημείωσε ότι “οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τις αγορές εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης”.
“Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε στους Έλληνες”, κατέληξε.

Στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: “Creating the right environment for Growth” συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.
Στα παραλειπόμενα της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα,  αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε μπήκε στο Χίλτον από την πίσω πόρτα, στην οδό Μιχαλακοπούλου, προκειμένου να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ εισήλθε στο ξενοδοχείο από τη μπροστινή πλευρά.


Πηγή: newmoney.gr






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης