Δίωξη Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα ζητά η Βουλή

Δίωξη Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα ζητά η Βουλή

Πέντε ξεχωριστά πορίσματα, όλα όμως συμφωνούν στην παραπομπή του πρώην υπουργού  Οικονομικών - Tι αναφέρουν τα συμπεράσματα των κομμάτων

Δίωξη Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα ζητά η Βουλή
Ο κύβος ερρίφθη για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος πλέον αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για την τέλεση τριών βαρύτατων κακουργημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της προανακριτικής που διερεύνησαν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχουν ετοιμάσει τα πορίσματά τους τα οποία έχουν ως κοινή αναφορά την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών. Πιο αναλυτικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα ζητά την ποινική δίωξη του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απιστίας, της νόθευσης και της παράβασης καθήκοντος. Η πορισματική έκθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής) θα παραπέμπει τον κ. Παπακωνσταντίνου και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου ενώ θα ζητά την δίωξη και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (σ.σ. για τα αδικήματα της υπεξαγωγής και της παράβασης καθήκοντος). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Πιθανότατα, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος θα ζητά την ποινική δίωξη των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου κατί που αναμένεται να κάνει και ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής. Τέλος, ο κ. Σπύρος Χαλβατζής, στο δικό του ξεχωριστό κείμενο θα ζητά την παραπομπή μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο που θα ζητήσει την έγκριση της Ολομέλειας (σ.σ. πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη) είναι αυτό της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο θα ξεκινά με την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο έφθασε το CD στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου τον Σεπτέμβριο του 2010.

Υπο αυτά τα δεδομένα, το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναμένεται να στηριχθεί:
- Στην κατάθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα κατά την οποία εξήγησε ότι την άνοιξη του 2010 πληροφορήθηκε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε λίστα με μεγαλοκαταθέτες με ελληνικό ενδιαφέρον και πως ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι εάν επικοινωνούσε με την γαλλίδα ομόλογό του ενδεχομένως να τα αποκτούσε.
- Στην αρχική κατάθεση του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνου Χαλαστάνη στην οποία είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 τον ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα λάβει φάκελο από τις γαλλικές αρχές. Κατόπιν εντολών του κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Χαλαστάνης στις 29.9.2010 απέστειλε τον φάκελο προσωπικά στον πρώην υπουργό με τον οδηγό του κ. Πέτρο Σκληρό
- Στις καταθέσεις του κ. Σκληρού και της κυρίας Χρύσας Χατζή, διευθύντριας του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου που επιβεβαιώνουν ότι ο φάκελος με το επίμαχο CD παραδόθηκε στο γραφείο του πρώην υπουργού το βράδυ της 29ης.9.2010

Επιπροσθέτως, θα τονίζεται πως για να αρθεί κάθε αμφισβήτηση για τον τρόπο που το CD έφθασε στην Ελλάδα, να διαλυθεί κάθε υπόνοια ότι έχουν μεσολαβήσει οι Μυστικές Υπηρεσίες και κυρίως για να απαντήσει η πλειοψηφία της επιτροπής στις καταγγελίες περι συγκάλυψης, ζητήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας τα έγγραφα της πρώτης παράδοσης – παραλαβής. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω έγγραφα έφτασαν στην προανακριτική μετά από συνεχείς επικοινωνίες του προέδρου της Χρήστου Μαρκογιαννάκη με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και με επίμονες οχλήσεις του δεύτερου προς τον γάλλο ομόλογό του. Πέραν αυτού, το περιεχόμενό τους αποτέλεσε την αιτία προκειμένου 54 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να ζητήσουν από την Ολομέλεια την επέκταση του κατηγορητηρίου του πρώην υπουργού με την προσθήκη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν στο τελικό πόρισμα θα υπάρχει αυτούσιο το γαλλικό έγγραφο και θα σημειώνεται ότι από το περιεχόμενό του προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: της παράδοσης του αρχικού CD, δεν προηγήθηκε άτυπη συνεννόηση Παπακωνσταντίνου – Λαγκάρντ αλλά υπήρξε γραπτό αίτημα την 13η.9.2010 από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας προς το αντίστοιχο γαλλικό. Επίσης, θα υπενθυμίζεται ότι οι ισχυρισμοί Παπακωνσταντίνου προς όσους επέκριναν τους χειρισμούς του ήταν πως το CDπαρεδόθη ατύπως από την κα. Λαγκάρντ, πως δημοσιοποίησή του θα διατάρασσε τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και Ελλάδας – Ελβετίας και πως τα ελληνικά δικαστήρια θα αθώωναν όσους προσέφευγαν σε αυτά. Θα εξηγείται όμως πως από το περιεχόμενο των εγγράφων συνάγονται γεγονότα και συμπεράσματα εντελώς διαφορετικά. Η παράδοση του CD κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν καθώς:

- Έγινε μέσω ενεργοποίησης συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας  για διοικητική συνδρομή και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία
- Προηγήθηκε έγγραφο αίτημα της Ελλάδας
- Η παράδοση έγινε με τρόπο πανηγυρικό και με υπογραφές
- Τονίζεται στο διαβιβαστικό ότι οι πληροφορίες πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς

Ενέργειες και Παραλείψεις

Πάνω στα ευρήματα του πρώτου κεφαλαίου θα στηρίζεται και το επόμενο που θα καταγράφει τις ενέργειες και τις παραλήψεις του κ. Παπακωνσταντίνου από την στιγμή που παραλαμβάνει το CD στις 29.9.2010 εως και την ημέρα που παραδίδει το αλλοιωμένο αντίγραφό του στον κ. Ιωάννη Διώτη. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της επιτροπής εκτιμά ότι η παράδοση στον κ. Διώτη δεν έγινε νωρίτερα από την 5η.7.2011.  Θα επισημαίνεται ότι ο πρώην υπουργός όφειλε να πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό έγγραφο και χωρίς δεύτερη σκέψη να στείλει το CD στο ΣΔΟΕ για αξιοποίηση. Αντ’ αυτού θα εξηγείται ότι την 29η.9.2010, μόλις δηλαδή παρέλαβε το CD, το αντέγραψε σε USB και πως σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ, τα μαύρα μεσάνυχτα προχώρησε σε στοχευμένη αναζήτηση του περιεχομένου του με λέξεις κλειδιά «Papakonstantinou», “Kozani”, “Papandreou”.

Εκτός αυτού θα υπενθυμίζεται η ενέργεια του κ. Παπακωνσταντίνου να παραδώσει το υλικό στον συνεργάτη του κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, υπεύθυνο για θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να κάνει φορολογική αποτίμηση του περιεχομένου του! Ενώ τέλος θα επισημαίνεται ότι από τα τέλη του 2010 και μετά το αυθεντικό CD και το συνοδευτικό έγγραφο αγνοούνται παρατηρώντας ότι το γεγονός της σπουδαιότητας του ψηφιακού υλικού δύσκολα κάνουν πιστευτή την εκδοχή της απώλειας. Εκδοχή που κατέρρευσε πλήρως από το αμάχητο τεκμήριο της αφαίρεσης τριών αρχείων που αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Στην συνέχεια θα παραθέτονται τα επίμαχα αποσπάσματα των καταθέσεων του κ. Ι. Καπελέρη αλλά και του κ. Αναστάσιου Μπάνου αναφορικά με την περίφημη σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου 2011. Οι καταθέσεις του κ. Διώτη και κυρίως το περιεχόμενο των e-mails που αντάλλαξε με τον κ. Παπακωνσταντίνου στις 7.7.2011. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα κλείνει με συμπεράσματα τα οποία – κατά πληροφορίες – θα αναφέρουν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου:

- Από την στιγμή που παρέλαβε το CD εως την ημέρα αποχώρησης από το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε  στο ΣΔΟΕ εντολή ελέγχου
- Εξακολουθεί να κατέχει το υλικό ως υπουργός Περιβάλλοντος
- Δεν ενημέρωσε τον κ. Διώτη για τον τρόπο που το παρέλαβε
- Παρέλαβε CD με 2.062 ονόματα και παρέδωσε USB με 2.059 ονόματα
- Δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Επιπροσθέτως, ξεχωριστό κεφάλαιο, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει για τον τρόπο που έφτασε η λίστα την δεύτερη φορά καθώς επίσης και για τον πρώτο έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ και από τον οποίο προέκυψε η αφαίρεση των 3 αρχείων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες θα επισημαίνεται ότι η συγγενική σχέση του πρώην υπουργού με τα πρόσωπα που αφαιρέθηκαν από το αυθεντικό υλικό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αλλοίωση δεν έγινε τυχαία και δεν είναι άδολη.

Στην συνέχεια, θα παρουσιάζονται τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος του ΣΔΟΕ για την φορολογική κατάσταση των κ.κ. Ανδρέα Ρωσσώνη, Συμεών Σικιαρίδη, Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου και κυρίως για την «μαύρη» τρύπα ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκε μεταξύ των φορολογικών τους δηλώσεων και των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Θα συνοψίζονται τα συμπεράσματα από το συνολικό υλικό που συγκεντρώθηκε εξηγώντας ότι προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων ποινικών πράξεων από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Θα επισημαίνεται ότι το CD δεν ήταν περιουσία του πρώην υπουργού για να το κρατά και να το αντιγράφει και πως για να προστατέψει τους συγγενείς του από φορολογικούς ελέγχους κατέστρεψε το αυθεντικό υλικό, δημιούργησε USB και το παρουσίασε ως γνήσιο ενώ ήταν πλαστό.

Θα εξηγείται μάλιστα ότι η συνέπεια της έκνομης πράξης του κ. Παπακωνσταντίνου – αν δεν είχε αποκαλυφθεί – θα ήταν η ζημιά του Δημοσίου η οποία θα υπερέβαινε τα 120.000 ευρώ.

Τέλος, θα παρουσιάζονται οι νομικές αξιολογήσεις, οι σχετικές ποινικές διατάξεις που πρέπει να εφαρμοστούν και το «δια ταύτα» θα αναφέρει ότι από την εξάμηνη έρευνα προέκυψαν σαφείς ενδείξεις για την τέλεση των ποινικών αδικημάτων της απιστίας, της νόθευσης και της παράβασης καθήκοντος από τον κ. Παπακωνσταντίνου  και γι αυτό ζητείται η ποινική του δίωξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης