Ξεκίνησε το 9ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ξεκίνησε το 9ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

«Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα» το κεντρικό σύνθημα - Αντ. Σαμαράς: «Με την αναγγελία του αγωγού ΤΑΠ βάζουμε την χώρα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο - Η αινιγματική δήλωση του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ ότι θα ξαναβρεθούν σημεία σύγκλισης με τη Ν.Δ.

Ξεκίνησε το 9ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων άρχισε πριν από λίγη ώρα το 9ο συνέδριο της ΝΔ στο Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου. 

Βασικό σύνθημα του συνεδρίου είναι «Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα». 

Στα θετικά της συμφωνίας για τον ΤΑΠ που περιέγραψε σαν την πιο θετική οικονομική είδηση της τελευταίας δεκαετίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στο 9ο συνέδριο του κόμματος, ενώ επέμεινε στην απόφασή του να κλείσει την «αμαρτωλή ΕΡΤ». Παράλληλα αναφέρθηκε στον έναν χρόνο της τρικομματικής αναγνωρίζοντας την συμβολή των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε την διακυβέρνηση με μία τρικομματική συνεργασία σε συνθήκες δραματικές. Μέσα σε ένα χρόνο διαψεύσαμε όλα τα σενάρια της καταστροφής, Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την αναγγελία του αγωγού ΤΑΠ βάζουμε την χώρα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, την καθιστούμε πόλο επενδύσεων δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ήταν η καλύτερη είδηση τα τελευταία δέκα χρόνια και θα υπάρξουν περισσότερες. Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Προσπαθούμε να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα να ανακουφίσουμε τον κόσμο και να βγούμε από τα μνημόνια. Ξέρουμε ότι για να ξεφύγεις από τους δανειστές σου πρέπει να πάψεις να έχει ανάγκη από δανεικά.  Η Ελλάδα γίνεται ελκυστική για επενδύσεις, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ ενώ το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ γρήγορα θα ξεπεραστεί», ενώ επιτέθηκε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κάποιοι βιαστηκαν αλλά δεν ήξεραν ότι ερχόταν πίσω ο ΤΑΠ. Προτιμώ να κερδίζει η χώρα και να στεναχωριέται ο κ. Τσίπρας. Αύριο θα γίνει και παραγωγός ενέργειας η χώρα μας».

Κλείσιμο
Κάνοντας απολογισμό ο κ. Σαμαράς είπε ότι από τις εξελίξεις δικαιώθηκε και ο κ. Κώστας Καραμανλής που είχε ζητήσει μέτρα από το 2009 και ο ίδιος για την αρχική του κριτική στο μνημόνιο, σημειώνοντας: «Θα νιώσουμε όμως απόλυτα δικαιωμένοι μόνο όταν θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία». 

Για το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε την συμβολή τους στο έργο του τελευταίου χρόνου αν  και επισήμανε ότι θα έχουν πάντα διαφορετικές πορείες. «Στις κρίσιμες στιγμές αν η πατρίδα το απαιτεί ένα κόμμα οφείλει να υπηρετεί την πατρίδα», είπε ο κ. Σαμαράς σε μία έμμεση αναφορά για την παρούσα συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ. 

Επανέλαβε ότι στόχος της δικομματικής πια κυβέρνησης είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία. «Η σωτηρία της Ελλάδας σημαίνει παραμονή στην Ευρώπη και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε όλοι μαζί. Τις τελευταίες ημέρες περάσαμε μία μεγάλη δοκιμασία γιατί είχαμε το θάρρος να κλείσουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ που ήταν κάστρο των βολεμένων. Καταργήσαμε την ΕΡΤ για να αποκτήσουμε πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

«Έπρεπε να την αφήσουμε ενώ επιβάλλουμε θυσίες σε όλο τον λαό, έπρεπε να αφήσουμε την σπατάλη, τις υπερωρίες τα σκάνδαλα που ανακαλύπτει και η εισαγγελία;», ρώτησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «στέλνουμε το μήνυμα σε όλους». 

Π«ροχωράμε με το νόμο κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο είπε στέλνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους που συνεχίζουν την κατάληψή τους. Στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διόριζαν αλλά κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς. Η νέα δημόσια τηλεόραση θα είναι μακρυά από κομματικές επιρροές και θα στελεχωθεί αξιοκρατικά. Για να κλείσουμε με την αμαρτωλή ΕΡΤ εμείς μπαίνουμε μπροστά για να ξεπεράσουμε την κατάσταση αυτή, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς συγκρούσεις με τα κάστρα των βολεμένων, αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα», σημείωσε. 

Ακολούθως περιέγραψε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα λέγοντας ότι «είναι για μία χώρα που θα βασίζεται στις δυνάμεις της και όχι σε δανεικά και να αξιοποιεί τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού της. Δεν θα πάει χαμένο κανένα μυαλό κανένα ταλέντο. Δεύτερον θέλουμε μία χώρα που να υπερασπίζεται τα εθνικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει συμμετέχοντας στα διεθνή δρώμενα και μπορεί να γίνει μαζί με την Κύπρο παράγοντας σταθερότητας στην Μεσόγειο και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Δεν αναζητούμε υιοθεσία από κανέναν, μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων. Τρίτον πηγή δύναμης είναι η δημοκρατία μας αλλά δημοκρατία δεν είναι το κομματικό κράτος και τα προνόμια των συντεχνιών. Δημοκρατία είναι σταθερότητα και δημοκρατική τάξη όπου κανείς δεν εκβιάζει και στο δημόσιο συμφέρον υποτάσσονται τα πάντα και οι πάντες. Πηγή δύναμης στην Ελλάδα που χτίζουμε είναι ο πολιτισμός μας, ο ελληνικός πολιτισμός είναι η μήτρα του σύγχρονου πολιτισμού».  

Ο κ. Σαμαράς προσήλθε λίγο μετά τις 8:00 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Γεωργία χαιρέτισε τα στελέχη του και τους αντιπροσώπους των ξένων κομμάτων μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με τους περίπου 4000 συνέδρους να τον χειροκροτούν όρθιοι. 

Η ΝΔ έχει αποστείλει προσκλήσεις σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή. Εξαίρεσε έτσι και το ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη παρά την φιλολογία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για το άνοιγμα Σαμαρά στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Από το ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει χαιρετισμό ο γραμματέας του κ. Νίκος Ανδρουλάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ο γραμματέας του κ. Δημήτρης Βίτσας και από το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Γκιόκας ενώ αμφίβολο είναι αν θα παραβρεθεί εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από τη ΔΗΜΑΡ χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση «θα βρεθούν και πάλι σημεία σύγκλισης και ευκαιρίες να αποδείξουμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη μας». «Διότι η τρόικα και η  επιτροπεία, αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν μετριάζουν, αντίθετα, επιβάλλουν την υποχρέωση  όλων μας  να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και να το υλοποιήσουμε με συναίνεση της κοινωνίας. Δεν φτάνει να εξασφαλίζουμε τη δόση των δανεικών, δεν φτάνει καν η μείωση του χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Λυκούδης.

Πριν από τον πρωθυπουργό θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας κ. Λυκ Φερί. Η ημέρα θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις της τελευταίας περίοδου και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και να δώσει το στίγμα τον προθέσεών του για τη ΝΔ αλλά και για την κυβερνητική πρακτική που επηρεάζεται από την συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ. 

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος όπου θα φανούν και οι νέοι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα μετά από έναν χρόνο πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά. Λέγεται ότι ήδη έχουν πέσει σκληρές γραμμές ώστε να προκύψει ένα όργανο που να αντανακλά τη νέα κατάσταση στο κόμμα ενώ έχει ενδιαφέρον αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις τόσο στο επίπεδο των εισηγήσεων όσο και στην εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής. Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Έχουμε οξεία αντιπαράθεση, αλλά είναι θεμιτό στην Δημοκρατία 


Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης εξάντλησε τις προωθητικές δυνάμεις που περιείχε ανέφερε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βίτσας. 

Στην σύντομη ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα δημοκρατικά κόμματα να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του φασισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η κοινωνία μαζί με τα μνημόνια απαξίωσε και το πολιτικό σύστημα. Βρισκόμαστε σε διαφορετικές όχθες, έχουμε καθημερινή και οξεία αντιπαράθεση. Αυτό είναι θεμιτό στην Δημοκρατία αρκεί η αντιπαράθεση να μην πάρει τη μορφή της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης. Η χώρα βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των μνημονίων. Χρέος όλων είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται να έχουν την έγκριση του λαού και να μη αφήσουν χώρο στον φασισμό να αναπτυχθεί. Οφείλουμε για το καλό του λαού μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα».

Νίκος Ανδρουλάκης(ΠΑΣΟΚ):  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ οι βασικοί πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης

Ο γραμματέας του ΠΑΟΣΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης που παρά τις αδυναμίες της οι Έλληνες απόλαυσαν άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, δημοκρατικά δικαιώματα ευρωπαική πορεία. Η απαξίωση της μεταπολίτευσης πλήττει την Δημοκρατία. Να αξιοποιήσουμε την συγκυρία μέχρι τις γερμανικές εκλογές ώστε μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Στην νέα προγραμματική συμφωνία προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες. Μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, στην λειτουργία της αγοράς, μεταρρύθμιση στο κράτος με αξιολόγηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού», ενώ ξεκαθάρισε ότι την κυβέρνηση δεν την γέννηση η ιδεολογική συμπόρευση αλλά η εθνική ανάγκη. 

Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη διακόπηκε για λίγα λεπτά από την εντυπωσιακή υποδοχή που έκαναν τα μέλη του συνεδρίου στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ): Η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε από λάθη και παραλείψει

«Η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε από λάθη και παραλείψεις και οδήγησε στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «στην πορεία θα βρεθούν  σημεία σύγκλισης». 

«Η τρόικα δεν μετριάζει αλλά εντείνει την ανάγκη να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που να έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα το καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ): Η ανάπτυξη αν έρθει θα είναι με υψηλή ανεργία 

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ κ. Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «ο λαός υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Στην διαπίστωση συμφωνούμε αλλά τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις αιτίες και στην διέξοδο από την κρίση. Έχει αποδειχθεί ότι οι μορφές διαχείρισης του συστήματος φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές δεν τον απάλλάσουν από τις αντιφάσεις του. Η ανάπτυξη αν έρθει θα είναι με υψηλή ανεργία και περιορισμούς και θα συνοδευθεί από ανταγωνισμούς και συγκρούσης. Ο λαός πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανάπτυξης με φτώχεια και να πάρει στα χέρια του τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η θεωρία των άκρων που τσουβαλιάζει τους εργαγικούς αγώνες με άλλες μορφές ακόμη και φασιστικές». 

«Εδώ και έναν χρόνο γίνεται μία συστηματική και μεγάλη προσπάθεια με ορατά ήδη αποτελέσματα που φέρνει σε αμηχανία την Αριστερά», ανέφερε ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σάκης Ιωαννίδης. Σημείωσε ότι «όταν υπηρετούμε με συνέπεια τις φιλελεύθερες αρχές φέρνουμε αποτελέσματα» και εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά. Η Ελλάδα που υπερασπιζόμαστε δεν είναι η Ελλάδα των αγορών, άλλα ένα κράτος με μικρό και ευέλικτο δημόσιο που θα υπηρετεί τους πολίτες. Βιώνουμε μία μεταβατική περίοδο σε όλα τα επίπεδα, τα κόμματα μεταλλάσσονται και νέοι άνθρωποι πρέπει να βγουν στο προσκήνιο, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Φίλιππος Ταυρής ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη καλείται να οδηγήσει πάλι την πατρίδα στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Ενώ κερδίσαμε σαν παράταξη τη μάχη της ανάπτυξης, χάσαμε δύο φορές τη μάχη των ιδεών. Αυτή τη φορά θα κερδίσουμε και τη μάχη των ιδέων μας που δικαιώθηκαν διεθνώς μαζί με τη μάχη της ευημερίας. Μιλάμε για κοινωνικό και ριζοσπαστικό φιλελεύθερισμο, είμαστε ευρωπαιστές, είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που καλοδεχόμαστε όσους ασπάζονται τις απόψεις μας. Αποτελεί ύβρη η καταδίκη συλλήβδην όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων», έκλεισε ο κ. Ταυρής.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης