Ο Κ. Μητσοτάκης «θυμάται» την συγκυβέρνηση με την Αριστερά

Ο Κ. Μητσοτάκης «θυμάται» την συγκυβέρνηση με την Αριστερά

Ανέβασε φωτογραφία στο Facebook από τη συνάντηση τον Ιούνιο του 1989 με Λ. Κύρκο, Θ. Κανελλόπουλο, Φ. Κουβέλη, Μ. Δαμανάκη και Α. Τσαλδάρη

Ο Κ. Μητσοτάκης «θυμάται» την συγκυβέρνηση με την Αριστερά

Μια φωτογραφία από τα παλιά ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μόλις μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η εν λόγω φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από τη συνάντηση του επίτιμου προέδρου τον Ιούνιο του 1989 με την ηγεσία της Αριστεράς για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά Θανάσης Κανελλόπουλος, Φώτης Κουβέλης, Μαρία Δαμανάκη, Αθανάσιος Τσαλδάρης, Λεωνίδας Κύρκος.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, η Νέα Δημοκρατία, παρότι έλαβε το ποσοστό περίπου 45% των ψήφων, δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, εξαιτίας του εκλογικού νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η χώρα τότε συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο Κοσκωτά, που άγγιζε τον πυρήνα της Παπανδρεϊκής εξουσίας. Το αίτημα για κάθαρση ήταν παλλαϊκή απαίτηση. Με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των ηγετών της Αριστεράς, Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου, σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ενιαίου, τότε, Συνασπισμού.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη ήταν βραχύβιο και είχε διπλό στόχο: τη δρομολόγηση των διαδικασιών της κάθαρσης και την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Πράγματι, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά με απόφαση της Βουλής, η οποία παρέβλεψε τη σύσταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «οι πρωθυπουργοί πηγαίνουν στα σπίτια τους».
Κλείσιμο
               


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης