Πώς βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Πώς βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Το αδιέξοδο στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ''γέννησε'' μια απειλή από τον ''μικρό εταίρο'' της συγκυβέρνησης, ότι θα αποσύρει την στήριξη του από την κυβέρνηση»

Πώς βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ  τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται για άλλη μια ημέρα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έπειτα και από το χθεσινό «ναυάγιο» της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό δείχνουν την έντονη νευρικότητα που υπάρχει διεθνώς για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

«H Ελλάδα αντιμετωπίζει νέους κινδύνους» γράφει με κεφαλαία γράμματα σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Το άρθρο καταπιάνεται με τη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη με τον Αντώνη Σαμαρά και την αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση δέχθηκε «διπλό χτύπημα» το βράδυ της Πέμπτης, λόγω της απειλής της συνοχής της συγκυβέρνησης, αλλά και της ανησυχίας σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

Γίνεται και αναφορά σχετικά με την στάση που θα κρατήσει πλέον ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, με την Wall Street Journal να σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς ίσως «περάσει στην αντιπολίτευση, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του και θα συνεχίσει να στηρίζει ''παθητικά'' την κυβέρνηση».

«Το αδιέξοδο στις συζητήσεις, ''γέννησε'' μια απειλή από τον ''μικρό εταίρο'' της συγκυβέρνησης, ότι θα αποσύρει την στήριξη του από την κυβέρνηση».

Κλείσιμο
Το δημοσίευμα κλείνει, αναφερόμενο στο άρθρο των Financial Times
για την προειδοποίηση του ΔΝΤ πως θα διακόψει την χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, με την Wall Street Journal να υπογραμμίζει πως υπάρχει η απειλή να δημιουργηθεί ένα «χρηματοδοτικό κενό» στην Ελλάδα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την μετακύλιση αμοιβαίων ελληνικών ομολόγων, άρνηση που θα «δημιουργούσε προβλήματα στο ΔΝΤ και την χρηματοδότηση του στην Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το
Spiegel με τίτλο «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα εξερράγη».  «Ηταν η τρίτη σύσκεψη μέσα σε τέσσερις μέρες, κι ακόμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πως θέλουν να προχωρήσουν μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ», γράφει και τονίζει ότι οι χρηματοδότες της Ελλάδας πιέζουν πλέον με καθυστέρηση καταβολής της δόσης, ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης.

Για επικίνδυνο κλυδωνισμό της ελληνικής κυβέρνησης μιλά το πρακτορείο Reuters, ο οποίος επήλθε από την αντίδραση του Φώτη Κουβέλη και την αποχώρηση της  Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται και στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν τα μελη του κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση του περαιτέρω.

Το BBC δε, σχολιάζει ότι τα «σύννεφα» στην χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθαν επειδή δεν κατάφεραν να βρουν κοινό μέτωπο στο ζήτημα της ΕΡΤ. «Μία διαφωνία που έφτασε στο σημείο στην Ελλάδα να μιλούν ακόμη και για πρόωρες εκλογές», επισημαίνεται. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να αντικατασταθεί η ΕΡΤ από ένα μικρότερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε: «Αυτή την ώρα υπάρχει ένα ζήτημα που κλονίζει ακόμη και την ύπαρξη... της κυβέρνησης».


Bloomberg: Η κυβέρνηση παραπαίει

«Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση αφήνει το Σαμαρά εξαρτημένο από τις 28 έδρες του ΠΑΣΟΚ με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο κοινοβούλιο.», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg και συνεχίζει:

«Ο Σαμαράς πρέπει να μπορέσει να πείσει την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι έχει την ευρεία στήριξη που απαιτείται για να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης».

Les Echos

Με τον τίτλο: «Η Ελλάδα ανησυχεί και πάλι τους Ευρωπαίους» η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το χθεσινό «ναυάγιο» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. «Η αστάθεια που υπονομεύει την ελληνική κυβέρνηση βάζει σε απειλή την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Μια τέτοια αστάθεια αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης