Μονομαχία Σαμαρά-Τσίπρα στη Βουλή

Άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

Σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Αντώνη Σαμαρά και του κ. Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με αφορμή το αγροτικό που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τους αγρότες να έχουν ακόμη παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί της πολιτικής του ότι ικανοποίησε όσα από τα αιτήματα των αγροτών επιτρέπει η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα επιτεθεί όμως στον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και ότι ενώ δεν διαθέτει σαφή και συγκροτημένη πολιτική υποθάλπτει κάθε είδους κινητοποιήσεις προκειμένου να προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση. Φυσικά δεν θα αφήσει αναξιοποίητη την στροφή σε “ρεαλιστικές” πολιτικές που δείχνει ότι προετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της Κουμουνδούρου. Έχει όμως ενδιαφέρον και αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνει την ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά από την καραμανλική της παράδοση σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Η πρόσκληση που έχει απευθύνει το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στον κ. Τσίπρα να είναι ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα έχει προκαλέσει δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου όπως άλλωστε και οι πληροφορίες για επικοινωνία των καραμανλικών με την Κουμουνδούρου.

Η εμφάνιση του κ. Σαμαρά στην Βουλή μετά από πολύ καιρό έρχεται σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον έλεγχο της Τρόικας και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το ταξείδι στην Τουρκία ενώ είναι πλέον και επισήμως ανοικτό το θέμα την εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Στο μεν πρώτο το δύσκολο θέμα είναι η μείωση του Δημοσίου Τομέα που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την συμπεριφορά της Τρόικας. Παρά το βέτο του αρμόδιου υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη και της ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο απολύσεων. Εάν η Τρόικα επιμείνει οι απολύσεις θα γίνουν έστω και αν μεταφερθούν για το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός πιέζει με την απειλή και του ανασχηματισμού τους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους και να εφαρμόσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις ξεπερνώντας το πολιτικό κόστος. Θεωρείται δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των υπουργών για τους οποίους έχει καταλήξει ότι διέψευσαν τις προσδοκίες και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της συγκυρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας περιμένει πώς και πώς τη συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, εξ ου και συνήθως απουσιάζει από την ώρα του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα τις ερωτήσεις, που απευθύνονται σε αυτόν να τις απαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί περισσότερο, αναφέρουν πληροφορίες, γύρω από την επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόζει την αδιέξοδη πολιτική της τρόικας, παρά την ομολογία του «λάθους» από το ΔΝΤ και να κατηγορήσει τον κ. Σαμαρά ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτα με τους δανειστές, αλλά ακολουθεί τυφλά την τακτική, που βολεύει την Άνγκελα Μέρκελ.

Αναμένεται επίσης να επικρίνει την κυβέρνηση για προετοιμασία νέων μέτρων, αλλά και να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Θα επαναλάβει την σφοδρή αντίθεση του κόμματός του στις αποκρατικοποιήσεις, που παίρνουν τη μορφή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο κ. Τσίπρας στον αυταρχισμό, με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση κάθε λαϊκή αντίδραση και θεωρείται βέβαιο ότι θα κατηγορήσει και προσωπικά τον κ. Σαμαρά ότι υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα σε μία σειρά από θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr