ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Όποιος θέλει αλλάζει ώρα και ημερομηνία στα metadata του USB

Όποιος θέλει αλλάζει ώρα και ημερομηνία στα metadata του USB

Με διασπορά πολλών USB, σύγχυση και παραφιλολογία επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την υπόθεση από τον Παπακωνσταντίνου

Όποιος θέλει αλλάζει ώρα και ημερομηνία στα metadata του USB
Νέα ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καθώς, όπως προκύπτει από εμπειρογνώμονες, όποιος θέλει μπορεί να αλλάζει ώρα και ημερομηνία στο USB. Με αυτό το δεδομένο προκύπτει ότι με διασπορά πολλών USB, σύγχυση και παραφιλολογία είναι σε εξέλιξη μίας επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την υπόθεση από τον Παπακωνσταντίνου.
Το έγγραφο με ημερομηνία Ιουλίου του 2010 δεν έχει αποδεικτική αξία, διότι αυτά αλλάζουν πολύ εύκολα από υπολογιστή σε υπολογιστή και από άνθρωπο σε άνθρωπο, είπε κατά πληροφορίες ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Δημήτρης Γεωργατζής ο οποίος κλήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή.
Κλείσιμο
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ημερομηνία μετεγγραφής ενός ηλεκτρονικού αρχείου μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα από αυτόν που έχει στην κατοχή του το αρχείο, άρα και τη λίστα.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί που καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιος αντέγραψε ποιον και πότε, ο μόνος τρόπος για να γίνει πραγματικός έλεγχος σε ένα usb, είναι να μελετηθούν τα log files του υπολογιστή στον οποίο έγιναν οι τυχόν αλλαγές.

Για κάθε αρχείο αποθηκευμένο σε ένα stick, το file system του stick έχει πληροφορίες για το πότε δημιουργήθηκε.
Υπάρχουν αρχεία που ενσωματώνουν πραγματικές πληροφορίες (δημιουργίας, αλλαγών κλπ). Αυτές οι ενσωματωμένες πληροφορίες λέγονται metadata. Φυσικά ακόμη και αυτά τα δεδομένα μπορούν να αλλοιωθούν.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ημερομηνίες που αναφέρονται στα αρχεία ενός stick.

1. Αντιγράφω το αρχείο excel στον Η/Υ μου.
2. Αλλάζω την ημερομηνία του Η/Υ μου – και την πάω 1 χρόνο μπροστά.
3. Φορτώνω το αρχείο στο Excel και το ξανασώζω στο δίσκο μου – ξεφορτώνοντας από τις επιλογές του excel όλα τα metadata του αρχείου.
4. Αντιγράφω το αρχείο σε ένα stick
Εάν τώρα εξετάσω τα στοιχεία του αρχείου (σε επίπεδο file system) το stick ήρθε από το μέλλον!

Ο μόνος τρόπος για να γίνει πραγματικός έλεγχος είναι να μελετηθούν τα log files του Η/Υ στον οποίο έγιναν οι τυχόν αλλαγές.

Metadata: Tι είναι

Είναι πληροφορίες σχετικά με δεδομένα. Σαν λέξη χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς ενώ ακόμα και για τους υπολογιστές υπάρχουν πολλών ειδών metadata. Τα metadata δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Τα metadata σε κάποια είδη αρχείων μπορούν να δώσουν παραπάνω πληροφορίες για το αρχείο αυτό. Για παράδειγμα μπορούν να αναφέρουν το όνομα του υπολογιστή αυτού που δημιούργησε το αρχείο(author), πόσες φορές έχει τροποποιηθεί το αρχείο, από ποιον τροποποιήθηκε τελευταία φορά.


Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί τύποι αρχείων με τέτοιου είδους metadata

Οι πιο γνωστοί τύποι αρχείων που προσφέρουν αρκετά στοιχεία είναι (με σειρά από τα περισσότερα σημαντικά στοιχεία στα λιγότερο σημαντικά): αρχεία microsoft/open office(.doc, .odt, .docx, .xls κλπ), αρχεία που έχουν δημιουργηθεί απο φωτογραφική μηχανή(αρχεία τύπου raw, jpg, jpeg), αρχεία εικόνων(jpg, png, gif), αρχεία ήχου και βίντεο(.avi, .mpg, .wmv, .wma, .ogg, .mp3)

Αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία;

Από μόνα τους σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο. Με λίγα λόγια ένα αρχείο .doc το οποίο έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ και το οποίο στο όνομα του author έχει το όνομα του υπολογιστή μας(π.χ nikos), δεν είναι ακράδαντο στοιχείο σε περίπτωση που παρθεί ο υπολογιστής μας και έχει για όνομα το ίδιο όνομα (nikos). Σε περίπτωση που για όνομα υπολογιστή/author, έχουμε το ονοματεπώνυμο μας ή καποιον αριθμό μητρώου π.χ, πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακράδαντο στοιχείο αλλά είναι πιθανόν να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την 1η περίπτωση. Ο λόγος που δεν μπορεί να θεωρηθεί ακράδαντο στοιχείο, είναι επειδή δεν είναι μοναδικά τα στοιχεία (όπως ένα imei), και εξαρτάται από προσωπικές επιλογές του χρήστη(τι όνομα υπολογιστή θα βάλει, ημερομηνία κλπ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης