Εμπλέκουν τη Μαργαρίτα στη λίστα Λαγκάρντ

Εμπλέκουν τη Μαργαρίτα στη λίστα Λαγκάρντ

Με ύβρεις απαντά ο Γ.Παπανδρέου στις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ - Τι ανταπαντά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και οι άλλες εφημερίδες που δημοσίευσαν τα στοιχεία απ’ τον φάκελο της εισαγγελίας τα οποία αποκαλύπτουν ότι η γυναίκα με τα 500 εκατομμύρια είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου

Εμπλέκουν τη Μαργαρίτα στη λίστα Λαγκάρντ
Νέα διάσταση στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, δίνει το περιεχόμενο της δικογραφίας που συνέταξαν και διαβίβασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κύριοι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στη Βουλή, καθώς σε επίσημη κατάθεση αναφέρεται ότι η γυναίκα-μυστήριο με τα 500 εκατ. είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου!

Η επίμαχη αναφορά, που εμπλέκει το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην υπόθεση, περιέχεται στην κατάθεση που έδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2012 ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος στους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη επικαλούμενος μαρτυρίες δύο διευθυντών της υπηρεσίας του. Αυτοί ανέφεραν ότι το πρόσωπο με το υψηλότερο ποσό που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι η κυρία Παπανδρέου.

Ειδικότερα, στην ένορκη κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η οποία είναι στη διάθεση των βουλευτών, μόνο όμως για να τη διαβάσουν, ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει ξεκάθαρα πως την προηγούμενη μέρα της κατάθεσής του στους δύο εισαγγελείς, στη διάρκεια σύσκεψης που είχε, στις 2 Οκτωβρίου 2012, με όλους τους διευθυντές της υπηρεσίας του ρώτησε τους συνεργάτες του αν γνωρίζουν κάτι σχετικό για τη λίστα Λαγκάρντ που απασχολούσε έντονα την επικαιρότητα, καθώς οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για την πολύμηνη εξαφάνισή της είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.  «Ο κ. Νίκος Λέκκας (σ.σ.: διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ) μου απάντησε ότι δεν έχει δει τη λίστα, αλλά έχει ακούσει ότι η γυναίκα με τα 500 εκατ. είναι πολιτικό πρόσωπο και είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το ίδιο απάντησε και ο κ. Ευάγγελος Καραμάνος (διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων)», κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Αγνωστο το νόμισμα
Κλείσιμο

Το νόμισμα στο οποίο είναι το ποσό των 500 εκατ. δεν διευκρινίζεται στην κατάθεση του κ. Στασινόπουλου, αλλά βουλευτές που μελέτησαν τη δικογραφία έμειναν με την εντύπωση ότι είναι λογαριασμός σε δραχμές (και αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ), καθώς η περιβόητη λίστα με τους καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης που υπεκλάπη από τον πρώην υπάλληλο της κ. Ερβέ Φαλτσιάνι περιέχει και ποσά καταθέσεων στο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, δηλαδή πριν από το 2002, οπότε άρχισε η κυκλοφορία του ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ημερομηνία όπου έλαβε χώρα η επίμαχη σύσκεψη (2/10/2012) συμπίπτει με την αποστολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου του stick που περιείχε αντίγραφο της λίστας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά το διαβίβασαν αμέσως -και χωρίς να ανοίξουν τον σχετικό φάκελο- στον κ. Στασινόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εν λόγω σύσκεψη και κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς όμως να αναφερθεί στον διάλογο που είχε με τους συνεργάτες του - σύμφωνα με την κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Πάντως, το επίμαχο σημείο της δικογραφίας με τους ισχυρισμούς των υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ είναι αδιαμφισβήτητο, όπως βεβαιώνουν βουλευτές που διάβασαν τη δικογραφία. Και εφόσον η πληροφορία-«βόμβα» που μετέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς ευσταθεί, τότε ενισχύονται οι βάσιμες υπόνοιες ότι υπάρχουν δύο «λίστες Λαγκάρντ»: η γνήσια που παρέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις γαλλικές αρχές σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD) και το αλλοιωμένο αντίγραφό της που σε μορφή στικ έφτασε από το γραφείο του κ. Βενιζέλου στους οικονομικούς εισαγγελείς και ήδη φυλάσσεται στη Βουλή μαζί με την υπόλοιπη δικογραφία.

Υπόλογος ο Παπακωνσταντίνου
Η κατάθεση του κ. Στασινόπουλου εκθέτει τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον καθιστά υπόλογο για τους ολέθριους χειρισμούς του να μην παραπέμψει στα αρμόδια όργανα προς έρευνα την αυθεντική λίστα, όπως έγινε σε άλλες χώρες, κάτι που, αν είχε ακολουθηθεί και στη χώρα μας, θα έδινε τη δυνατότητα να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από όσους πράγματι έχουν καταθέσεις από φοροδιαφυγή, ενώ -κυρίως- θα είχε αποφευχθεί ο θόρυβος που ενοχοποιεί πρόσωπα που πιθανώς δεν ευθύνονται, δηλητηριάζει την εγχώρια κοινή γνώμη και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, οι χειρισμοί του οποίου είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό να γίνουν αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής, είχε παραδεχτεί στη Βουλή ότι μετέγραψε το CD σε stick και το πρωτότυπο, όπως είπε, «το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Επιλογή ονομάτων
Στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Γιάννη Καπελέρη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε ούτε το CD, ούτε το αντίγραφο για έρευνα, αλλά ένα ιδιόχειρο σημείωμα με ορισμένα επιλεκτικά ονόματα. Το «ραβασάκι», σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, «δεν περιελάμβανε κανένα πολιτικό πρόσωπο και κανέναν επώνυμο οικονομικό παράγοντα...».

Ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει επ’ αυτού: «Οντως, ο κ. Καπελέρης δεν έλαβε λίστα με την έννοια ενός πλήρους ψηφιακού αρχείου, αλλά εκτυπωμένα δέκα ονόματα με ποσά δίπλα σε αυτά. Και τα συζήτησα τα ονόματα αυτά με τον κ. Καπελέρη, του είπα “κοίταξε να δεις, εδώ το πρώτο όνομα εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 500 εκατ., είναι δυνατόν αυτό; Μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι αυτή η κυρία; Τι φορολογικό προφίλ έχει;”. Αυτές ήταν οι οδηγίες που του έδωσα».

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διάσταση που λαμβάνει η υπόθεση καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη τη νέα αποστολή των πρωτότυπων στοιχείων από τις γαλλικές αρχές, οι οποίες όπως επισημαίνει και ο κ. Πεπόνης στην αναφορά του, έχουν ζητηθεί από τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά -άγνωστο γιατί- μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Τι δήλωσε η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου:

«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπερφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009.

Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους "άκουσαν", όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.

Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου.

Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται».
 

Η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου:

«Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.
Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου.

Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία.

Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο.
 
Η απάντηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Λυπούμαστε που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε τόσο γρήγορα τον πολιτικό πολιτισμό που διεκήρυττε και αντί για επιχειρήματα απαντά με ύβρεις και συκοφαντίες.

Καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα, την αμηχανία και την αγωνία τους, αλλά καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στη δικαιοσύνη και όχι σε μας.

Το ΘΕΜΑ δημοσίευσε τις πληροφορίες για το τι περιλαμβάνεται στο φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή -αφού προηγουμένως διασταύρωσε πλήρως τις σχετικές πληροφορίες- χωρίς να τοποθετηθεί στο αν η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει πράγματι ή όχι λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με 500 εκατομμύρια εκείνης της εποχής.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την ερώτηση για την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη απαντήσει: Είχε ενημερωθεί απ’ τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ; Γνώριζε το περιεχόμενό της; Συμφωνεί με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Θα απαντήσει επιτέλους δημοσίως επί του θέματος ή προτιμά να γίνει κάποιο... δημοψήφισμα για τον ρόλο του στην όλη υπόθεση; Συμφωνεί ή όχι ο κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει να γίνει εξεταστική για το πώς «εξαφανίστηκε» επί πρωθυπουργίας του η λίστα Λαγκάρντ; 
 
Τι δηλώνει «το Βήμα»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η εφημερίδα «το ΒΗΜΑ» που δημοσιεύει επίσης ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έλαβαν δύο καταθέσεις οι οποίες εμπλέκουν την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ως μεγαλοκαταθέτη της λίστας, και μάλιστα την αναφέρουν ως τη δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων.

«Σε λάθος αποδέκτες απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οι οποίοι επιτίθενται και μάλιστα με σκαιό τρόπο, στο «Βήμα της Κυριακής».

«Το Βήμα της Κυριακής» δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να δημοσιεύσει όσα περιλαμβάνονται στη σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ δικογραφία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Επομένως στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις των ανωτάτων δημοσίων λειτουργών, πρέπει να απευθυνθούν ο κύριος και η κυρία Παπανδρέου. Εκτός και εάν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Διαψεύδει ο Ν. Λέκκας ότι ανέφερε ή κατονόμασε «πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην λίστα Λαγκάρντ
 
«Ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα», υποστηρίζει ο κ. Νίκος Λέκκας, Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ σε δήλωση στην οποία προέβη με καθυστέρηση 24 ωρών.

Η πλήρης δήλωση του κ. Λέκκα είναι η εξής: «Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα γνώση του περιεχομένου εγγράφου ή άλλου μέσου τιτλοφορούμενων «λίστα Λαγκάρντ» , ώστε να προβώ στην οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό. Επίσης ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα. Τέλος τούτο σαφώς προκύπτει και από το περιεχόμενο της ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος ενόρκου καταθέσεώς μου η οποία αποτελεί στοιχείο του φακέλου της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων».

Στασινόπουλος: Ενήργησα με ευθύνη στο θέμα της Μαργαρίτας

Η διερεύνηση της υπόθεσης γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, σχετικών ευθυνών είναι έργο της Δικαιοσύνης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος.

Ο κ. Στασινόπουλος επισημαίνει ότι ενήργησε με «συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντός» του ως προϊσταμένου του ΣΔΟΕ καταθέτοντας στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για την επίμαχη λίστα. Σημειώνει ακόμη ότι αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση του το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό κατέφυγε αμέσως στη Δικαιοσύνη, παραδίδοντάς το σ' αυτή αυτούσιο.

«Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, σεβόμενος την νομιμότητα και όσα το δικαιϊκό μας σύστημα επιτάσσει», καταλήγει.



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης