Άργησε τρεις μήνες… να καταλάβει το λάθος του ο κ. Καραμανλής

Άργησε τρεις μήνες… να καταλάβει το λάθος του ο κ. Καραμανλής

Έπρεπε να περάσουν τρεις μήνες από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να φθάσει η κυβέρνηση στο ναδίρ της αξιοπιστίας και της αποδοχής της να μείνει δημοσκοπικά πέντε μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ, να αναπτύξει η κοινοβουλευτική του ομάδα συμπτώματα γενικευμένης κατάθλιψης για να δηλώσει το πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ότι αναγνωρίζει το λάθος του στο σκάνδαλο του Βατοπέδιου.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα «σκανδαλώδη που έγιν

Άργησε τρεις μήνες… να καταλάβει το λάθος του ο κ. Καραμανλής

Έπρεπε να περάσουν τρεις μήνες από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να φθάσει η κυβέρνηση στο ναδίρ της αξιοπιστίας και της αποδοχής της να μείνει δημοσκοπικά πέντε μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ, να αναπτύξει η κοινοβουλευτική του ομάδα συμπτώματα γενικευμένης κατάθλιψης για να δηλώσει το πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ότι αναγνωρίζει το λάθος του στο σκάνδαλο του Βατοπέδιου.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα «σκανδαλώδη που έγιναν και συνιστούν θλιβερή ιστορία». «Υποτίμησα το λάθος μου, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του, δεν είχα πλήρη εικόνα, δεν το χρεώνω σε κανέναν, η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, αναλαμβάνω στο ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης μας» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής προκαλώντας τον ενθουσιασμό των βουλευτών του οι οποίοι διέκοψαν δύο φορές την ομιλία του και χειροκροτούσαν όρθιοι. Έδειξε πάντως ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής και αντίθετα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για προσπάθεια «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου». Ο κ. Καραμανλής πάντως αναφέρθηκε μόνο σε «αντικειμενική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης» και απέφυγε να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην κοινοβουλευτική του ομάδα και να μιλήσει για ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργών του δύο εκ των οποίων οι κ.κ. Πέτρος Δούκας και Αλέξανδρος Κοντός διατηρούν ακόμη τους θώκους τους.

Το πρώτο σχόλιο που ακούστηκε ήταν ότι όλα αυτά έπρεπε να τα πει πριν από μήνες αντί να καλύπτει τόσο καιρό τους εμπλεκόμενους προκαλώντας την αγανάκτηση της κοινής γνώμης. Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής έκανε μία πολύ καλή ομιλία που εξάντλησε την ρητορική του δεινότητα. Κέρδισε το γνήσιο χειροκρότημα των βουλευτών του, συσπείρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα και αντέστρεψε το εσωκομματικό κλίμα. Η ομιλία του δημιούργησε ξανά ελπίδα στους Βουλευτές του. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι μία ομιλία όσο καλή και αν είναι δεν είναι αρκετή. «Χρειάζεται πολλή δουλειά από εδώ και στο εξής για να αντιστρέψουμε το κλίμα» έλεγε κορυφαίος υπουργός αμέσως μετά και πρόσθετε ότι «πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες άμεσα γιατί ο χρόνος κυλά σε βάρος μας». Έτερος συνάδελφός του πρόσθετε: «πρέπει να καταλογίσει ευθύνες στην φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, να απομακρύνει τους δύο εν ενεργεία υπουργούς που φωτογραφίζει το πόρισμα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό ανασχηματισμό. Αυτά να τα κάνει μέχρι των Φώτων και όχι μετά αν θέλει να αναστρέψει το κλίμα». Η κοινωνία είναι δύσπιστη πλέον απέναντι στον κ. Καραμανλή. Οι περισσότεροι βουλευτές του συμφωνούν ότι αν τα λόγια του δεν συνοδευθούν από σημαντικές ενέργειες άμεσα τότε η σημερινή του παρουσία θα γίνει μπούμερανγκ.

Κατά την διάρκεια των αναφορών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου οι βουλευτές τον διέκοψαν δύο φορές με παρατεταμένο χειροκρότημα. Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρώτος που χειροκρότησε όταν άρχισε να μιλά για τις ευθύνες του ήταν ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν ότι την πρώτη φορά ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος δεν χειροκρότησε. Την δεύτερη φορά που διεκόπη η ομιλία του κ. Καραμανλή ήταν ο τελευταίος που σηκώθηκε. Μετά το τέλος της ομιλίας ήταν ο πρώτος που αποχώρησε χωρίς να μιλήσει σε κανένα. Βουλευτές και δημοσιογράφοι σχολίαζαν ότι η ομιλία του κ. Καραμανλή «ήταν η πολιτική ταφόπλακα για τον κ. Ρουσόπουλο».

Και μόνο η ομιλία του κ. Καραμανλή και ο τόνος της δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει πρόωρα. Και για όσους δεν κατάλαβαν ανέφερε ότι «είμαι εδώ παλεύω και θα παλεύω για το συμφέρον του τόπου».

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Κλείσιμο

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είπε ότι «αποτελούν πλήγμα για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας». Κάλυψε όμως για μία ακόμη φορά τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τον πολιτικό χειρισμό της κατάστασης ενώ άφησε ανοικτή την απόδωση ευθυνών στην φυσική ηγεσία της Αστυνομίας λέγοντας ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο αποτιμάται». Ο κ. Καραμανλής κινήθηκε στην γνωστή γραμμή άμυνας επικεντρώνοντας στα επεισόδια και όχι στις εκτεταμένες κινητοποιήσεις και αναζητώντας «εχθρούς της κοινωνικής ειρήνης και της δημοκρατίας» στους ταραξίες. Έστω και με καθυστέρηση πάντως αναγνώρισε ότι συνιστούν κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αναλυθεί.

Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε στο ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της οικονομίας. Το κατηγόρησε ότι «καταφεύγει στον λαικισμό, παραχαράσσει και διαστρεβλώνει την αλήθεια αποπροσανατολίζει την κοινωνία». Κατηγόρησε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανευθυνότητα και πρόσθεσε ότι «προκαλούν σύγχυση και κοινωνική ένταση αυτοδιαψεύδονται και αυτοακυρώνονται». Επανέλαβε ότι το δίλημμα είναι «ανευθυνότητα ή υπευθυνότητα» δείχνοντας ότι η οικονομία και το πλαίσιο αυτό είναι εκείνο που έχει επιλέξει για την αντιπαράθεσή του με το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές. Προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι «οι διαδόσεις ότι υπάρχει πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες». Για την οικονομία το μόνο πρόβλημα στο οποίο επικέντρωσε ήταν το δημόσιο χρέος το οποίο βεβαίως απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης