Οκτώ χρόνια απο το "ΟΧΙ" στο Σχέδιο Αναν

Οκτώ χρόνια απο το "ΟΧΙ" στο Σχέδιο Αναν

Συμπληρώθηκαν την Τρίτη, οκτώ χρόνια από τον συντριπτικό «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων, στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού

Οκτώ χρόνια απο το "ΟΧΙ" στο Σχέδιο Αναν
Συμπληρώθηκαν την Τρίτη, οκτώ χρόνια από τον συντριπτικό «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων, στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού. 
Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2004 ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο με ποσοστό 75,83%. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το «ΝΑΙ» συγκέντρωσε ποσοστό 64,9%.

Το Κέντρο Μελετών Τάσσου Παπαδόπουλου, αναφέρει μεταξύ άλλων : «Το 2004 ο Ελληνισμός της Κύπρου, απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επιδιώκουμε θα πρέπει να έχει σωστό περιεχόμενο. Περιεχόμενο που να διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας. Περιεχόμενο που να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Περιεχόμενο που να διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου».

Κλείσιμο

Πριν από το δημοψήφισμα, που θεωρείται από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, προηγήθηκε το διάγγελμα του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό, που εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να πουν ένα «Βροντερό όχι» όπως και τελικά συνέβη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης