Αντίδραση στις δηλώσεις Σπέκχαρτ

Αντίδραση στις δηλώσεις Σπέκχαρτ

Το Σκοπιανό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη FYROM δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας «περιοριστική, συσταλτική ερμηνεία» την άποψη ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Αθήνα και τα Σκόπια.

Η τοποθέτηση ότι το πρόβλημα αφορά τις δύο χώρες ανήκει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ και διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης την προηγούμενη Δευτέρα

Το Σκοπιανό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη FYROM δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας «περιοριστική, συσταλτική ερμηνεία» την άποψη ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Αθήνα και τα Σκόπια.

Η τοποθέτηση ότι το πρόβλημα αφορά τις δύο χώρες ανήκει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ και διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης την προηγούμενη Δευτέρα. Ο κ. Σπέκχαρντ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να «κλείσει» το Σκοπιανό και να μην περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον κ. Μπάρακ Ομπάμα. «Θα ήταν λάθος να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της διαδικασίας, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών» υποστήριξε ο κ. Σπέκχαρντ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ «να μην αφήσουν την προσπάθεια να αποτελματωθεί», επιχειρηματολογώντας ότι η λύση «είναι προς το συμφέρον της περιοχής» διότι «η σταθερότητα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Δίνοντας την ελληνική άποψη έναντι των ισχυρισμών του πρεσβευτή των ΗΠΑ (παρ’ ότι διευκρίνισε ότι δεν απαντά ούτε και τους σχολιάζει), ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «δεν είναι το στοιχείο του χρόνου το καθοριστικό, αλλά το περιεχόμενο της λύσης που θα επιτευχθεί» και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «δεν πιστεύει στην λογική της βραδυπορίας αλλά, βεβαίως, ούτε και βιάζεται».

Με εύσχημο τρόπο, το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην αμερικανική πρεσβεία ότι αυτοί που κωλυσιεργούν μετερχόμενοι παρελκυστικές τακτικές είναι οι Σκοπιανοί και με διακριτικότητα σχολίασε ότι αν η συμβιβαστική πρόταση που κατατεθεί δεν καλύπτει τα ελληνικά συμφέροντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι οι τελευταίες προτάσεις του κ. Μάθιου Νίμιτς υπαγορεύθηκαν λέξη προς λέξη από την αμερικανική διπλωματία, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα δε διστάζει να δηλώσει υποκριτικά ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Ελλάδα και τα Σκόπια, «ενθαρρύοντας» μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει να αποδεχθεί την προτεινόμενη λύση.

Το βράδυ της Τρίτης, σε δείπνο που είχαν στο Λονδίνο, ο Έλληνας διαπραγματευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης επέδωσε στον κ. Νίμιτς τις απαντήσεις της ελληνικής διπλωματίας στη δέσμη ιδεών που κατέθεσε πριν από λίγες εβδομάδες ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών. Το υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά αποδέχθηκε τον πυρήνα της πρότασης Νίμιτς με το αιτιολογικό ότι περιλαμβάνει προς μερική διεθνή χρήση την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που από το επιτελείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη αξιολογήθηκε ως πλήρως ικανοποιητική.  

«Η Ελλάδα έχει αξιολογήσει αυτή τη δέσμη ιδεών και έχει καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι έχουν ληφθεί υπόψη καίριες πτυχές της ελληνικής θέσης. Αλλά ότι δεύτερον, υπάρχει μια σειρά σημείων στη δέσμη αυτή των ιδεών, που απαιτούν διευκρινίσεις, που χρειάζονται αλλαγές και υπάρχουν και ορισμένα σημεία τα οποία είναι απορριπτέα», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε «άποψή μας είναι ότι χρειάζεται να προχωρήσουν όλες αυτές οι συζητήσεις. Να επιτευχθούν αυτές οι προσαρμογές στο κείμενο, προκειμένου το κείμενο να είναι βάση για λύση».

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστήριζαν ότι με τις απαντήσεις που εδόθησαν πριν από δύο βδομάδες από την κυβέρνηση της FYROM, κατέστη σαφές ότι ουσιαστικά οι Σκοπιανοί απέρριψαν τις προτάσεις Νίμιτς, διεκδικώντας τόσο πολλές τροποποιήσεις ώστε η συμβιβαστική φόρμουλα να καθίσταται πολιτικά και διπλωματικά «νεκρή».

«Για να προχωρήσει μία διαπραγμάτευση πρέπει και η άλλη πλευρά να έχει καθαρές θέσεις για το κείμενο αυτό» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απέφυγε όμως να αποσαφηνίσει ποιες είναι οι καθαρές απόψεις της ελληνικής πλευράς. Εις ό,τι αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι ο κ. Νίμιτς «θ’ αξιολογήσει, θα κρίνει και θα αποφασίσει, βάσει των πληροφοριών που πλέον έχει και των συζητήσεων που έχουν γίνει, τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της εντολής που έχει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kiriakos_arthro

Στις 19:00 η ομιλία Μητσοτάκη με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα, μπορούμε!» - Στις 19:30 του Τσιπρα στο Αλεξάνδρειο - Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη - Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά την ομιλία του πρωθυπουργού

nd-geniko

Για «σάλπισμα νίκης» μιλούν στην Πειραιώς - Φιλοδοξία τους ένα συνέδριο με πολλές καινοτομίες που να υπερβαίνει τα κλασσικά μοτίβα των κομματικών διαδικασιών - Γιατί δεν κάλεσαν τους ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

papas-petsitis-n1

Κάποια στιγμή βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά ασχολήθηκε με τον ιδιωτικό τομέα είπε για τον Μανώλη Πετσίτη ο Νίκος Παππάς - Σηκώνει τους τόνους η αντιπολίτευση, που ετοιμάζεται για τη «μάχη» στη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου

pompeo-katrougkalos

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγαλος ξεκίνησαν σήμερα το Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ενέργειας για Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, αμυνας, ασφάλειας,  τρομοκρατία, εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια

bryjelestsipras

«Τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου» πρότεινε σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 της ΕΕ

3