Συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα θέλει η ΕΕ

Συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα θέλει η ΕΕ

Πρέσα στον Παπαδήμο για σκληρά μέτρα - Δέσμευση των κομμάτων ότι θα εφαρμόσουν το νέο Μνημόνιο απαιτούν οι εταίροι

Συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα θέλει η ΕΕ

Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος αποτελεί αυτή την ώρα το αντικείμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και συγκεκριμένα με τους κυρίους Μπαρόζο, βαν Ρομπάι, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ  Άσμουνσεν και τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να πιέζουν για άμεση συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Στη συνάντηση τίθενται επί τάπητος τα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις αλλά και το PSI. Με δυο λόγια το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, αλλά και οι δεσμεύσεις που εξακολουθούν να απαιτούν οι Ευρωπαίοι από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκε στο περιθώριο της Συνόδου κάτω από μεγάλες πιέσεις για να εφαρμοστούν οι σκληρές πολιτικές που ζητεί η τρόϊκα, ενώ δέχθηκε και κριτική για τον αργό ρυθμό με τον οποίο σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους προχωρούν οι διαρθρωτικές πολιτικές. 

Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν μια συμφωνία για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους αλλά και για το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τον ιδιωτικό κλάδο και να υιοθετήσουν ένα νέο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά από το πέρας της Συνόδου και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. 

Κλείσιμο

Ειδικότερα ο κύριος βαν Ρομπάι, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε σωστή τροχιά. 

Την ίδια στιγμή "αποκρούστηκε" η προοπτική τοποθέτησης Ευρωπαίου επιτρόπου στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με προηγούμενη γερμανική πρόταση. Ο ίδιος ο  Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο, ότι  δεν θα ήταν δημοκρατικό και δήλωσε ότι και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις, παρόλο που είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη συνεργασία και συνεννόηση για την εφαρμογή του προγράμματος.

Νωρίτερα δε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθεί λύση για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και το PSI.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν «για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα του ελληνικού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης