ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς είχε προειδοποιήσει τον Stefanos ότι θα έχανε στην Κεντρική Επιτροπή - Τον κατηγορούν για «προδοσία»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς είχε προειδοποιήσει τον Stefanos ότι θα έχανε στην Κεντρική Επιτροπή - Τον κατηγορούν για «προδοσία»

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον οποίον οι Kasselistas θεωρούν ως υπαίτιο της ήττας - Τον χαρακτηρίζουν «Frank Underwood του ΣΥΡΙΖΑ» και «Μακιαβέλι της Κουμουνδούρου»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
syriza-ef-mak
Στη δίνη του κυκλώνα των kasselistas βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, καθώς η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη έφερε τον άλλοτε κραταιό υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα αντιμέτωπο με την οργή των διαδικτυακών -και όχι μόνο- οπαδών του έκπτωτου πλέον προέδρου.

Είτε ως «Frank Underwood του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον χαρακτήρισε στα κοινωνικά δίκτυα ο γνωστός στιχουργός και οπαδός του κ. Κασσελάκη, Νίκος Μωραΐτης, είτε ως «προδότης» και «Μακιαβέλι της Κουμουνδούρου», όπως τον αποκάλεσαν ουκ ολίγα ανώνυμα τρολ τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παππάς έχει χριστεί ο «πατέρας της ήττας» από μεγάλο μέρος των kasselistas, αν όχι ο κατεξοχήν υπαίτιος των συσχετισμών που κόστισαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα ηνία της Κουμουνδούρου.

Η έκπτωσή του, ωστόσο, δεν φαίνεται να αιφνιδίασε τον πολύπειρο πρώην υπουργό, ο οποίος είχε δει σε ανύποπτο χρόνο το παγόβουνο να πλησιάζει, πριν από τον «Τιτανικό» της Κεντρικής Επιτροπής, προειδοποιώντας δημόσια τον άλλοτε εσωκομματικό σύμμαχό του για το ενδεχόμενο αποπομπής του, ακόμη κι αν αυτό ισοδυναμούσε με σοκ και κατόπιν με ισχυρή ρωγμή στις έως τότε αγαστές σχέσεις τους.

Παρότι η αποστροφή του κ. Παππά λίγες ημέρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή ότι «ο κ. Κασσελάκης, αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος» είχε προκαλέσει αίσθηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των υστέρων αποδείχθηκε εξόχως προφητική φουντώνοντας ακόμη περισσότερο τα σενάρια και μαζί την οργή των kasselistas για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην υπουργός κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της πρότασης μομφής εναντίον του κ. Κασσελάκη.

Κλείσιμο
Στις γραμμές της ριζοσπαστικής Αριστεράς παιδιόθεν και έχοντας εγκαταλείψει τη Γλασκόβη για να χρηματίσει διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς, ωστόσο, φαίνεται ότι οσμίστηκε από αρκετά νωρίς την αλλαγή κλίματος και συνακόλουθα των συσχετισμών ακόμη και μέσα στις τάξεις των kasselistas, κάτι που η ηγεσία της Κουμουνδούρου αντιλήφθηκε με δραματικό τρόπο και εκ των υστέρων.

Διαβλέποντας, πάντως, τα ηλεκτρικά φορτία στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παππάς φέρεται από πλευράς του να είχε εγκαίρως προειδοποιήσει κατ’ ιδίαν, σύμφωνα με συνομιλητές του, τον έκπτωτο πια πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι «η ψηφοφορία είναι οριακή».

Προειδοποίηση που ηχούσε σχεδόν ως κραυγή αγωνίας, όταν ο κ. Παππάς τη μοιράστηκε δημόσια στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ελάχιστες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ενώ το κλίμα παρέμενε πανηγυρικό για τον ίδιο από την αναβάθμισή του σε Νο 2 του κόμματος, μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη.

Δεν περνούσε η γραμμή

Για τους παροικούντες τη συριζαϊκή Ιερουσαλήμ, όμως, ο κ. Παππάς έχει συνυπάρξει επί χρόνια στις κομματικές διαδικασίες με τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνωρίζοντας βαθιά τα όρια των ιδεολογικών και πολιτικών αντοχών τους, πολύ περισσότερο εκείνα των εσωκομματικών του φίλων που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της στήριξης του Κασσελάκη επί της πρότασης μομφής.

Ούτε, όμως, και τα μέλη της ομάδας Παππά, προερχόμενα στην πλειονότητά τους από την Κίνηση Μελών που στήριζε τον κ. Τσίπρα ως αρχηγό του κόμματος, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις ασκήσεις ψυχραιμίας που χρειάστηκαν ακούγοντας τον κ. Κασσελάκη να τοποθετείται πολεμικά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ακόμη κι αν αθροίστηκαν πολλά φάλτσα από πλευράς της ηγεσίας, από τα «μαύρα ταμεία» έως τη «σηπτική δεξαμενή» των Σπετσών, πηγές με βαθιά γνώση των γεγονότων εκτιμούν ότι «η ψηφοφορία τινάχτηκε στον αέρα» από τις... κουκούλες. Ως εκ τούτου, δεν περνούσε η γραμμή Κασσελάκη, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, ενώ η προετοιμασία των kasselistas σε επίπεδο ανθρωπογεωγραφίας αποδείχθηκε εξαιρετικά ελλιπής σε σχέση με την ενδελεχή χαρτογράφηση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία είχαν προχωρήσει οι «87» της φρουράς Τσίπρα.

Πολύ περισσότερο όταν η εμπρηστική ομιλία του κ. Κασσελάκη λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία δυναμίτισε την ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζε το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, εκκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωσή του. Εξαπολύοντας μετωπική επίθεση κατά της «αδυσώπητης κομματικής γραφειοκρατίας», ο κ. Κασσελάκης έβαλλε ευθέως κατά του κ. Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών που πρόσκεινται σε αυτόν, του Παύλου Πολάκη, αλλά και της Αθηνάς Λινού, ενώ προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα ξεκινώντας από τα... ιερά και τα όσια, δηλαδή την ταμπέλα της Κουμουνδούρου.

Ο απόηχος των λεγομένων του δεν άργησε να φανεί στη μυστική κάλπη, όταν ακόμη και στελέχη προσκείμενα στον κ. Παππά λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία άρχισαν, κατά πληροφορίες, να του γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής. Αδυνατώντας να καταπιούν τις αναφορές του κ. Κασσελάκη περί «νομενκλατούρας» και «κουκουλοφόρων», μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με ιστορία στον αντιδικτατορικό αγώνα και οικογενειακή παράδοση στη ριζοσπαστική Αριστερά τράβηξαν κόκκινη γραμμή με τον πολιτικό τους ταγό, ενώ δεν ήταν λίγα και τα στελέχη της ομάδας Παππά που καταψήφισαν τον κ. Κασσελάκη χωρίς να δώσουν καν σήμα στον πρώην υπουργό προκειμένου να μην τον στενοχωρήσουν.

Ως εκ τούτου, η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο και πάντως πέρα απ’ όλα τα προγνωστικά των kasselistas που υπολόγιζαν αρχικά, πέρα από 100 υπογραφές της φρουράς Τσίπρα στην πρόταση μομφής, περίπου στις 12-13 ψήφους υπέρ του κ. Πολάκη, για να ελπίζουν στη συνέχεια σε οριακή πλειοψηφία υπέρ τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμη και μετριοπαθείς kasselistas δεν μπορούν να αντιληφθούν τη χαμηλή ετοιμότητα του επιτελείου Κασσελάκη απέναντι σε μια τόσο κορυφαία δοκιμασία για τον ίδιο, ιδίως όταν περίπου 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είχαν αντικατασταθεί από αναπληρωματικά μέλη, αρκετά φιλικά στη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου, μετά την αποχώρηση των «6+6» (ομάδα Αχτσιόγλου) και της Ομπρέλας.

Πλην του κ. Παππά, άλλωστε, τις ζυμώσεις με τους κεντρικοεπιτρόπους είχαν αναλάβει εξ ονόματος της ομάδας Κασσελάκη η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και μεσαία στελέχη του κόμματος που είχαν προσχωρήσει στη νέα ηγετική ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης αποτυχία του επιτελείου Κασσελάκη να διαβλέψει τη στροφή της Κεντρικής Επιτροπής προς την πλευρά των «87» έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα την επομένη της ήττας και παρά την αποποίηση των ευθυνών που επιχείρησαν πολλά από τα μέχρι πρότινος στελέχη της Κουμουνδούρου φορτώνοντας το αρνητικό αποτέλεσμα στον κ. Παππά.

Δεν μπορεί να εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Παππά, δήλωσε ο συνεπώνυμός του βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ενώ αιχμές κατά του πρώην υπουργού άφησε και η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, σχολιάζοντας με νόημα: «Δεν ξέρω αν υπονόμευσε ο κ. Παππάς τον κ. Κασσελάκη. Νομίζω ότι πρέπει να είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης, νομίζω ότι τα μέλη που τον ψήφισαν αυτό θέλουν».

Εμφύλιος για το blame game

Μολονότι η ανάδειξη του κ. Παππά σε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου εξαέρωσε ένα μέρος της οργής των υποστηρικτών του για την έκπτωση του κ. Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος, δεν φαίνεται να διασώζει το σύνολο τής μέχρι πρότινος ηγετικής ομάδας, καθώς σε προωθημένους ρόλους στη δημόσια σφαίρα εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως ο Βαγγέλης Αντώναρος και η Ελενα Ακρίτα, καθώς και κατά καιρούς συνεργάτες του έκπτωτου προέδρου, όπως ο πρώην υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Στο ενδιάμεσο, συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ των οπαδών του κ. Κασσελάκη λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο Διαδίκτυο αποδίδοντας βαριές ευθύνες για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στον μέχρι πρότινος γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Γιάννη Βουλγαράκη. Επιπλέον, τα σκάγια των kasselistas βρίσκουν και τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, καθώς υπέδειξε, κατά πληροφορίες, στον κ. Κασσελάκη να αποχωρήσει μετά την ψηφοφορία από την Κεντρική Επιτροπή, χωρίς να του εξηγήσει όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες από το Καταστατικό υποστηρίζοντας ότι θα ήταν δυνατή η παραμονή στο γραφείο του.

Κατόπιν αυτών, το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταστεί πλέον το Ιερό Δισκοπότηρο του αγώνα του κ. Κασσελάκη να επανέλθει στο στάτους του προέδρου, ακολουθώντας στο εξής τη νομική οδό, όπως προανήγγειλε η κυρία Τζάκρη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αφορμή για τη σύγκλησή της ήταν τα τηλεφωνήματα του έκπτωτου προέδρου προς τη γραμματέα του κόμματος και τον γενικό διευθυντή Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, καθώς ο κ. Κασσελάκης επιχειρούσε να διερευνήσει ποιος είναι «διοικητικά ή ποινικά» υπεύθυνος για το κόμμα, λέγοντας προς τον κ. Μαυροκεφαλίδη: «Ανοιξέ μου το γραφείο μου!».

Απόσυρση

Η απάλειψη των παραπάνω κτητικών αντωνυμιών αποδεικνύεται, την ίδια ώρα, εξαιρετικά επίπονη διαδικασία για το στρατόπεδο Κασσελάκη, καθώς ο τελευταίος θα αποσυρθεί αναγκαστικά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και από το υψηλό πολιτικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζυγίζοντας τα υπέρ ή τα κατά, ο κ. Κασσελάκης έχει αποφύγει τις τελευταίες ημέρες να ανοίξει τα χαρτιά του, αν και ανέφερε «είμαι εδώ», καταγγέλλοντας «απίστευτες προβοκάτσιες» με φόντο τις επικοινωνίες του με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, αλλά και τους αγανακτισμένους οπαδούς του, οι οποίοι αποδοκίμαζαν τα κορυφαία στελέχη κατά την είσοδό τους στα γραφεία του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Για τους πιο υποψιασμένους kasselistas ο ηγέτης τους «δεν πρόκειται να μπει στη μάχη χωρίς να γνωρίζει τους όρους του παιχνιδιού», δηλαδή αν το επικείμενο συνέδριο εξελιχθεί σε καταστατικό από έκτακτο, ανοίγοντας παράθυρο αποβολής του από μια μελλοντική προεδρική κούρσα. Ηδη η τυχόν διαγραφή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι το μόνο σενάριο εργασίας που επεξεργάζεται το επιτελείο του, καθώς δεν αποκλείεται τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να υιοθετήσουν αυστηρές δικλίδες ως προς τη συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, οι οποίες εκκινούν από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και καταλήγουν στον κατάλογο των μελών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Για τον κ. Κασσελάκη, τα περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά, καθώς το δις εξαμαρτείν δεν συγχωρείται ούτε σε νεαρούς και επικοινωνιακούς ηγέτες. Ιδίως στα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα οποία «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και η τήρηση του Καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών», όπως υπογράμμισε στην τελευταία ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης