LIVE

Κορωνοϊός

+2%. Mε αέρα νίκης φεύγει μπροστά ο Γιώργος

+2%. Mε αέρα νίκης φεύγει μπροστά ο Γιώργος

Ανοίγει μέρα με τη μέρα η ψαλiδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα νέο πολιτικό τοπίο, που οδηγεί στις κάλπες. Αιφνιδιαστικά και περισσότερο εύκολα απ’ ό,τι αναμενόταν, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πήρε καθαρό προβάδισμα έναντι του κ. Κώστα Καραμανλή για πρώτη φορά από το 2000.

Τα σκάνδαλα, η εσωστρέφεια και η κακή οικονομική κατάσταση εξόργισαν τους πολίτες, οι οποίοι στρέφουν τα νώτα τους στην κυβέρνηση και δίνουν πράσινο φ

Ανοίγει μέρα με τη μέρα η ψαλiδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα νέο πολιτικό τοπίο, που οδηγεί στις κάλπες. Αιφνιδιαστικά και περισσότερο εύκολα απ’ ό,τι αναμενόταν, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πήρε καθαρό προβάδισμα έναντι του κ. Κώστα Καραμανλή για πρώτη φορά από το 2000.

Τα σκάνδαλα, η εσωστρέφεια και η κακή οικονομική κατάσταση εξόργισαν τους πολίτες, οι οποίοι στρέφουν τα νώτα τους στην κυβέρνηση και δίνουν πράσινο φως στο ΠΑΣΟΚ για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ειδικά ο κ. Γιώργου Παπανδρέου. Είναι ενδεικτικό ότι έως την προ περασμένη Παρασκευή η Ν.Δ.
ήταν πρώτη με μικρή διαφορά, το Σαββατοκύριακο πέρασε μπροστά το ΠΑΣΟΚ και
από τότε η διαφορά συνεχώς διευρύνεται.

Η εντυπωσιακή αλλαγή εξηγείται από την περαιτέρω αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., την αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντλεί δυνάμεις και από τα κόμματα της Αριστεράς, και από τη μικρή αλλά ουσιαστική μετακίνηση ψηφοφόρων από το κυβερνητικό κόμμα απευθείας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα αίτια αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς των πολιτών είναι προφανή: τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, η απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά του πρωθυπουργού και η εικόνα διάλυσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Alco», τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», επιβεβαιώνει τη δυναμική των εξελίξεων. Η διαφορά βρίσκεται στις +2 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ μόλις μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη ανατροπή. Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από Τετάρτη έως Παρασκευή (17- 19 Σεπτεμβρίου), όταν την επικαιρότητα εξακολουθούσαν να απασχολούν το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, οι πιέσεις για παραίτηση του υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και η παραίτηση της συζύγου του κυρίας Μάρας Ζαχαρέα από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων της ίδιας εταιρείας για το «ΘΕΜΑ» ο ΣΥΡΙΖΑ… επέστρεψε σε ρεαλιστικά ποσοστά, αφού έχασε δύο ολόκληρες μονάδες (8,5% από 10,5%), μισή μονάδα έχασε το ΚΚΕ (6,7% από 7,2%), ενώ αντίθετα ο ΛΑΟΣ ανέβηκε σχεδόν μια ολόκληρη μονάδα (4,8% από 3,9%).

Στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Το 5,3% προσανατολίζεται προς το ΠΑΣΟΚ, προς τον ΛΑΟΣ το 3,2% αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 3,3%.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μειώσει τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4,2%και προς το ΚΚΕ στο 1,5%.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και οι συσπειρώσεις των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατίαέσα σε μία εβδομάδα έχασε σχεδόν 4 μονάδες (65,6% από 69,2%), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβηκε (75,2% από το 71,1%). Πτώση εμφανίζει και το ΚΚΕ (78,1% από 84,3%), ενώ αντίθετα βελτιώνουν τις επιδόσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ (79,7% από 75,3%) και ο ΛΑΟΣ (85,3% από 74,2%).

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ξεπερνά με την ίδια υψηλή ταχύτητα τον πρωθυπουργό. Στο ερώτημα ποιος εκ των δύο έχει μεγαλύτερο προσωπικό ηθικό πλεονέκτημα, το 42,1% επιλέγει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και το 32,3% τον κ. Kώστα Καραμανλή.

Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιος είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος. Το 44,6% πιστεύει ο κ. Παπανδρέου και το 31,6 % ο κ. Καραμανλής.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές στις επιχειρηματικές δραστηριότητες συζύγων μελών της κυβέρνησης που έχουν πλήξει την εικόνα του πρωθυπουργού, το 57,6% απαντά «ναι» και το 32,9% «όχι». Ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. συμφωνούν σε ποσοστό 44,8%, ενώ το 46% διαφωνεί.

Στην ερώτηση ποιος υπουργός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, το 28,4% απαντά ο κ. Ρουσόπουλος, το 11,2% ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, το 3% ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης,το 1,9% ο κ. Πέτρος Δούκας και το 1,6% ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος.

Ολες οι απαντήσεις είναι αυθόρμητες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 41,3% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Ανάλογη είναι η εκτίμηση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που απαντούν επίσης αυθόρμητα ότι ευθύνεται ο κ. Ρουσόπουλος (21,5%), ο κ. Βουλγαράκης (10,8%), ο κ. Αλογοσκούφης (2,1%), ο κ. Δούκας (2,1%) και ο κ. Μπασιάκος (1,2%).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης