Έρευνα Opinion Poll: Η ακρίβεια έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα - Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση λέει το 40%

Έρευνα Opinion Poll: Η ακρίβεια έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα - Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση λέει το 40%

Τα μηνύματα για την κεντροαριστερά - Ποιοι και πόσοι δηλώνουν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - Δείτε ολόκληρη την έρευνα

kalpes_main_233
Το μήνυμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής και πώς το εξέλαβαν οι πολίτες αποτυπώνεται στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Libre.gr περιγράφει τον πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και από την πρωτοφανή αποχή, τόσο ως προς την κυβέρνηση, όσο και ως προς τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ερωτώμενοι για τα θέματα που βάρυναν στην επιλογή τους οι πολίτες εξηγούν το μήνυμα της κάλπης και ιεραρχούν τα επί μέρους ζητήματα που επηρέασαν την ψήφο τους.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Για την κυβέρνηση το μεγάλο πρόβλημα ήταν αυτό της ακρίβειας, το οποίο προκρίνεται κατά 40,2%, ακολουθεί η βούληση να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας, συνολικά για την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, κατά 22,6%, ενώ ακολουθεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο (γάμος ομόφυλων ζευγαριών) κατά 16,3%.

Προς την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο) οι ερωτώμενοι προκρίνουν κατά 15,7% την αδυναμία τους να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση, ενώ ακολουθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας με 15,6%, η τραγωδία των Τεμπών με 14,6% και άλλα.

Ωστόσο, εκείνο που αποτελεί το πιό σημαντικό εύρημα της δημοσκόπης αφορά στην βούληση που εκφράζει πλειοψηφικά το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας, ακόμα και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Στο σύνολο της κοινής γνώμης, για παράδειγμα, το 57,5% θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η συμπόρευση των κομμάτων αυτών, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά αυτά “εκτοξεύονται” στο 79,8% και στο 73,5% αντίστοιχα.

Επίσης, το 45,6% στο σύνολο βλέπει θετικά όχι απλά την συνεργασία των δυνάμεων στον ίδιο χώρο αλλά και την ίδρυση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος! Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 47,8%, με το 46% να προτιμά την συνεργασία αλλά με αυτονομία, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 44,9% με το 48% να προτιμά την αυτονομία. Σχετικά με το ποιός θα έπρεπε να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου σχήματος, στο σύνολο των ψηφοφόρων προκρίνεται ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 40,4% προτιμά τον πρώην πρωθυπουργό να ηγηθεί ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, έναντι 36,8% που επιλέγουν τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Το 32.65 % όσων απαντούν δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και σ΄αυτό πρέπει να συσταθμίζεται η επίδοση του κόμματος που ψήφισαν , αλλά και η συνολική αρχιτεκτονική του εκλογικού αποτελέσματος , οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως καταγράφηκαν.

Πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΙΚΗΣ με 58.8%, της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ με 54.6%, της Ν.Δ με 50.7% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 36.7%. Στα υπόλοιπα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 21.9%, ΠΑΣΟΚ 26.5%, Κ.Κ.Ε 29.6%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 26.7%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα αναδεικνύεται πιο ενισχυμένο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συγκεντρώνει το 38.1%, η απάντηση Κανένα με 21.3%, η Ν.Δ με 14%, το ΠΑΣΟΚ με 4.9%, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κ.Κ.Ε με 4.7% και τα δύο κ.λ.π.

di1
di2

Ποιά θέματα κυριάρχησαν στην επιλογή της ψήφου – Τι πρέπει να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός

Ως θέματα που βάρυναν στην επιλογή των πολιτών αναδεικνύονται: Η ακρίβεια με 40.2% , η βούληση να σταλεί μήνυμα διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση 22.6%, η βούληση να σταλεί μήνυμα και στην Κυβέρνηση και σε κόμματα της Αντιπολίτευσης , ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με 16.3%, η αδυναμία προβολής εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση με 15.7%, τα προβλήματα καθημερινότητας ( κατάσταση Ε.Σ.Υ, θέματα ασφάλειας ) με 15.6%, η τραγωδία των Τεμπών με 14.6% κ.λ.π. Σημειώνεται ότι ο κάθε ερωτώμενος είχε την δυνατότητα δύο απαντήσεων.

Οι πολίτες απαντούν ότι τα βήματα που πρέπει κυρίως να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι ( δυνατότητα μίας απάντησης) : Άμεσα μέτρα για την ακρίβεια 40.2%, δραστικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας με 22.6%, αλλαγή νοοτροπίας διακυβέρνησης 14.6%, προώθηση μεταρρυθμίσεων 8.7%, ανασχηματισμός 3.2%.

dim3

Στην επόμενη κάρτα γίνεται σαφές πως ενόψη του ανασχηματισμού οι πολίτες δεν ζητούν μόνο αλλαγές προσώπων αλλά σημαντικές διορθώσεις στην μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική κυρίως στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιλογή για ριζικό ανασχηματισμό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών μόνο κατά 3,2%, ενώ το 14,6% πέραν των άλλων ζητά και αλλαγή νοοτροπίας διακυβέρνησης. Αυτό, όμως, που προέχει είναι ότι το 40,2% ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

dim4

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη

Στο σύνολο, το 28.2% θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα για ΣΥΡΙΖΑ και Στ. Κασσελάκη έναντι ενός 65% που έχει αντίθετη άποψη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη. Το 65.8% το θεωρεί, ενώ το 30.7% έχει αντίθετη άποψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό εκείνων που θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο του ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κάλπες των ευρωεκλογών.

dim5

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα (ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ) φτάνει στο 65,8% και ένα περίπου 30% δηλώνει μη ικανοποιημένο.

dim6

Το 66.5% στο σύνολο θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης με το 19.7% να πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που έχει πει.

Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 54% πιστεύει ότι θα κάνει τις αλλαγές ενώ το 39.8% θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει φαινόμενα αμφισβήτησης και εσωστρέφειας. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό, πιθανότατα, και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

dim7
dim8

Το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Κασσελάκη να αλλάξει εκ βάθρων το κόμμα

Στο σύνολο, το 41% θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28.8%, ότι θα πρέπει να μείνει σταθερός στην παραδοσιακή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , το 55.8% κρίνει ότι πρέπει να τα αλλάξει όλα εκ βάθρων, με το 23.6% να θεωρεί ότι πρέπει να μείνει σταθερός στην παραδοσιακή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη– Στα δύο οι ψηφοφόροι για το μήνυμα της κάλπης ως προς το κόμμα τους

Ρευστή είναι η κατάσταση στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ καθώς περίπου επτά στους δέκα ψηφοφόρους (στο σύνολο) θεωρούν πως το κόμμα και ο αρχηγός του δεν βγήκαν ενισχυμένοι από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

dim9


Στο σύνολο, το 26.6% θεωρούν ότι βγαίνουν ενισχυμένοι από την εκλογική μάχη με το 68.8% να έχει αντίθετη άποψη.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 49.5% θεωρεί ότι βγήκαν ενισχυμένοι , με το 50.5% να έχει αντίθετη άποψη. Εμφανίζεται δηλαδή μια εικόνα κόμματος που οι απόψεις ισομοιράζονται στα δύο.

dim10

Στο σύνολο, το 20.9% θεωρεί ότι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα προχωρήσει στην προώθηση αλλαγών και πρωτοβουλιών αδιαμφισβήτητος, με το 68% να έχει άποψη ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα αμφισβήτησης.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 39.2% θεωρεί ότι θα προχωρήσει αδιαμφισβήτητος , με το 49.5% να έχει αντίθετη άποψη. Δηλαδή, ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματος θεωρεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτωπο αμφισβήτησης, κάτι το οποίο είδαμε ήδη να εκδηλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

dim11
dim12

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;- ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόνος του, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αμφισβητήσουν ευθέως την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την αίσθηση που επικρατεί με μεγάλη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. ‘Οπως προκύπτει από την δhμοσκόπηση της Opinion Poll για το libre, επτά σους δέκα δηλώνουν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

dim13


Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 71.9% πιστεύει ότι κανένα κόμμα της Κεντροαριστεράς με τον σημερινό του ηγέτη από μόνο του και αν δεν γίνουν αλλαγές δεν μπορεί στην προοπτική των Βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη. Μόνο το 23.1% έχει αντίθετη άποψη.

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αισθητά υψηλότερο ποσοστό πεποίθησης ( ότι μπορεί το κόμμα τους να νικήσει τη Ν.Δ) της τάξης του 47.4% ότι μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη την έχει το 25.5%.

dim14

Για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Συντριπτικά ποσοστά (πάνω από 70%) διαθέτει στα εκλογικά σώματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ η προοπτική σύγκλισης των δύο κομμάτων αλλά και μικρότερων -όπως η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- στον χώρο της κεντροαριστεράς και στόχο να συγκροτηθεί ανταγωνιστικός πόλος με προοπτική διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. Οι συζητήσεις που έχουν ήδη εκκινήσει σε επίπεδο μεσαίων και ανώτερων στελεχών από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως αποτυπώνονται και στην βούληση των πολιτών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του libre.

Το 57.5% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η σύγκλιση και συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και ότι θα την καθιστούσαν υπολογίσιμο αντίπαλο. Αντίθετη άποψη έχει το 38.6%.

Αξίζει να επισημανθεί πως θετική ανταπόκριση με πολύ υψηλά ποσοστά υπάρχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 79.8% , αλλά και του ΠΑΣΟΚ με 73.5%.

Είναι φανερό ότι η ανάγκη δημιουργίας ενός υπολογίσιμου αντίπαλου πόλου στην Ν.Δ αξιολογείται θετικά κατά πλειοψηφία, με πολύ ενδιαφέρον, μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι και το 38.6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ να βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

dim17
dim18


Ποιά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για την συγκρότηση νέου πόλου της κεντροαριστεράς

Τα δύο σενάρια συνεργασιών: α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, β. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στις επιλογές των ψηφοφόρων ως καλύτερη εξέλιξη για την συγκρότηση υπολογίσιμου πόλου απέναντι στη Ν.Δ.

Αναλυτικά:

Το 51.8% δεν θεωρεί ρεαλιστικό ότι μπορεί να γίνουν βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση , ενώ το 42.5% έχει αντίθετη άποψη. Πάντως ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία η οποία είναι οριακά και κάπως πιο συγκρατημένη στο ΠΑΣΟΚ. Το 64.7% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 31.6% και το 50.5% του ΠΑΣΟΚ έναντι 45.4% θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό.

Στο ερώτημα ποια κόμματα της κεντροαριστεράς πρέπει να συνεργαστούν σε ένα τέτοιο μέτωπο κατά της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη στο σύνολο, επιλέγονται: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 26.8%, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 20.5%, ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12.7%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 8.8%.

dim19


Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 39.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 29.8%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12.3%, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.6%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ως « εταίροι» επιλέγονται : ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 35.7%, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 26.5%, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 25.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2%.

Σε μια τέτοια σύγκλιση το 26.6% θεωρεί ότι θα πρέπει να ηγηθεί ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου Κόμματος, το 5.7% ο Πρόεδρος κάποιου άλλου από αυτά που θα συμμετέχουν και το 54.4% ένα τρίτο πρόσωπο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , το 56.1% επιλέγει τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου, το5.3% άλλου κόμματος και το 29.8% κάποιο τρίο πρόσωπο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 24.5% απαντά τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου, το 2% άλλου κόμματος από αυτά που θα συμμετέχουν και το 64.3% ένα τρίτο πρόσωπο.

dim20


Στην περίπτωση συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (ή και άλλου μικρότερου κόμματος) και ως προς τον ηγέτη ενός νέου φορέα, οι μεν ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτιμούν κατά πλειοψηφία τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος, ενώ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ προκρίνουν ένα τρίτο πρόσωπο

dim21
dim22

Ο “χάρτης” των συγκλίσεων- Αναλυτικά τι ζητούν οι ψηφοφόροι από ένα νέο φορέα- Ο ρόλος των προσώπων και η παράμετρος του Αλέξη Τσίπρα

Στο σύνολο των ψηφοφόρων (όλα τα κόμματα) το 48.2% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρόλο να διαδραματίσει έναντι ενός 43.2% που έχει αντίθετη άποψη( γράφημα επάνω). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 69.3% θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ρόλο σ΄αυτές τις διεργασίες και στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη έχει το 46.9%. Συμπερασματικά: επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αξιολογούν πως ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο πεδίο των πιθανών συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

dim23

Νέο κόμμα της κεντροαριστεράς- Το θέλουν περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 45.6% βλέπει θετικά όχι απλά μια συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς αλλά και την ίδρυση ενός νέου Κεντροαριστερού κόμματος. Αντίθετη άποψη έχει το 45.7%.

dim24

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα της ευρύτερης κεντροαριστεράς τάσσεται το 47.8% έναντι 46% που τάσσονται κατά και στο ΠΑΣΟΚ το 44.9% έναντι 48%.

Το 36.6% κρίνει ότι υπάρχουν οι πολιτικές, προγραμματικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για μια τέτοια ίδρυση , με το 56.1% να έχει αντίθετη άποψη.

dim25

Το 42.1% του ΣΥΡΙΖΑ και το 44.9% του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις , με το 53.5% και το 48% αντίστοιχα να έχουν αντίθετη άποψη. 

Ποιός προκρίνεται για ηγέτης ενός νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς

Για το ποιος μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου κόμματος , το 16.4% επιλέγει τον Α. Τσίπρα, το 9.4% τον Σ. Κασσελάκη , το 6.7% τον Ν. Ανδρουλάκη και το 54.1% ένα άλλο στέλεχος από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό (πίνακας κάτω) πως ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ στις ευρωεκλογές, το 44,2$ εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει ρόλο στις διεργασίες στην κεντροαριστερά, ενώ αρκετά υψηλά είναι και τα ποσοστά που πιστεύουν το ίδιο και στα άλλα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

dim26
dim27
dim28


Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: Α. Τσίπρας 40.4%, Σ. Κασσελάκης 36.8%, άλλο στέλεχος 17.5% και ο Ν. Ανδρουλάκης 0.9% . Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι επιλογές με σειρά κατάταξης είναι: Άλλο στέλεχος 58.8%, Ν. Ανδρουλάκης 21.6%, Α. Τσίπρας 9.3%, Σ. Κασσελάκης 2.1%.


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας από την ΕΛ.ΑΣ. - Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Euro 2024: Ανοίγει η αυλαία στη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Κύπρος: Μαχαίρωσε τη σύζυγό του και την πέταξε από το μπαλκόνι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης