Η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του πρωθυπουργού και συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων

voulis
Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το θέμα της ακρίβειας. Η συζήτηση που διήρκησε πλέον των εννέα ωρών, άνοιξε με τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ολοκληρώθηκε, μετά από δύο κύκλους ομιλιών όλων των αρχηγών των κομμάτων.

«Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, σε μία Ευρώπη η οποία αλλάζει, είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση. Μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα. Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η πρώτη του υποχρέωση είναι να αφήσει οριστικά πίσω την εποχή της χρεοκοπίας, ενώ επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι μεγάλο και δυσβάστακτο για πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

«Δεν το κρύψαμε ποτέ. Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καμία κατάσταση. Είπαμε πάντα ότι προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Εξηγήσαμε, όμως, ταυτόχρονα τι μπορούμε, τι δεν μπορούμε να κάνουμε και γιατί για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και σίγουρα δεν υπάρχουν "λεφτόδεντρα"» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

Κλείσιμο
«Είναι ένα πράγμα να μιλάς και να αναγνωρίζεις το πρόβλημα της ακρίβειας και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να παρουσιάζεις διαστρεβλωμένα ή ψεύτικα στοιχεία για το πρόβλημα της ακρίβειας».

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία σουτ άσκησε σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έκανε λόγο για "λεφτόδεντρα" σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, παρέθεσε ορισμένα παραδείγματα από το κυβερνητικό έργο.

«Είπατε ότι οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα διευρύνονται και ότι, εν πάση περιπτώσει, μέχρι και οι φοροαπαλλαγές τις οποίες κάναμε ήταν φοροαπαλλαγές που δεν αφορούσαν τους πολλούς, αφορούσαν τους λίγους. Αναρωτιέμαι, για να τα θυμίσουμε λίγο, δεν θα τα έλεγα, εσείς τα είπατε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4%. Αφορά ή δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους;» είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης -εσείς τη βάλατε αυτή- για όλους τους εργαζόμενους. Αφορά μόνο τους πλούσιους; Ή τη μεσαία τάξη;

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% για όλους. Αφορά τους πλούσιους μόνο ή τον κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη;

Αύξηση του αφορολόγητου, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε, κατά 1.000 ευρώ, επειδή μας είπατε ότι δεν στηρίζουμε την οικογένεια με τα παιδιά.

Κατάργηση -αυτό είναι το αγαπημένο σας- του φόρου των γονικών παροχών. Αφορά όλους τους Έλληνες ή αφορά τελικά μόνο τους πλούσιους; Διότι έχει και ένα όριο αυτό, ξέρετε, τις 800.000 ευρώ.

Μείωση φορολόγησης στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%. Δεν είδα να έχουμε βάλει κανέναν κόφτη και να λέμε ότι αυτό αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όλες τις επιχειρήσεις αφορά».

Τέλος, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι από τότε που μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα, το κράτος εισέπραξε περισσότερα έσοδα.

Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική την παρουσία του».
Υποστήριξε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού κατά την δευτερολογία του κινήθηκαν στο πλαίσιο του παραπολιτικού και του καταλόγισε ότι δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Επανέλαβε την πρόταση «με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, να υπάρξει φορολογία των υπερκερδών και παράλληλα αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και αυστηρά εργαλεία συμμόρφωσης προς τις επιχειρήσεις.
Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για λόγους κόστους. Την ίδια ώρα η συμμετοχή των ιδιωτών είναι στο 40% των δαπανών για την υγεία», είπε ο κ. Φάμελλος και υποστήριξε ότι «στην πραγματική ανάπτυξη η Ελλάδα είναι 21η στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επικαλέστηκε την έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία «θα επιταχυνθεί στην ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2%, ενώ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,9%». Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό και για το βιοτικό επίπεδο, που είμαστε μόνο πάνω από την Βουλγαρία, όπως είπε.
Στην συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος κατέθεσε πίνακα για τον «ρυθμό μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στην Πορτογαλία που οφείλεται στην μείωση του ΦΠΑ».
Επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των πρωτοκόλλων με την Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
Κλείνοντας την δευτερολογία του ανέφερε επιγραμματικά τους δέκα στόχους που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ισότητα και δικαιώματα, ψηφιακές ανισότητες, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αντιφασιστική Ευρώπη και η Δημοκρατική Ευρώπη».
Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για μία καλύτερη ζωή που είναι και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας η επιστολή στη Ούρ. φον ντερ Λάιεν

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Κατ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη ΝΔ υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η "εισαγόμενη ακρίβεια" καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ στις 9 Ιούνη για να “κοπεί η φόρα” της ΝΔ

«Όλη η αντιπαράθεση περιστρέφεται και σήμερα γύρω από το ποιος είναι ο πιο πιστός, ο πιο αυθεντικός εκφραστής της πολιτικής της ΕΕ, η πολιτική της οποίας είναι απολύτως ένοχη και για το πρόβλημα της ακρίβειας κ. Μητσοτάκη, κ. Ανδρουλάκη, κ. Φάμελλε κυρίες και κύριοι» επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, σήμερα, στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια.

Είπε ότι όλοι τους όταν «λένε Ευρώπη εννοούν την Ευρώπη των λόμπι, της διαφθοράς, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολέμων», τονίζοντας ότι «υπάρχει και η Ευρώπη των λαών, των αγροτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους ενάντια στην ΚΑΠ, των εργαζομένων που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, των φοιτητών που διαδηλώνουν ενάντια στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, των λαών που αγωνιούν και αντιτίθενται στην εμπλοκή των χωρών τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή και αλλού».

Επισήμανε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση «κανείς τους δεν ακούμπησε το τεράστιο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το θέμα της ακρίβειας, και είναι η πολεμική οικονομία της ΕΕ, τους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς».

Είπε ότι τους τρεις μήνες που βρίσκεται η φρεγάτα "Ύδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα, «σε μια αποστολή που ουδεμία σχέση έχει με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση της πατρίδας» η κυβέρνηση «έχει δαπανήσει περίπου 45 εκατ. ευρώ» και έθεσε το ερώτημα «πόσους γιατρούς, πόσους δασκάλους και καθηγητές θα μπορούσατε να προσλάβετε με αυτά τα χρήματα για να μην μιλήσω για τα Rafale, τις Bellhara, και το Iron Dome που ετοιμάζεστε να αγοράσετε κ. Μητσοτάκη όπως είπατε στην πρωτολογία σας;».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρήματα για να εκπληρώνει η χώρα «τις συμμαχικές, δηλαδή τις ΝΑΤΟϊκές, υποχρεώσεις της και να μπορεί να "υπολογίζει στην στήριξη των συμμάχων"».

«Ποιών "συμμάχων": Της ΝΑΤΟϊκής "συμμάχου" Τουρκίας που αμφισβητεί και κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας, της ΝΑΤΟϊκής "συμμάχου" Αλβανίας με τις πρόσφατες προκλήσεις του κ. Ράμα, της ΝΑΤΟϊκής "συμμάχου" Βόρειας Μακεδονίας η ηγεσία της οποίας επανέφερε κανονικά και με το νόμο την αλυτρωτική ονομασία "Μακεδονία" για το κράτος της;» είπε.

Σημείωσε ότι σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό στον ελληνικό λαό, καθώς και ότι δεν αμφισβήτησε ποτέ τον ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έβγαλε όλη την "βρώμικη δουλειά" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

«Συνολικά και σήμερα αναδείχθηκε η σύμπλευση όλων σας στα βασικά ζητήματα της ακολουθούμενης πολιτικής, γι' αυτό και λέμε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει "να κοπεί η φόρα" της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι η φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ κόβεται μόνο με την ενίσχυση του πραγματικού αντιπάλου αυτής της πολιτικής, δηλαδή του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που ήταν αντίπαλος της ΕΕ από την εποχή της ίδρυσής της, μέχρι σήμερα σταθερά και αταλάντευτα».

«Στη χώρα μας ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ, αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του. Αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και δυναμώνει, όπως και ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι αυτό φάνηκε «στις μεγάλες απεργιακές μάχες και στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος».

Βελόπουλος: Πόσα ψέματα να αντέξουμε από τον πρωθυπουργό;

«Κανένα ψέμα δεν αντέχει στην αλήθεια και στο χρόνο. Πόσα ψέματα να αντέξουμε πραγματικά από έναν Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε εδώ όχι απλά ψευδόμενος, όχι απλά συκοφαντώντας πολιτικούς του αρχηγούς αντιπάλους, αλλά διαστρεβλώνοντας ακόμα και δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Αλεξόπουλου, που δεν έχει σχέση με την πολιτική», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λέει και άλλα ψέματα. Είπε εδώ ότι μείωσε τα μερίσματα και έχουμε περισσότερα έσοδα. Γιατί δεν πάτε οριζόντιο φόρο 15%, για να μειώσουμε και να έχουμε περισσότερα έσοδα αφού έχουμε περισσότερα έσοδα με τα τεκμήρια; Σας το λέμε χρόνια».

Ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και άλλα ψέματα σήμερα. «Είπε ο πρωθυπουργός ότι "οι εξαγωγές είναι το 50% του ΑΕΠ". Οι εξαγωγές είναι μόλις το 24% του ΑΕΠ. Μειωμένες κατά 5 δισ. το 2023. Ήρθε συνειδητά εδώ και μας είπε ψέματα».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «ενώ έλεγε προεκλογικά ότι δεν καλωσορίσει ποτέ τον Σκοπιανό Πρόεδρο ή πρωθυπουργό ως Μακεδόνα ή Βόρειο Μακεδόνα, σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είπε οκτώ φορές τη λέξη "Βόρεια ψευτoΜακεδονία" για εμάς, "Μακεδονία" για αυτόν. Αν τον άκουγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ευάγγελος Αβέρωφ… θα έτριζαν τα κόκαλά τους. Υπάρχει μία Μακεδονία και είναι ελληνική. Ούτε βόρεια, ούτε νότια, ούτε δυτική, ούτε ανατολική».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα. «Δεν παντρεύονται οι άνθρωποι για αυτόν τον λόγο. Είναι πανάκριβα τα ενοίκια. Η στέγαση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Για τα «καρτέλ» που αισχροκερδούν και «πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού», ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «δεν τιμωρούνται ποινικά» αλλά τους επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο και ζήτησε «χειροπέδες» σε όσους αισχροκερδούν. «Δεν μπορεί να είναι πανάκριβο το ψωμί, το τυρί και το γάλα και να είναι φθηνά στην άλλη Ευρώπη», επισήμανε.

Αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βελόπουλος, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τους κυρίους Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Φάμελλο, αν τολμήσουν ή αν θέλουν, να πουν το αυτονόητο που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου: «"Η Μακεδονία είναι ελληνική. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας". Αυτό είπαν οι δύο μεγάλες ηγέτες. Και τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν προκαλούσαν οι Σκοπιανοί; Επέβαλλε αντίμετρα».

Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι η «Ελληνική Λύση δεν χρειάζεται να πάρει θέση για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν την ψηφίσαμε το 2019, δεν θα την ψηφίσουμε και πάλι».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε

«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν το βουλώσει επειδή εσείς της ΝΔ το θέλετε. Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην Βουλή» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην δευτερολογία της κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, για την ακρίβεια.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι το κόμμα της ζήτησε να μην κλείσει η ολομέλεια για τις ευρωεκλογές μετά την έλευση της δικογραφίας των Τεμπών και επέκρινε την κυβέρνηση που πράττει το αντίθετο. Στηλίτευσε την απουσία των βουλευτών όλων των κομμάτων από την λήξη της συζήτησης.

Στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, που νωρίτερα την παρατήρησε γιατί βιντεοσκοπούσε με το κινητό της βουλευτές, χωρίς να έχει την άδειά τους, τον κάλεσε να ασκήσει εναντίον της, τα μέτρα τάξης: «Φέρτε τις Ειδικές Δυνάμεις, κάντε πειθαρχική και ποινική διαδικασία και ό,τι άλλο πιστεύετε, καθώς στην χώρα που είναι ατιμώρητοι και ελεύθεροι, ο κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, ο κ. Μητσοτάκης, οι υπεύθυνοι για το Μάτι και σειρά υπουργών της κυβέρνησής σας και το πρόβλημα σας είμαι εγώ και θα πρέπει να τιμωρηθώ, γιατί με το κινητό μου αποτυπώνω την δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, που αποτυπώνεται στο Κανάλι της Βουλής και τους φωτογράφους».

Δήλωσε πως «στο πεδίο της δημοκρατικής λειτουργίας και της διαφάνειας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε με απειλές, ούτε με υπονοούμενα, ούτε με ΜΑΤ, ούτε με την ΟΠΚΕ στο Μονομελές Πρωτοδικείο του Βόλου, δεν υπάρχει περίπτωση να με αναστείλετε από το να ασκώ τα δημοκρατικά μου καθήκοντα» και «βεβαίως την δημοκρατική υποχρέωση που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, σύμφωνα με το 120 άρθρο του Συντάγματος, να αντιστέκεται με κάθε μέσο σε όποιον επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με την βία».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «εγώ με το κινητό μου, το μόνο που θέλησα να αποτυπώσω ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απήλθε του βήματος της Βουλής αφού μίλησε επί 40 λεπτά, δηλαδή τον διπλάσιο χρόνο συν δέκα λεπτά από τον χρόνο που δικαιούνταν» και αυτό γιατί νωρίτερα είχε κατηγορηθεί από το προεδρείο ότι εκείνη μίλησε επίτηδες περισσότερο χρόνο, παρ' όλο που γνώριζε ότι έχει την συνάντηση με τον κ. Ολάντ.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε «πως εμείς δεν θα το βουλώσουμε, επειδή εσείς της ΝΔ το θέλετε, δεν θα σας κάνουμε την χάρη να μην μιλάμε ή να μιλάμε όσο εσείς θέλετε, ή όπως εσείς θέλετε… Αυτή την χάρη σας την έκαναν κάποιοι, με κορυφαίο των αρχηγό των Σπαρτιατών που μίλησε λιγότερο από όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την πρόσκλησή σας για να το βουλώνουμε μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν πρόκειται, ούτε να σωπάσει, ούτε να σιωπήσει. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η πραγματική αντιπολίτευση».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός καταφεύγει σε τεχνάσματα και ευφυολογήματα και λάσπη, επειδή «απέναντί του έχει μια αντιπολίτευση των άδειων εδράνων, δύο μη εκλεγμένους προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, που ήταν πρώην υπουργοί του κ. Τσίπρα, τον κ. Φάμμελλο και τον κ. Χαρίτση, τον Στίγκα που του έκανε τα χατίρια και άλλους οι οποίοι επιχαίρουν ότι κάνουν σωστή χρήση του χρόνου, λες και αυτό είναι το υπέρτατο σε μια δημοκρατία».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «για μέναν δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μου επιτέθηκαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί» εννοώντας τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Φάμμελο και τον κ. Ανδρουλάκη. Έψεξε τον κ. Φάμελλο λέγοντας ότι «σήμερα θέλησε να μου κάνει μαθήματα αριστεροσύνης, ποιος; Ο υπουργός του Μνημονίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ματιού και εκείνος που δέχθηκε να κάνει το εξαπτέρυγο του κ. Τσίπρα όταν παραβίασε την λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος» ενώ για την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σας την φόρεσε ο κ. Τράμπ, ένας ακροδεξιός τραμπούκος των ΗΠΑ, με προβλήματα αντίληψης για την δημοκρατική λειτουργία. Αυτός ήταν που σας επέβαλε, υπαγόρευσε την Συμφωνία των Πρεσπών και εσείς την υπογράψατε με χέρια και με πόδια, μαζί με κάποιους πρώην αντιτιθέμενους που μετά στογκυλοκάθησαν σε καρέκλες». Η Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «την ήθελαν και την θέλει το ΝΑΤΟ».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη καταδείχθηκε πως «δεν έχει καμία απάντηση για τα κρίσιμα θέματα» Σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι τα παπούτσια της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τα θέλει «για να φύγει όπως και τα ελικόπτερα που προμηθεύεται». Χαρακτήρισε συκοφαντία ότι «η Πλεύση Ελευθερίας άλλαξε δήθεν τις λίστες από τον Μάιο στις εκλογές του Ιουνίου του 2023» καθώς όλα τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα του Μαΐου ανεξαιρέτως, όπως ήταν και η Πλεύση Ελευθερίας, αλλάξαν και έφτιαξαν καινούριες λίστες όπως είχαν δικαίωμα» και υπενθύμισε ότι και η ΝΔ αυτό είχε πράξει κατά τις διπλές εκλογές του 2012.

Αναρωτήθηκε εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στην Βουλή «γιατί όπως μας είπε έχει και άλλες δουλειές να κάνει, ή γιατί έχει να κάνει άλλες δουλίτσες και κάποιες άλλες μεγάλες χρυσές δουλειές δισεκατομμυρίων». Ζήτησε να γίνει λογιστικός έλεγχος σε όλες τις δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να καταδικάσει την γενοκτονία στην Παλαιστίνη και να καταδικάσει ως εγκληματία τον Νετανιάχου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε ότι «η φωνή μας ακούγεται. Είναι η φωνή των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Να σας ενοχλούμε. Να σας καλούμε σε λογοδοσία. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην Βουλή και στην Ευρωβουλή που θα εκλεγούν οι ευρωβουλευτές της Πλέυσης Ελευθερίας. Και σε αυτές τις ευρωεκλογές καλούμε τους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την Δημοκρατία, να μην ανεχτούν άλλη εκπροσώπηση από φαντάσματα βουλευτές και ευρωβουλευτές, να μην δεχθούν άλλη θυματοποίηση, αλλά να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και δώσουν ζωή και στην Ευρωβουλή, όπως δίνουμε ζωή εδώ στην Βουλή».

Στίγκας: Τα μνημόνια που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Έλληνες

Έντονη κριτική σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Ελληνες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ αμέσως μετά αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, για να εισπράξει λίγες ψήφους παραπάνω και να κάνει συζήτηση για την ακρίβεια. Είναι σκέτη κοροϊδία να μιλάει για την ακρίβεια ένα κόμμα που δεν έχει καμία όσμωση με τον λαό και καμία ενσυναίσθηση για να καταλάβει τον πόνο του άλλου».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια: «Είσαστε όλοι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά και στην εξαπάτηση, ενώ το τελευταίο που σας νοιάζει είναι η ακρίβεια και εάν μπορεί ο ελληνικός λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια. Νοιάζεται, λέει, για την ακρίβεια ένα κόμμα που ο αρχηγός του αγοράζει σπίτι 1,5 εκατ. ευρώ, έχει εξοχικό στην Αμερική πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μαζί βεβαίως με γαριδάδικα ή όπως αλλιώς τα λένε τα καΐκια του. Είναι πάμπλουτος, όπως και άλλοι στο Κοινοβούλιο. Φυσικά συμμέτοχοι στο έγκλημα είσαστε όλοι σας».

Νατσιός: Η κυβέρνηση προκάλεσε την ακρίβεια που δεν είναι μόνο εισαγόμενη είναι και ελληνική

Με αναφορά στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Αντιμετώπιση της Ακρίβειας, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και προσέθεσε.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οκτώ στους δέκα κωδικούς στα σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα εισαγωγής καθώς το εμπορικό μας ισοζύγιο έχει καταρρεύσει. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές με τις φουσκωμένες τιμές που πληρώνουν την αγορά ξένων προϊόντων επιδοτούν στην πραγματικότητα τις μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν για τα ίδια προϊόντα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε επίσης πως «η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη, είναι και ελληνική». «Την αφήσατε να εξελιχθεί εν γνώση σας μέσα στην πανδημία. Ο συγχρωτισμός απαγορευόταν παντού αλλά τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά μέρα νύχτα. Και μολονότι κατέγραψαν τεράστια κέρδη αυτή την περίοδο με εξαίρεση ολίγα, δεν επέστρεψαν τίποτα στον ελληνικό λαό από αυτή τους την κερδοφορία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «ακρίβεια είναι και τα πανάκριβα ενοίκια που αναγκάζουν τους νέους μας σε υποχρεωτικές συγκατοικήσεις λες και είναι ακόμα και στα 40 τους φοιτητές», και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Εσείς την προκαλέσατε αυτή την ακρίβεια, με τις χρυσές βίζες νομιμοποιείτε το μαύρο χρήμα των αλλοδαπών όλου του κόσμου που εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων σε ύψη ρεκόρ, άρα και των ενοικίων και θάβετε τα όνειρα χιλιάδων νέων στην αξιοπρεπή στέγη.

Υποψιάζεστε τον πόνο των άλλων αλλά δεν αντιλαμβάνεστε τον πόνο των άλλων. Γιατί απλούστατα η ζωή δεν σας έφερε ποτέ μπροστά στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες κάθε πρωί».

Χαρίτσης: “Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τώρα

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας: "Υποτίθεται ότι σήμερα γίνεται συζήτηση για την ακρίβεια, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε μία γκεστ εμφάνιση, αναπαρήγαγε τα ίδια επιχειρήματα, μας είπε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από την ευρωζώνη και αποχώρησε".

Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού για ανάπτυξη με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη λέγοντας: "Ποιους αφορά η μεγέθυνση; Η Ελλάδα είναι σε αγοραστική δύναμη δεύτερη από το τέλος και σύντομα θα είμαστε τελευταίοι. Αν αυτό δεν είναι κατακρήμνιση της θέσης των ελληνικών νοικοκυριών τότε τι είναι; Είναι αυτό σύγκλιση; Στον αντίποδα, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών εμφανίζουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Να ποιος καρπώνεται την ανάπτυξη. Υπεραπόδοση σημαίνει αφαίμαξη για τα νοικοκυριά με τις τιμές να αυξάνονται".

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Κύριε Μητσοτάκη είστε ο πρωθυπουργός των καρτέλ και της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών".

Απάντησε στον πρωθυπουργό και για το Ταμείο Ανάκαμψης: "Εμείς δεν θέλουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το σημερινό. Θα διεκδικήσουμε ταμείο και μόνιμο μηχανισμό με πόρους που θα κατευθύνονται σε αυτούς που έχουν ανάγκη".

Συνεχίζοντας ανέφερε: "Χρειαζόμαστε ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό κράτος. Έχουμε 14.000 επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έτοιμους να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημοσίου αλλά προσλήφθηκαν μόνο 51 άτομα. Δεν είναι αστοχία, δεν θέλετε ισχυρές και μόνιμες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι στρατηγικής σας επιλογή να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες".

Επέμεινε στην κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό είναι ο ορισμός της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Είναι η κριτική που έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα τρικ ντάουν εκονόμικς, πριν μετατραπεί σε κόμμα Κασσελάκη".


Ειδήσεις σήμερα:

Εμφύλιος για τα αδέρφια Μαζωνάκη: Το μούδιασμα των συγγενών και η εγχείρηση της αδερφής του τραγουδιστή

Η υπόθεση Mondelez και το πρόστιμο των €337,5 εκατ. - Ελλάδα κι άλλες 7 χώρες ζητούν φρένο στους Γεωγραφικούς Περιορισμούς

«Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά»: Το κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα απειλούσε τα θύματά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης