ΣΥΡΙΖΑ: Μοιράζει ρόλους και ευθύνες στους κορυφαίους ο Κασσελάκης - Το σχέδιο «ΠΑΟΚ» ενόψει ευρωεκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Μοιράζει ρόλους και ευθύνες στους κορυφαίους ο Κασσελάκης - Το σχέδιο «ΠΑΟΚ» ενόψει ευρωεκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα σε ριζική ανασυγκρότηση προκρίνοντας την ομαδική δουλειά - Πρωτοκλασάτα στελέχη αναλαμβάνουν υπό την ευθύνη τους από μια τουλάχιστον γεωγραφική περιφέρεια

kassel
Συνταγή… ΠΑΟΚ φαίνεται να ακολουθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης προκρίνοντας την ομαδική δουλειά, καθώς εισήγαγε χθες για πρώτη φορά στο προεκλογικό παιχνίδι πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλάζοντας άρδην τακτική από την προσωποκεντρική καμπάνια που είχε αρχικά επιλέξει.

Μπορεί η Κουμουνδούρου να είχε προσανατολιστεί στην αξιοποίηση του ισχυρού πολιτικού κεφαλαίου του Προέδρου της, δίνοντας ο Στέφανος Κασσελάκης την μάχη σε ρόλο «αρχιστράτηγου» για τις ευρωεκλογές, αλλά στο εξής και άλλα πολιτικά στελέχη καλούνται να ριχτούν με… φόρα στην εκλογική μάχη, αναλαμβάνοντας επισήμως χθες χρεώσεις και μαζί μέρος των ευθυνών ή των επινικείων της 9ης Ιουνίου. Στον καταμερισμό έργου που προχώρησε χθες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε διπλό και αναβαθμισμένο ρόλο τοποθετείται ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος επιφορτίζεται με μια πανελλαδική Εκστρατεία για την Υγεία, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης, όπου θα τον συνδράμει και η Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, τα περισσότερα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη αναλαμβάνουν υπό την ευθύνη τους από μια τουλάχιστον γεωγραφική περιφέρεια, όταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κατεξοχήν ηγετικό πυρήνα, δηλαδή τη Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, τον υπεύθυνο του Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννη Βουλγαράκη, και τον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Μανόλη Καπνισάκη.

Αναλυτικά, οι χρεώσεις:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Φάμελλος Σωκράτης

Κλείσιμο
Πανελλαδική Εκστρατεία για την Υγεία & Περιφέρεια Κρήτης: Πολάκης Παύλος

Εκστρατεία για τον Πολιτισμό: Κυριακή Μάλαμα

Περιφέρεια Κρήτης: Δούρου Ρένα

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παππάς Νίκος

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Καραμέρος Γιώργος

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Πούλου Γιώτα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τζάκρη Θεοδώρα

Περιφέρεια Ηπείρου: Γεροβασίλη Όλγα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μαμουλάκης Χάρης

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Καλαματιανός Διονύσης

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σαρακιώτης Γιάννης

Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Νοτοπούλου Κατερίνα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες: Θρασκιά Ράνια

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δωδεκάνησα: Χρηστίδου Ραλλία.

Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής, θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση με την αυξημένη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, καθώς και της Υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ενώ διαδοχικές είναι και οι περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πειραιά, συναντώντας και το δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μώραλη.

Η κινητοποίηση των κορυφαίων στελεχών, ωστόσο, δεν γίνεται σε νεκρό χρόνο, αλλά ταυτόχρονα με τις πυκνές αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις τελευταίες ημέρες για «εκσυγχρονισμό» της δομής του κόμματος, συμπαρασύροντας και τα καθοδηγητικά του όργανα. Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή αποστροφή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ ότι «για μένα τα πιο χρήσιμα όργανα του κόμματος είναι τα τμήματα του κόμματος τα οποία παράγουν πολιτική» προκάλεσε αιφνιδιασμό σε μερίδα κομματικών στελεχών, ιδίως όταν ο κ. Κασσελάκης ανέφερε για τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «πρέπει να εκσυγχρονιστούν ξεκάθαρα». «Ναι, παίζουν ρόλο, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να τονίσει πως «αυτά θα γίνουν στην κατάλληλη στιγμή». «Σας είπα τις δυο προτεραιότητες. Είναι περισσότερη αμεσοδημοκρατία και τα όργανα αυτά να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι» παρατήρησε ακόμη ο κ. Κασσελάκης, δίνοντας, κατά ορισμένους, το σήμα περιθωριοποίησής τους, μετά το Καταστατικό Συνέδριο.

Παρά τη διάθεση «πανστρατιάς» για τις Ευρωεκλογές, το ενδεχόμενο αδρανοποίησης των εκλεγμένων οργάνων «πάγωσε», κατά πληροφορίες, αρκετούς από τους συμμετέχοντες σε αυτά, αν και δεν αποτελεί μυστικό πως τα περισσότερα κορυφαία στελέχη έχουν επιλέξει να μην τοποθετούνται αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις μέχρι τις Ευρωεκλογές, προς αποφυγή νέων εστιών εσωστρέφειας. Ωστόσο, το προσκλητήριο μάχης σε συνδυασμό με την προαναγγελία σαρωτικών αλλαγών έχουν βαρύνει το κλίμα στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε μια στιγμή που κλιμακώνονται οι διεργασίες, σε συνάξεις και τηλεδιασκέψεις, για την επαύριον του κόμματος.

Από πλευράς του, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα σε ριζική ανασυγκρότηση, καθώς «η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ανήκει η κινηματικότητα. Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε χθες, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015 που κέρδισε και πρέπει τώρα να πάμε μπροστά».

Σε αυτήν την προοπτική, τοποθέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως την μόνη αυτοδύναμη κυβερνητική πρόταση εξουσίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο ηγεσίας στην παρούσα φάση και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς το πρόσωπό του. Άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης αποσαφήνισε πως δεν θα υποχωρήσει σε συμμαχίες κορυφής, αλλά θα προσκαλέσει «επιλεκτικά» στελέχη όμορων πολιτικών χώρων, δίνοντάς τους και θέσεις στα κομματικά όργανα. Ανοίγοντας, δηλαδή, το παιχνίδι σε μεταγραφές και πρόσωπα, που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εκείνον και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δρόμο της ομαδικότητας, δηλαδή, που βάδισε ο… ΠΑΟΚ, κατακτώντας το Πρωτάθλημα, όπως ανέδειξε χθες με άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος, Θανάσης Καρτερός. «Κλειδί για την επιτυχία υπήρξε η συνειδητή έως εκνευρισμού σεμνότητα της συλλογικότητας μέχρι την τελευταία στιγμή». «Καμιά βεντέτα δεν έκρινε την τύχη του ΠΑΟΚ - η ομάδα ως ομάδα κατάφερε τα πάντα» συμπέρανε στο άρθρο του ο κ. Καρτερός, καταλήγοντας πως ο Δικέφαλος του Βορρά δεν είχε κατακτήσει τον τίτλο, «αν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την εγγενή τάση της γκρίνιας και της ανέξοδης κριτικής, που εύκολα οδηγεί σε εσωστρέφεια», κοιτώντας εμμέσως και προς τα αποδυτήρια της Κουμουνδούρου. Από το βάθος τους, εκμυστηρεύτηκε ακόμη πως «την εβδομάδα πριν τις εκλογές του Ιουνίου, που ταξιδεύαμε με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν δύσκολη η συνθήκη. Προσπαθούσε να κρατήσει το χαμόγελο, την αισιοδοξία του, αγωνιζόταν. Και είχα δει ότι πολλοί τον είχαν εγκαταλείψει, που ήταν προβεβλημένα στελέχη». «Έκτοτε, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι αυτό, τώρα, που ξέρω τι έχει συμβεί, σας επιβεβαιώνω ότι είχε συμβεί αυτό. Πολλοί είχαν άλλα σχέδια», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μοιάζει να επέλεξε έναν λιγότερο συγκεντρωτικό ρόλο, χρεώνοντας σε επώνυμα στελέχη του κόμματος πεδία πολιτικής και γεωγραφικές περιφέρειες, ώστε να επικοινωνήσουν το μήνυμα του κόμματος. Για τη διεθνοποίησή του, μάλιστα, ο ίδιος αναμένεται να βρεθεί στην Παλαιστίνη την Κυριακή 26 και την Δευτέρα 27 Μάϊου αντίστοιχα, σε μια αποφασιστική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπως την προσλαμβάνει η Κουμουνδούρου, έχοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ταχθεί χθες ανοιχτά υπέρ αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης