Bloomberg: Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στη σύσφιξη των δεσμών, ακόμη και με διαιρεμένη Κύπρο

Bloomberg: Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στη σύσφιξη των δεσμών, ακόμη και με διαιρεμένη Κύπρο

Στα διαφιλονικούμενα ύδατα για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, στην προσπάθεια της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ, αλλά και στη διχοτομημένη Μεγαλόνησο από το 1974 εστιάζει το αμερικανικό πρακτορείο

mitsotakis-erdogan
Στη βελτίωση των επί μακρόν τεταμένων σχέσεων επικεντρώνονται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συναντώνται σήμερα στην Άγκυρα, γράφει δημοσίυεμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν τη χαλάρωση των εντάσεων στα τέλη του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Έκτοτε προέκυψαν περισσότερα εμπόδια, όπως η αντίθεση της Τουρκίας στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες στην υπέρβαση των ιστορικών εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών για την εκμετάλλευση της ενέργειας.

Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει ένα τζαμί που μετατράπηκε από ένα ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε περαιτέρω διαμάχες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «πρόκληση».

Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης θα ασχοληθούν με ακανθώδη ζητήματα όπως η θέση των θαλάσσιων συνόρων -που είναι σημαντικά για τον καθορισμό των δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου- και θα συζητήσουν πολιτικές λύσεις για το διαιρεμένο έθνος της Κύπρου.

Κλείσιμο
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία μας επιλύοντας προβλήματα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή». «Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα μαζί με ανοιχτή καρδιά και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα».

Διαφιλονικούμενα ύδατα

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει ενέργεια στην Ελλάδα από ένα σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη Μαύρη Θάλασσα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet. «Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η προοπτική μας. Αντί να βλέπουμε έναν άλυτο γρίφο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η προκλητική επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Εφοριακοί με scanner στο δρόμο θα «παγιδεύουν» παράνομους οδηγούς - Έως €10.000 τα πρόστιμα

Η υποδοχή του νικητή της Eurovision, η επιστροφή της Σάττι και η χώρα που ενδέχεται να μην ξανασυμμετάσχει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης