«Θαλασσοταραχή» Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δαπάνες για την Υγεία

«Θαλασσοταραχή» Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δαπάνες για την Υγεία

Σε θέση άμυνας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις δηλώσεις του προέδρου του που προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Νέας Αριστεράς και του Άδωνι Γεωργιάδη

kasselakis-xr
Σιωπηρά μεν, προβληματισμένα δε στέκονται πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς τα λεγόμενα του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη σήκωσαν χθες θύελλα αντιδράσεων, φέρνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέση άμυνας. Αφορμή αποτέλεσε απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όταν ερωτηθείς για τις δημόσιες δαπάνες στην Υγεία, απάντησε πως «αυτή η επένδυση στην υγεία έχει τεράστια απόδοση. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία, αλλά πρέπει να είναι κάτι δυναμικό», τη στιγμή που το ποσοστό επί του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σήμερα στη δημόσια Υγεία είναι μεγαλύτερο.

«Καρφώνοντας» τον Στέφανο Κασσελάκη, η Νέα Αριστερά τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα». Παράλληλα υπενθύμισε ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η υπόσχεσή του ήταν για δαπάνες 7,7% για τη δημόσια υγεία.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0sjrjcc7wah)


Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Νέα Αριστερά, «κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται». Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι «ζητάει να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία» υπενθυμίζοντας ότι το 2022 ήταν στο 5,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και «τώρα τις υπολογίζουμε περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ».Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, μάλιστα, ότι «η δημόσια δαπάνη από 8.634 εκατ. το 2018 έχει φτάσει στα 10.881 το 2022 και έχει επιπλέον αύξηση το 2023 και 2024».

«Δεύτερος γύρος σύγχυσης»

Το κλίμα, ωστόσο, μεταξύ των προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βάρυνε χθες, όταν το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να εκπέμπει «εικόνα προχειρότητας και αναξιοπιστίας», όπως σχολίαζαν. Κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων του, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε χθες σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της Νέας Αριστεράς και του Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι μόνο με γενναία χρηματοδότηση και πραγματική επένδυση στην Υγεία θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

«Την ώρα που η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βίκυ Φλέσσα κάνει την ανατριχιαστική δήλωση “τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί”, οι άσπονδοι συνέταιροι Αδωνις Γεωργιάδης και Νέα Αριστερά προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα διαστρεβλώνοντας δήλωσή μου για την Υγεία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά, είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% παραπάνω από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα. Μιλάω ρητά για επένδυση, όχι διατήρηση του σημερινού ποσοστού». Όπως επισήμανε, «αυτό καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7,5%, σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέρει από την ανακατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η ΝΔ έχει εντάξει μόνο… ελαιοχρωματισμούς νοσοκομείων».




Το γάντι σήκωσε εκ νέου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως για τον κ. Κασσελάκη «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε λόγω προφανούς αγνοίας, διαπράττει τώρα μία μεγαλύτερη γκάφα. Ζητάει +5% του ΑΕΠ για την Υγεία».

«Δηλαδή ζητάει επιπλέον 11 δις €. Τώρα πρέπει να μας πει και που θα τα βρει, διότι ακόμη και ο τριπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ ή του Φόρου Εισοδήματος ή η αύξηση του ΦΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα από όσο ήταν και επί Τσίπρα, δεν σωρρεύουν ένα τόσο μεγάλο ποσό. Πού θα βρείτε λοιπόν κύριε Κασσελάκη άλλα 11.000.000.000 δις € που υπόσχεστε στην ανάρτησή σας για την Υγεία; Ποιους θα φορολογήσετε;» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.



Και οι υποσχέσεις του… Πολάκη

Σημειωτέον ότι ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης επανήλθε χθες στο θέμα, θυμίζοντας με νόημα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για διπλασιασμό των αμοιβών του υγειονομικού προσωπικού εδώ και πολύ καιρό!», θέση που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση στελεχών του κόμματος σε συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων προ μηνών ως μη τεκμηριωμένη δημοσιονομικά.

polakis_anartisi


Σε αυτό το σκηνικό, τις ευχαριστίες του Βασίλη Στίγκα, επικεφαλής της ΚΟ των «Σπαρτιατών» δέχτηκε δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα με αξιοπρέπεια, όπως ο ίδιος είπε, καθώς η Κουμουνδούρου δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα υπόμνημα που να αποκλείει την κάθοδο του συγκεκριμένου κόμματος στις Ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απορρίψει το ενδεχόμενο εισδοχής ψήφων από το συγκεκριμένο κόμμα προς την Κουμουνδούρου, όπως υπογράμμισε χθες με ανάρτησή του.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ευθεία βολή και όποιον πάρει ο Χάρος» - Οι διάλογοι των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Συγκρούσεις αστυνομικών με φοιτητές σε πανεπιστήμια στο Τέξας και τη Νότια Καλιφόρνια με δεκάδες συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων ενόψει Πάσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης