Σύνοδος Πρυτάνεων - Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

Σύνοδος Πρυτάνεων - Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

Ήταν η πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη παιδεία που συναντήθηκαν οι Πρυτάνεις με τον υπουργό Παιδείας

pierrakakis_2
«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης από την Αλεξανδρούπολη όπου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης που είχε με τους πρυτάνεις σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις κι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ' αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην προδημοσίευση της πρόσκλησης 62 εκ. ευρώ για τη διεθνοποίηση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, η οποία όπως σημείωσε βρίσκεται ήδη στον αέρα και «θα επιτρέψει στα πανεπιστήμιά μας να συμπράξουν με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας». Τέλος αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός λίγων μηνών «η κατάσταση της οργάνωσης των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων θα είναι τέτοια όπου δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιο καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και δη της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη παιδεία, που συναντήθηκαν οι Πρυτάνεις με τον υπουργό Παιδείας.

Κλείσιμο
Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνει:

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που φιλοξενήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την από κοινού βούληση του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και των ακαδημαϊκών αρχών για διαρκή, ειλικρινή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Ο νόμος που πρόσφατα ψηφίσαμε για τα δημόσια Πανεπιστήμια αντανακλά την προσήλωσή μας στη διαρκή βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις πρυτανικές αρχές για όλα τα επιμέρους ζητήματα: από τη γραφειοκρατία και η στέγαση των φοιτητών μέχρι τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την έμπρακτη στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων, αλλά και την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά.


Το πλάνο αναβάθμισης που νομοθετήσαμε για το ΔΠΘ θα εφαρμοστεί για όλα τα πανεπιστήμια, με προτεραιότητα τα περιφερειακά. Η στήριξή μας θα αποτυπωθεί και με επιπλέον δράσεις, όπως η ενίσχυση του φοιτητικού επιδόματος και η ήπια αύξηση των εισακτέων.


Στόχος μας είναι να έχουμε ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο σύγχρονα, πιο εξωστρεφή και πιο ασφαλή δημόσια Πανεπιστήμια, που θα επενδύουν στη γνώση και θα διακρίνονται διεθνώς στην καινοτομία. Όλοι μαζί, χτίζουμε το αύριο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση.


face


Από την πλευρά του ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης δήλωσε πως μεταξύ των ειδικών θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν την 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων οι σημαντικότερες ήταν αυτές της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εξέφρασε την πεποίθηση πως έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας , την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της υποστελέχωσης αλλά και της υποχρηματοδότησης. «Είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα φέρει αποτελέσματα έτσι ώστε στα αμέσως επόμενα χρόνια να είμαστε στη θέση που θέλουμε όλοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρέχοντας ποιοτικές σπουδές καθολικά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να έρθουν και να σπουδάσουν στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Μάρης.

Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Το πρωί ο κ. Πιερρακάκης επισκέφτηκε το 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, όπου συνομίλησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές για το σχολείο τους, για το πώς αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της τεχνολογίας και για το πώς ονειρεύονται το μέλλον τους. Συζήτησε ακόμη με τους μαθητές για την εθνική στρατηγική και την εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ακούγοντας τις απόψεις και τις προτάσεις των παιδιών.

Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr είναι ένα από τα εργαλεία της στρατηγικής του υπουργείου Παιδείας, που εξασφαλίζει ότι κάθε περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον θα εξετάζεται άμεσα, σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στη Θεσσαλία - Συνεδρίασε το Συντονιστικό στη Λάρισα υπό τον Κικίλια

Σύμη: Βρέθηκε τσάντα στη θάλασσα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια - Εκτιμάται ότι είναι πλαστά

Φόβοι για ενεργειακή κρίση εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης