Γεραπετρίτης: Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα κάνει την Ελλάδα σημαντικό κόμβο εκπαίδευσης

Γεραπετρίτης: Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα κάνει την Ελλάδα σημαντικό κόμβο εκπαίδευσης

Οι προωθούμενες διατάξεις υπηρετούν τον «χρυσό κανόνα» της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και τις υιοθέτησης αυστηρών προϋποθέσεων για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, σύμφωνα με τον υπουργό

gerapetritiw
Ως μοχλός εξωστρέφειας που θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό κόμβο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου υποστήριξε την συνταγματικότητα του σχεδίου νόμου λέγοντας μεταξύ άλλων «Το Σύνταγμα μας δεν αποτελεί στατικό και αδρανές κείμενο. Το αναγνωρίζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συνταγματικού δικαίου» και πρόσθεσε «Σαφώς επιτρέπει (αρ. 16) την ίδρυση - όχι με την μορφή σύστασης αλλά με την μορφή εγκατάστασης υφιστάμενου πανεπιστημιακού ιδρύματος». Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως είναι αναγκαία στην συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις υπηρετούν τον «χρυσό κανόνα» της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και τις υιοθέτησης αυστηρών προϋποθέσεων για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

«Ενισχύεται το Δημοκρίτειο, το ανοικτό πανεπιστήμιο, η φοιτητική στέγη, αυξάνουμε την ευελιξία στη διαχείριση κονδυλίων που αποδίδονται στα πανεπιστήμια ιδίως για την έρευνα. Εξασφαλίζουμε ότι για κάθε πανεπιστημιακό που θα αποχωρεί την περίοδο 2025 - 2030 θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση με τον κανόνα 1/1» είπε ο κ. Γεραπετρίτης για να προσθέσει «Έχουμε αναγνωρισμένη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μεταλυκειακή εκπαίδευση και πηγαίνουμε προς μια μη κερδοσκοπικού μη κρατικού χαρακτήρα μεταλυκειακή εκπαίδευση. Γιατί αυτό είναι κακό; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για να εγκατασταθεί μη κρατικό ΑΕΙ θα τεθεί πήχης που θα αφορά διοικητικές και ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Θα υπάρξει επίσης συγκράτηση Ελλήνων φοιτητών οπό φεύγουν στο εξωτερικό, η Ελλάδα θα γίνει κόμβος πανεπιστημιακός και το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί έως 2%. Οι πόροι θα διοχετευτούν στα δημόσια πανεπιστήμια».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε έρευνες που δείχνουν ότι 6 στους 10 Έλληνες καθηγητές διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις ένας στους 10.



Ειδήσεις σήμερα:

Τσικνοπέμπτη: «Πήραν φωτιά» οι ψησταριές, τσικνίζουν και στη Βαρβάκειο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Θεσσαλονίκη: 28χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της τη βίαζε επί δύο χρόνια

Κέιτ Μίντλετον: «Είναι στα καλύτερα χέρια, θα επιστρέψει» - Ο θείος της Μίντλετον μίλησε στο Big Brother για την πριγκίπισσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης