Ευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση των Ρώσων στην Οδησσό κοντά στο σημείο συνάντησης Ζελένσκι με Μητσοτάκη

Ευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση των Ρώσων στην Οδησσό κοντά στο σημείο συνάντησης Ζελένσκι με Μητσοτάκη

Το παρασκήνιο της μυστικής επίσκεψης που διήρκεσε επτά ώρες - Οι αναφορές διεθνών ΜΜΕ και τα μηνύματα καταδίκης από τους Ευρωπαίους ηγέτες - «Χτυπήσαμε drone» λένε οι Ρώσοι - Βίντεο και φωτογραφίες

zelensky-mitsotakis-arthrou
Την επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, κοντά στο σημείο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα καταδικάζει απερίφραστα η ευρωπαϊκή ηγεσία την ώρα που η είδηση μεταδόθηκε από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Βίντεο- ντοκουμέντο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης

Εν τω μεταξύ, βίντεο- ντοκουμέντο από τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης με στόχο την αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε νωρίτερα το protothema.gr.

Την ώρα της ισχυρής έκρηξης η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατευθυνόταν στο λιμάνι της Οδησσού, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Δείτε βίντεο:


Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο «X» καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίτερα οι ρωσικές δυνάμεις στην Οδησσό.

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας - σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας». «Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε την ανάρτηση

Κλείσιμο

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό. Η επίθεση αυτή είναι ένα ακόμη σημάδι της δειλή πρακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και επισημαίνει ότι η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα κλονιστεί.

Δείτε την ανάρτηση


Έντονη καταδίκη για την ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκφράζει με ανάρτησή του στο «Χ», ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Π. Τζεντιλόνι έγραψε τα εξής: «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!»

Δείτε την ανάρτηση


Μελόνι: Η ρωσική πράξη εκφοβισμού πέφτει στο κενό

«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.


«Αποστολή επετεύχθη, χτυπήσαμε αποθήκη με drones» λένε οι Ρώσοι


Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, χτυπήθηκε «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με έναν Ουκρανό ανώτατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 880 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερους από 170 πυραύλους στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού από πέρσι τον Ιούλιο. Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο λιμάνι από τα μέσα Ιουλίου, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία με βάση την οποία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ακούσαμε ξαφνικά σειρήνες, δυστυχώς υπάρχουν 3 νεκροί»

Τις στιγμές που βίωσε, όταν ρωσικός πύραυλος χτύπησε στην Οδησσό, κοντά στην ελληνική αποστολή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιέγραψε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή, που βρίσκεται στο σημείο. «Ακούσαμε ξαφνικά τις σειρήνες να ηχούν, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε πυραυλικό χτύπημα για το οποίο ακολούθησαν αντίμετρα, δυστυχώς υπάρχουν τρεις νεκροί», είπε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czmo6r5lwdmh)

Η αναφορά Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην επίθεση η οποία σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων λέγοντας πως «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε: «αποτροπιασμό για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη. Περιηγηθήκαμε σήμερα εδώ στην Οδησσό, επισκεφθήκαμε τον τόπο της ρωσικής επίθεσης και μου εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό


«Έκρηξη συγκλόνισε την Οδησσό» - Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ

Την ίδια ώρα εκτενείς είναι οι αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η επίθεση της Ρωσίας έγινε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι η αναφορά της γαλλικής Le Monde στο live με τις εξελίξεις που επικαλείται το ρεπορτάζ του protothema.gr. Η επίσκεψη, όπως και άλλες ξένων ηγετών στην Ουκρανία, δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

odessa_lemonde


Η επίθεση έγινε την ώρα της επίσκεψης του Μητσοτάκη στην πόλη, σημειώνει το BBC και παραθέτει τις δηλώσεις των δύο ηγετών σχετικά με το περιστατικό.
bbc-55
«Ρωσικός πύραυλος χτύπησε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό», αναφέρει από την πλευρά της η Washington Post, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι εκείνη την ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
wp-52


Έκρηξη συγκλονίζει την Οδησσό κοντά στο σημείο όπου ο Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρει το Politico που προσθέτει ότι η επίσκεψη προχώρησε κανονικά.

odessa_politico

Στην ανάρτησή του το Visegrad24 επισημαίνει ότι «η Ρωσία σχεδόν σκότωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό». Ένας ρωσικός πύραυλος «χτύπησε 200 μέτρα από τον Μητσοτάκη όταν επισκεπτόταν στην Οδησσό» με πέντε νεκρούς.


Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι «Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» και επισημαίνουν ότι «οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν χτυπήθηκε το λιμάνι της Οδησσού».

«Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κοντά στον Ζελένσκι και την αποστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό» είναι ο τίτλος του άρθρου του CNN, με εκτενή αναφορά στις δηλώσεις και των δύο πλευρών για το περιστατικό.

odessa_hurriyet

Κόστισε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μητσοτάκη αναφέρει, τέλος, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης - Πώς οργανώθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

mitsotakis-zelenski-diloseis-1


Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα ο Zελένσκι είχε συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

H συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ζελένσκι


Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας- στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ανάρτηση Ζελένσκι

Σε ανάρτησή του στα social media λίγο μετά το πέρας της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίσκεψή τους στο μνημείο των αμάχων που σκοτώθηκαν μετά από ρωσική επίθεση με 12 νεκρούς.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

mitsotakis-zelensky__3_
Στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας
mitsotakis-zelensky__4_
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας
mitsotakis-zelensky__5_


«Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον Πρόεδρο Ζelenskyy- για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες. Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis-zelensky__8_
mitsotakis-zelensky__7_
Συναντήσεις του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των ομογενών στην Οδησσό
mitsotakis-zelensky__9_
Ο πρωθυπουργός υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας



Ειδήσεις σήμερα:

Αίγινα: Συνελήφθη 36χρονος για τον βιασμό της θετής του κόρης - Βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του και την εκβίαζε

Τι λένε οι γιατροί: Είναι τελικά η κάνναβη φάρμακο;

Πρίγκιπας Χάρι: Αφέντρα απειλεί ότι θα ανεβάσει στο OnlyFans γυμνές φωτογραφίες του από το πάρτι στο Λας Βέγκας το 2012
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης