Η ΝΔ γεμίζει το ευρωψηφοδέλτιο και ετοιμάζεται για συσπείρωση δυνάμεων - Αντιμέτωπη με πρόστιμο η Ασημακοπούλου

Η ΝΔ γεμίζει το ευρωψηφοδέλτιο και ετοιμάζεται για συσπείρωση δυνάμεων - Αντιμέτωπη με πρόστιμο η Ασημακοπούλου

Ποιοι αναμένεται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ  Κανένα θέμα με την αδιαβλητότητα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου

mitsotakis-grafeio-mak
Μπορεί η κυβερνητική καθημερινότητα να εξελίσσεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μπροστά του το σημαντικό ορόσημο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές, όμως, καλά κρατούν και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε τέσσερα ονόματα στελεχών που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο ένας έχει ήδη πάρει την «κρυάδα» το 2019, ο πρώην δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε πλασαριστεί και ψηλά, όντας στη 13η θέση σε 42 υποψηφίους. Στα νέα πρόσωπα, όπως είχε μεταδώσει εδώ και καιρό το protothema.gr, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος για λίγους μήνες είχε χρηματίσει και διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη. Τέλος, ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της περιφερειακής συμβούλου Βούλας Πατουλίδου, η οποία είναι πρόσωπο με πανελλήνια εμβέλεια και με τους 25.000 σταυρούς που απέσπασε στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο έγινε η πρώτη σε σταυρούς περιφερειακή σύμβουλος ανά την επικράτεια.

Πέρα από τους νυν ευρωβουλευτές-με τις δεδομένες εξαιρέσεις, «κλειδωμένες» θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ έχουν: ο Πύρρος Δήμας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ως προς τις υπόλοιπες θέσεις για το ευρωψηφοδέλτιο που θα παρουσιαστεί το πολύ ως τα μέσα Απριλίου, δεύτερη ευκαιρία είναι άκρως πιθανό να έχουν ο πρώην υπουργός Γιώργος Αμυράς και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα που αμφότεροι ήταν υποψήφιοι το 2019. Επίσης, συζητείται το όνομα του αστυνομικού συνδικαλιστή Γιώργου Καλλιακμάνη, αλλά και του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά, γιου του εμβληματικού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά. Από τον χώρο του αθλητισμού ακούγονται τα ονόματα του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη και του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, αν και μοιάζει μάλλον δύσκολη η…υπερσυγκέντρωση γνωστών αθλητών. Παράλληλα, θα υπάρξουν πρόσωπα από την ομογένεια, αλλά και από τη νέα γενιά. Γι’ αυτό εκκρεμούν οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα της νεαρής δικηγόρου Βρυξελλών Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά.

Ανθεκτική παρά την ελαφρά φθορά η ΝΔ

Η ΝΔ θα μπει, πάντως, στην τελική ευθεία για ευρωκάλπες από θέση ισχύος, παρά την ελαφρά φθορά που καταγράφουν όλες οι κυλιόμενες έρευνες. Είναι προφανές ότι η εβδομάδα μνήμης για τα Τέμπη που προηγήθηκε δεν ήταν μια ευνοϊκή συγκυρία για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είχε προηγηθεί και η έντονη συζήτηση για τον γάμο ομοφύλων, με αποτέλεσμα σε όλες τις έρευνες να «τσιμπάνε» τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

Και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, πάντως, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα κινηθεί πάνω από το 33% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019. Στην υπόθεση εργασίας της έρευνας με ενσωμάτων των αναποφάσιστων, η ΝΔ καταγράφεται στο 35,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ισοψηφούν στο 14% και τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από καιρό να «συναντά» το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Ενισχυμένα κατά αθροιστικά 1,5 μονάδα είναι τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παρακολουθούν με ψυχραιμία τις έρευνες και συνεκτιμούν το ότι η περίοδος που πέρασε δεν ήταν εύκολη για την κυβέρνηση, προσθέτοντας στην ανάλυση ότι, όσο πηγαίνουμε πιο κοντά στις εκλογές και τίθενται τα διλήμματα, η ΝΔ θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της.

Πολιτική κάλυψη στην Ασημακοπούλου

Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση προσφέρει πολιτική κάλυψη στην ευρωβουλευτή του κόμματος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για την οποία δεν τέθηκε καν το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την ευρωλίστα. Με αυτό τον τρόπο, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει και κανένα θέμα με την αδιαβλητότητα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Και από το υπουργείο Εσωτερικών εκπέμπουν στον ίδιο τόνο, υπογραμμίζοντας ότι στην ευρωβουλευτή δεν δόθηκαν προσωπικά στοιχεία εκλογέων, πέρα από τους εκλογικούς καταλόγους που, ως εδικαιούτο, πήρα το 2019. Μάλιστα, ανώτερη πηγή του ΥΠΕΣ έλεγε στο protothema.gr ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου πιστοποιείται και από το ότι αρκετοί από τους καταγγέλλοντες δεν είχαν μπει ακόμα στη διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα.

Η κ. Ασημακοπούλου στηρίχθηκε μάλιστα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. ««Μιλάμε για ένα μέλος του Ευρωκοινοβουλίου που τιμά της χώρα της στο εξωτερικό, δίνει μάχες για την Ελλάδα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μαρινάκης, διαχωρίζοντας, βεβαίως, το θέμα της καταγγελίας, για το οποίο έχει επιληφθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από την αρχή επικοινώνησαν χθες με την κ. Ασημακοπούλου, η οποία τις επόμενες μέρες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πώς ήρθαν στην κατοχή της τα επίμαχα e-mails. Σε περίπτωση που οι εξηγήσεις της δεν κριθούν πειστικές, η ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο. Ήδη από χθες, η κ. Ασημακοπούλου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις επόμενες μέρες θα επανέλθει. Οι καταγγελίες, πάντως, είναι αρκετές.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι συνομιλίες του σταθμάρχη με την αστυνομία μετά τη σύγκρουση δείχνουν την έλλειψη σχεδίου

Άργος: Εγώ γάλα έριξα, λέει ο 34χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τη γυναίκα του με σίδερο και την περιέλουσε με χλωρίνη

Πορτογαλία: Η αστυνομία κατέσχεσε 1,3 τόνους κοκαΐνης – Ήταν κρυμμένη σε κατεψυγμένα ψάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης