Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, λαμπρό το μέλλον της συνεργασίας με την Ινδία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, λαμπρό το μέλλον της συνεργασίας με την Ινδία

Η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις είπε ο πρωθυπουργός

6124243
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του, το πρωί της Πέμπτης, σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται σε σωστό δημοσιονομικό δρόμο «και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες» απευθύνοντας πρόσκληση προς τους Ινδούς επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Δείτε την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού 

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κλείσιμο
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γόνιμες επαφές με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και στις εποικοδομητικές συναντήσεις με επιχειρηματίες κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ινδία στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μετά από 16 χρόνια.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, είμαστε πλέον στην επικαιρότητα για τους σωστούς και όχι για τους λάθους λόγους» προσθέτοντας ότι «εκλέχτηκα το 2019 για να φέρω την Ελλάδα σε δημοσιονομική σταθερότητα και το κατάφερα».

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα είναι καλύτερη όσον αφορά τα spread που είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της Γερμανίας και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ελκυστικό προορισμό την Ελλάδα για την Ινδία»

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικων επιχειρήσεων προς την Ευρωπαική Ένωση ειδικά μετά το Brexit. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι έχουμε ήδη ινδικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε «λαμπρό το μέλλον της συνεργασίας με την Ινδία αλλά και σε μία σειρά από πολύ σημαντικούς τομείς. Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι ελκυστικός προορισμός για ινδικές επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι η χώρα μας είναι στην σωστή πλευρά ενώ το 2023 πετύχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και το 2024.

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην αναζητήσουμε νέα πεδία συνεργασίας. Μπορούμε να έχουμε και μια απευθείας πτήση ανάμεσα σε Νέο Δελχί ή Βομβάη προς την Ελλάδα. Οι αερογραμμές θα έχουν άμεση ζήτηση αν δημιουργήσουν τέτοιες πτήσεις».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czbi699r8fpl)


Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες σε μία σειρά από τομείς. Μίλησε για την επένδυση των Ινδών επιχειρηματιών στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αναφέρθηκε όμως και σε άλλους τομείς όπως αυτούς της άμυνας, της παραγωγής ενέργειας, των οικονομικών συναλλαγών, της γεωργίας.

Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το 10% ενώ είπε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Έφερε ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καθημερινές πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ και τώρα που αυτό συμβαίνει αυξήθηκε ο αριθμός των αμερικανών επισκεπτών στην Ελλάδα. «Το ίδιο μπορεί να γίνει με τουρίστες από την Ινδία», υπογράμμισε ενώ παράλληλα κάλεσε και τους παραγωγούς ινδικών κινηματογραφικών ταινιών να κάνουν παραγωγές τους στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι στην Ελλάδα «έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε φύγει από τις χώρες στις οποίες επικράτησε ο λαϊκισμός. Το περασμένο καλοκαίρι συγκέντρωσα υψηλότερα ποσοστά από το 2019 και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της κυβέρνησης για κοινωνική ευημερία»

Παράλληλα σημείωσε πως «όταν δημιουργεί κανείς πλούτο οφείλουμε να τον κατανέμουμε με τρόπο ισομερή ώστε κανείς από την κοινωνία να μην αποκλείεται από αυτό»

«Σας ευχαριστώ και πάλι για την υπηρεσία σας εδώ. Είμαι βέβαιος ότι μιλάμε για αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας. Οι ινδικές επιχειρήσεις θα βρούν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει για τις ελληνικές στη χώρα σας. Ελάτε στην Ελλάδα για να εκτιμήσετε από πρώτο χέρι τον δυναμισμό μιας χώρας που αρχίζει και κινείται προς την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ινδία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση με Ινδούς Βιομήχανους

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων.

mitsotakis-indikos-sev2
mitsotakis-indikos-sev3


Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του IMEC, του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί Αλίκη Κουτσομητοπούλου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Από την ινδική πλευρά συμμετείχαν οι R. Dinesh (Πρόεδρος CII, Chairman, TVS Supply Chain Soluwons Limited), Chandrajit Banerjee (Γενικός Διευθυντής CII), Baba Kalyani (Chairman and Managing Director, Bharat Forge Limited), Srinivas Bommidala (Chairman, International Airports GMR Group), Sunjay Kapur (Πρόεδρος CII Europe, Chairman, Sona Comstar), Vikram Shroff (Vice-Chairman και Co-CEO, UPL Ltd.), Uday Khemka (Vice Chairman, SUN Group).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

mitsotakis-indikos-sev6
mitsotakis-indikos-sev5
mitsotakis-indikos-sev4


Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν θα το πάρει τζαμπέ, θα το πληρώσει»: Οι διάλογοι που έκαψαν τους υπαλλήλους με τα γρηγορόσημα στο Κιλκίς


Η οικογένεια είναι ιδιωτική, λέει για τα εξαφανισμένα παιδιά ο 46χρονος παλαιοχριστιανός - Δεν κατηγορούμαι για αιμομιξία


Με κυψέλες έξω από τη Βουλή, φορτηγά και καπνιστήρια οι μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης