Φλωρίδης: Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες υπερασπίζονται τα δικαιώματα του θύματος όχι του θύτη

Φλωρίδης: Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες υπερασπίζονται τα δικαιώματα του θύματος όχι του θύτη

Βαρύτατες καταγγελίες από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής των Κωδίκων του ΣΥΡΙΖΑ

Florides
Σε βαρύτατες καταγγελίες για μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξαν τους Ποινικούς Κώδικες της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και που σήμερα επιχειρεί να αλλάξει πλήρως η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης» και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι οι προωθούμενες διατάξεις δεν συντάχθηκαν από νομοπαρασκευαστική επιτροπή είπε πως μέλη της σχετικής επιτροπής του 2019 τροποποίησε διατάξεις για να ευνοηθούν τότε πελάτες των δικηγορικών τους γραφείων.

«Έγινε συζήτηση για την ύπαρξη ή μη νομοπαρασκευαστικής. Μια συζήτηση που κίνησε και το αναρχικό κίνημα. Επιτέθηκαν στο γραφείο του κ. Μπουγά. Και έβγαλαν προκήρυξη. Ο μοναδικός λόγος που επικαλούνται - προσέξτε οι αναρχικοί - είναι ότι δεν υπήρξε νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Συγχαρητήρια, συμβάλατε στην εξέλιξη του αναρχικού κινήματος» είπε αρχικά ο κ. Φλωρίδης για να προσθέσει πως «όμως, πίσω από τα βαρύγδουπα ονόματα νομοπαρασκευαστικών συνήθως κρύβονται και βαρύγδουπα συμφέροντα. Κάποια μέλη της νομοπαρασκευαστικής των Κωδίκων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και μεγάλα δικηγορικά γραφεία που είχαν τότε σε εκκρεμότητα δίκες.

Αυτά τα βαρύγδουπα ονόματα, που ήταν και μέλη της νομοπαρασκευαστικής πήγαν στα δικαστήρια και ζήτησαν την αναβολή των υποθέσεων τους γιατί επίκειται αλλαγή του ποινικού συστήματος. Και επειδή δεν το δέχτηκαν τα δικαστήρια αυτοί παραιτήθηκαν της υπερασπίσεως για να αναβληθεί η δίκη. Και όντως το πέτυχαν. Ψηφίστηκαν οι νέοι Κώδικες και ευνοήθηκαν οι πελάτες τους. Αυτά έκαναν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής υπέρ των οποίων ξεσηκώθηκαν σήμερα οι αναρχικοί».

Κλείσιμο
Ο υπουργός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιό του λέγοντας ότι η φιλοσοφία του υπερασπίζεται τα δικαιώματα του θύματος. «Τι σημαίνει άραγε δικαίωμα του θύματος; Ακούμε από την αντιπολίτευση ειρωνικές προσεγγίσεις ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι θυματοκεντρικό. Όμως, ποιος θα έρθει στην θέση της μάνας που περιμένει το βράδυ το παιδί της να γυρίσει και της τηλεφωνούν για να της πουν ότι ένας μεθυσμένος πέρασε με κόκκινο φανάρι και το σκότωσε;

Ποιος είναι στην θέση τους ιατρού νοσηλευτή του διασώστη του ΕΚΑΒ που πέφτει θύμα ξυλοδαρμού; Ποιος είναι στην θέση του θύματος που ξυλοκοπείται συκοφαντείται και ο θύτης δεν παθαίνει τίποτα με το ισχύον σύστημα; Ποιος έρχεται στη θέση του ιδιοκτήτη που βλέπει το σπίτι του λεηλατημένο;» είπε

«Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ευνομία και το περί δικαίου αίσθημα. Ο κλέφτης που αρπάζει 5 χιλ ευρώ από το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν θα υποστεί τίποτα με το ισχύον σύστημα, το ζευγάρι όμως θα χάσει τους κόπους μιας ζωής, ότι είχε στην άκρη για την αντιμετώπιση μιας δυσκολίας. Όταν λοιπόν μιλάμε για τα δικαιώματα των θυμάτων μιλάμε για τα δικαιώματα της ίδιας της κοινωνίας που δεν θέλει να την κλέβουν και να βιάζουν τα παιδιά της. Να βιάζουν τα παιδιά τους και με το υφιστάμενο πλαίσιο αυτός που το κάνει όποια καταδίκη και να υποστεί σε λίγο θα είναι έξω», τόνισε ακόμη. 

«Αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί επιτέλους να εκπέμψει το μήνυμα προς όλους όσοι παρανομούν ότι από εδώ και πέρα ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός και πως θα εκτίσουν την ποινή τους. Όλη η κατεύθυνση και φιλοσοφία του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα όσων νομοθέτησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν κλείσει η Βουλή», κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.




Ειδήσεις σήμερα:

Κορινθία: Εσείς ζείτε στην Ελλάδα, αλλά εγώ ζω στην Ευρώπη, λέει ο πατέρας της οικογένειας παλαιοχριστιανών

Έδερναν αστυνομικούς, απειλούσαν με όπλα και έκαναν επιθέσεις σε φιλάθλους

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Δημοσιεύθηκε η αναγγελία για τον πρώτο γάμο γυναικών στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης