Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη: Καταθέτει η διοικήτρια της ΕΑΔ - «Ανθρωποι είχαν χρεωθεί ειδικότητες που δεν γνώριζαν

Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη: Καταθέτει η διοικήτρια της ΕΑΔ - «Ανθρωποι είχαν χρεωθεί ειδικότητες που δεν γνώριζαν

Η Αλεξάνδρα Ρογκάκου εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύνταξη του πορίσματος της ΕΑΔ για τη σύμβαση 717

alexandra-rogkakou
Με την κατάθεση της προσωρινής διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρας Ρογκάκου, συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Η κ. Ρογκάκου, εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύνταξη του πορίσματος της ΕΑΔ για τη σύμβαση 717 αλλά και την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διώξεων που αυτό συνιστούσε από την ΕΡΓΟΣΕ.

«Προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικών διώξεων 18 στελέχη ΕΡΓΟΣΕ και η σύνταξη αρνητικού λογαριασμού» δήλωσε η κ. Ρογκάκου, συμπληρώνοντας σε σχετική ερώτηση ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε εγκαίρως στην προβλεπόμενη άσκηση των πειθαρχικών διώξεων, αλλά οι εμπλεκόμενοι απαλλάχθηκαν στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, στο οποίο, σημειωτέον, δεν μετέχει η Διοίκηση της εταιρείας. Οι υποδείξεις της ΕΑΔ ενσωματώθηκαν και υλοποιήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ εντός διμήνου. Όπως επεσήμανε η κ. Ρογκάκου, η ΕΑΔ δεν ασχολήθηκε με καταγγελίες περί απιστίας από τον κ. Καραμανλή, ενώ σημείωσε ότι οι εισαγγελίες αρχειοθέτησαν την υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά στην απομάκρυνση της επιθεωρήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδας Γεροντίδου από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η κ. Ρογκάκου εξήγησε ότι έγινε για λόγους φόρτου εργασίας. «Η κ. Γεροντίδου ήταν απασχολημένη με έναν πάρα πολύ σημαντικό έλεγχο και παράλληλα έκανε προετοιμασία για τις εξετάσεις για την ευρωπαϊκή εισαγγελία» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει πάρα πολλές τροποποιήσεις εντολών γιατί οι άνθρωποι είχαν χρεωθεί ειδικότητες που δεν ήταν της ειδικότητας τους, ή είχαν πάρα πολύ μεγάλο φόρτο, οπότε προσπαθήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βγει το ελεγκτικό έργο».

Επιπλέον, τόνισε ότι η συγκεκριμένη επιθεωρήτρια, σύμφωνα με την προσωρινή διοικήτρια, κρίθηκε σκόπιμο να τροποποιηθεί η εντολή ανάθεσης για τη διερεύνηση της 717, η κα Ρογκάκου υπογράμμισε ότι η εντολή ελέγχου εκδόθηκε στις 7/3/2019 και η πρώτη ενέργεια για αναζήτηση εγγράφου έγινε τον Απρίλιο του 2021 Η κ. Ρογκάκου είπε, επιπλέον, ότι η κ. Γεροντίδου δεν είχε συντάξει κάποιο προσχέδιο απόφασης, και δεν είχε προχωρήσει σε καμία αναζήτηση στοιχείων, άρα δεν μπορεί να έχει εικόνα και μάλιστα να αναφέρεται σε ποινικές ευθύνες.

Επίθεση στη μάρτυρα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης κατηγορώντας την για υπεκφυγή.

Μετά την εξέταση της μάρτυρος ο κ. Νικητιάδης έκανε την εξής δήλωση: «Πλήρης απαξίωση, μόνο με αυτές τις λέξεις μπορούν να χαρακτηριστούν οι απαντήσεις που τελικώς δε λάβαμε από την κα. Ρογκάκου. Η μόνιμη επωδός της, “θα σας απαντήσω αύριο”, καταδεικνύει το πόσο σοβαρά έχει εκλάβει την υπόθεση. Οι μάρτυρες είναι υποχρεωμένοι να απαντούν επί τόπου. Προφανώς, η κα. Ρογκάκου θα απαντήσει, όταν θα έρθει σε συνεννόηση με τον πολιτικό της προϊστάμενο. Με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να οδηγηθείς στα αίτια του εγκλήματος των Τεμπών. Κάποιοι δε θέλουν να έρθει στο φως η αλήθεια».


Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι ήταν οι δύο πυροσβέστες που έδωσαν τα ονόματά τους στα νέα πλοία της πυροσβεστικής

Κλείδωσε τη Δέσποινα Καρνέση στο γραφείο και πήγε για την αδερφή της - «Μου είπαν ότι θα με κάψουν μέσα στο σπίτι αν δεν βγω» φώναζε ο Αιγύπτιος

To παρασκήνιο της εκδήλωσης Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου - Πώς αποφάσισε να κάνει έφοδο ο Κασσελάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης