Στόχος η δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ: Συναγερμός για τις δημοσκοπήσεις, «αφωνία» και για την Παιδεία

Στόχος η δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ: Συναγερμός για τις δημοσκοπήσεις, «αφωνία» και για την Παιδεία

Προβληματισμός και αμηχανία από τον μονοψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις  - Ενισχύονται οι εσωκομματικές συσπειρώσεις, με το βλέμμα στραμμένο στις 9 Ιουνίου

Kasselakis
Παγωμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τις τελευταίες ημέρες, καθώς η μελέτη των πρόσφατων δημοσκοπικών ευρημάτων έχει βυθίσει σε προβληματισμό και αμηχανία τα κορυφαία στελέχη.

Δεν είναι μόνο η παγίωση του κόμματος στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής που έχει κινητοποιήσει το στελεχιακό δυναμικό, αλλά και μια σειρά από ποιοτικά στοιχεία που απομακρύνουν το ενδεχόμενο άμεσης ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις Ευρωεκλογές. Η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 8%, οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπο του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και το ιδεολογικό πρόσημο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αν και οι ψηφοφόροι της ζητούν μαζικά στροφή στην Κεντροαριστερά, συνιστούν σημάδια ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος, που διαφαίνεται στον κομματικό ορίζοντα.

«Σπασμωδικές κινήσεις»

Για βουλευτές και ανώτερα κομματικά στελέχη το πρόβλημα «δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί», καθώς δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για «σπασμωδικές κινήσεις», χωρίς στρατηγικό σχέδιο και σαφή πολιτική στόχευση. «Δεν έχουμε λάβει καμία σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία από την έναρξη της χρονιάς» περιγράφει στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ενώ οι καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγαση έχουν εξαγγελθεί, αλλά παραμένουν επί χάρτου.

Την ίδια ώρα, ακόμη και στελέχη που παρέχουν διακριτική στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι ενίσχυσης των προσωπικών τους μηχανισμών ενόψει του 4ου Συνεδρίου, ενώ πυκνώνουν μυστικά δείπνα, συνευρέσεις και τηλεδιασκέψεις, ενόψει της εκλογής των Συνέδρων στις 17-18 Φεβρουαρίου.

Βαρόμετρο οι… πίτες

Κλείσιμο
Ο αριθμός των κομματικών μελών και φίλων, άλλωστε, που παρευρίσκονται σε ομιλίες ή εκδηλώσεις κοπής πίτας σε νομαρχιακές και τοπικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα αποτελεί για πολλούς βουλευτές και στελέχη ένα ακόμη δεδομένο, όταν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το κοινό που συγκεντρώνεται πλέον, αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 παλιότερων εποχών, παρά τα χιλιάδες νέα, εγγεγραμμένα μέλη.

Αναζητώντας μια κοινή συνισταμένη, στελέχη από διαφορετικές τάσεις αναμένεται να θέσουν στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει στα τέλη της εβδομάδας η Πολιτική Γραμματεία, ζήτημα πολυσυλλεκτικότητας, αλλά και λήψης αποφάσεων από την ηγεσία. Αφενός, γιατί στο συντονισμό σε επίπεδο περιφερειών των κομματικών δράσεων έχουν επιλεγεί πρόσωπα του στενού πυρήνα του Στέφανου Κασσελάκη και αφετέρου γιατί οι εξαγγελίες περί προκριματικών εκλογών για το Ευρωψηφοδέλτιο προσκρούουν, κατά κάποιους, στις προβλέψεις του Καταστατικού του κόμματος.

Νέες ομάδες

Σε αυτό το κλίμα, ενισχύονται οι εσωκομματικές συσπειρώσεις με τη συγκρότηση και νέων ομάδων στα ενδότερα του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο στις 9 Ιουνίου. Παρά τις απόπειρες να «σπάσει ο πάγος» στις Σπέτσες, το κλίμα και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος είναι αμήχανο, με δεδομένο ότι οι όποιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά, ή έστω κατόπιν σχετικής διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στα F-35 δεν πέρασε απαρατήρητη από αρκετούς βουλευτές, που από την «αφωνία» είδαν την αξιωματική αντιπολίτευση να σπεύδει να τοποθετηθεί χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, προσφέροντας μια «αχρείαστη συναίνεση», κατά ορισμένα στελέχη.

Την ίδια ώρα, «αφωνία» επικράτησε χθες από πλευράς της Κουμουνδούρου και για την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων να πραγματοποιήσουν ψηφιακά μαθήματα και εξετάσεις, όταν τα περισσότερα πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναβρασμό, παρότι εμβληματικές καταλήψεις αρχίζουν να υποχωρούν. Άγνωστο παραμένει και το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα δώσει το παρόν στα… μπλόκα, όταν την κλαδική έκθεση Agrotica αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πονοκέφαλοι εκ των έσω

Στην μεγάλη εικόνα της έλλειψης συντονισμού και πολιτικού κέντρου, σταθερή στις αντιρρήσεις της για την πρόταση νόμου του κόμματός της για τα ομόφυλα ζευγάρια εμφανίστηκε χθες η Βουλευτής, Αθηνά Λινού, ενισχύοντας τις σταθερές εσωκομματικές αντιδράσεις για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον Real Fm, η κυρία Λινού εξήγησε πως «για την ιατρική είναι μια τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι μπορούμε να καλύψουμε μέσω του πιο σημαντικού τρόπου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την επιθυμία ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί ακόμη και όταν για παράδειγμα η σύζυγος σε ένα ζευγάρι δεν έχει καν μήτρα ή έχει άλλους ιατρικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα τεράστιο θέμα σε επίπεδο ενίσχυσης και φιλανθρωπίας σε αυτό το είδος των ζευγαριών. Από εκεί και πέρα όμως, τόσο η Unicef όσο και ο ΟΗΕ και άλλοι Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει πιθανότητα εκμετάλλευσης των παιδιών και απώλειας άλλων δικαιωμάτων των παιδιών».

Λινού: Κίνδυνος «εμπορίας παιδιών»

Σε ερώτηση για τα δικαιώματα της παρένθετης μητέρας, η κυρία Λινού απάντησε ότι «θεωρητικά οι παρένθετες μητέρες έχουν δικαιώματα αλλά δεν καλύπτονται πλήρως. Το βασικότερο δικαίωμα είναι να έχει αποκτήσει ήδη ένα παιδί δικό της και να είναι πλήρως ενημερωμένη και για την τύχη του παιδιού που θα κυοφορήσει και για τους ιατρικούς κινδύνους. Βασικό είναι επίσης ότι είναι καλυμμένη η όλη διαδικασία ως αλτρουϊστική πράξη και μπορεί να μετατραπεί σε εμπόριο με την έννοια ότι ξεκίνησε το 2002 η νομοθεσία ότι μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο για να πάρουν άδεια για παρένθετη κύηση δύο γυναίκες μόνιμες κάτοικοι Ελλάδος, μετατράπηκε αυτή η νομοθεσία να είναι μία από τις δύο μόνιμη κάτοικος και μετά πέρασε κανονισμός που αρκεί να κατοικούν προσωρινά στην Ελλάδα». «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά που θα γεννηθούν καθώς δεν παρακολουθούνται, δεν κρατιούνται στοιχεία αν προχώρησε σε κύηση η γυναίκα, ούτε αν γεννήθηκε παιδί ή ποιο παιδί γεννήθηκε. Αν ένα παιδί θελήσει να αναζητήσει τις ρίζες του, δεν θα μπορέσει», συμπλήρωσε και κατέληξε πως «υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει εμπορία παιδιών, εκμετάλλευση παιδιών και ακόμη και η μητέρα που θα λειτουργήσει ως παρένθετη δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτό το παιδί πού βρίσκεται και πώς είναι οι συνθήκες της ζωής του». Η ίδια πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «χρειάζεται μια βαθιά ενημέρωση για τα θέματα καθώς πολλοί βουλευτές δεν τα γνωρίζουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Επελαύνει η κακοκαιρία Avgi: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - Δείτε βίντεο από Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Αττική

Τα έβαλε με όλους και τον... πέταξαν στον τάκο του Survivor - Δείτε βίντεο

Συγγνώμη για την αναστάτωση, θα λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη - Πρώτη δήλωση του «Άλλου Ανθρώπου» για την αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης