Δημοψήφισμα για τους Ευρωσοσιαλιστές ζητούν Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος

Δημοψήφισμα για τους Ευρωσοσιαλιστές ζητούν Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος

«Καρφί» Ραγκούση για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση της «Δι@ύγειας» και στα δάνεια των πολιτικών προσώπων

5898259
Δημοψήφισμα για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην ένταξη της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών ζήτησαν οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτησή τους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, παρά την πρόθεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη να παραμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Στροφή προς Κεντροαριστερά σημαίνει εναρμόνιση του κόμματος με τα μέλη, αλλά κυρίως με την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, και οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις διπλές εκλογές 2023» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε πως «ένας ευρωβουλευτής μας είπε δημόσια ότι ο ίδιος αν αποφασισθεί κάτι άλλο δεν θα το σεβαστεί και θα φύγει. Και είπε όσα πιστεύουν αυτά να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Μα είναι δυνατόν, με αυτόν τον τρόπο διώχνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο τον προοδευτικό και του λέει να φύγει. Είναι δυνατόν;».

«Διαύγεια» στα κομματικά δάνεια

Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στα «δάνεια των πολιτικών προσώπων», ζητώντας να επεκταθεί η «Διαύγεια» και σε αυτά, με φόντο το δάνειο εταιρίας του κ. Κασσελάκη στα κομματικά μίντια. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την επέκταση της «Δι@ύγειας», του Νόμου 3861 στα κόμματα, καθώς και στα δάνεια των πολιτικών προσώπων, ιδίως των μελών της κυβέρνησης. Προτείνω λοιπόν το κόμμα μας να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να εισηγηθεί την επέκταση της εφαρμογής της «Δι@ύγειας» στα κόμματα».


Αναλυτικά, σημεία της τοποθέτησης του κ. Ραγκούση:


1.Καταρχάς δύο αριθμητικά δεδομένα:

Κλείσιμο
Από το 44% του 2009, σήμερα, μόνο το 14% δηλώνει πρόθυμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

Από το 32% του 2019, σήμερα, μόνο το 12-14% δηλώνει πρόθυμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Επομένως ένα 30% και ένα 20% του εκλογικού σώματος που πρόσφατα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, είναι πολιτικά άστεγο.

Εδώ βρίσκεται το μεγάλο μυστικό για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεγάλος και πλειοψηφικός.Εδώ όμως αναφύεται και το μέγα ερώτημα αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι.

Πως θα επαναπατρίσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους που είχαμε; Πως θα τους προσελκύσουμε ξανά;

Πάντως σπεύδω να πω, μόνον εάν τους κάνουμε να νιώσουν ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά συνιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κι όχι απλώς ενοικιαστές και μουσαφιραίους.Εξηγούμαι, ξεκινώντας με τα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα:

2.Η διεύρυνση, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών του 32%, του 2019, αλλά και ο σχηματισμός της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν ένα τρικ, ένα κόλπο;

Η αντιπαράθεση που έγινε το καλοκαίρι ανάμεσα στους υποψήφιους Προέδρους για τη διεύρυνση και το ρόλο της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν ένα τρικ, ένα προεκλογικό κόλπο;

Αν δεν ήταν ένα τρικ, ένα κόλπο, ένα τέχνασμα, μια υποκριτική χρησιμοποίηση των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών μας, τότε πολιτικά και ιδεολογικά πως αποτυπώνεται αυτό σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Που αποτυπώνεται πολιτικά και ιδεολογικά ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνει τα μεγάλα βήματα, που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε επειδή δεν τον άφηνε η Ομπρέλα και οι 6+6;Όλες αυτές οι αρνητικές αντιδράσεις που ακούστηκαν στην πρότασή μας, σε τι διαφέρουν από όσα απολύτως σεβαστά θα έλεγε η «Ομπρέλα» εάν δεν είχε αποχωρήσει ;3.Μεγάλη Κεντροαριστερά σημαίνει Και αριστερά και Κέντρο και Κεντροαριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.Επιτρέψτε μου να το πω καθαρά.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως μεγάλη Κεντροαριστερά είναι ο μοναδικός δρόμος αξιοπιστίας για την μετεξέλιξη της κυβερνώσας αριστεράς που αναγκάστηκε να συνυπογράψει και να εφαρμόσει μνημόνιο.Είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεγάλος και πλειοψηφικός.Στροφή προς Κεντροαριστερά ουσιαστικά σημαίνει να ξανασυστηθούμε πολιτικά και προγραμματικά στις δυνάμεις της εργασίας, στη μεσαία τάξη, στους Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν, στην καινοτόμο κι εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, στη νέα γενιά.Κεντροαριστερά σημαίνει να εναρμονιστούμε με τα μεγάλα, πλειοψηφικά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία. Αυτά της αξιοπιστίας και του κοινωνικού ορθολογισμού.Επίσης, στροφή προς Κεντροαριστερά σημαίνει εναρμόνιση του κόμματος με τα μέλη, αλλά κυρίως με την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, και οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις διπλές εκλογές 2023.Η επιλογή για την ευρωομάδα που θα συμμετέχουμε, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή για το ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε.Δεν είναι ταυτοτική επιλογή.Είναι επιλογή για το, σε ποιο πεδίο θα δώσουμε τις μάχες για την Ευρώπη που θέλουμε.

Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών μας - των δικών μας ιδεών - στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του S&D ή όχι.Και σε αυτό το σημείο να πω ότι πράγματι πρόκειται για ένα κατεξοχήν θέμα περιωπής δημοψηφίσματος.

Ειδικά σε ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα μελών.Η δική μας μεγάλη Κεντροαριστερά είναι αριστερά, ως προς τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται.

Η δική μας μεγάλη Κεντροαριστερά είναι κεντροαριστερά, ως προς το ρεαλισμό και τον πραγματισμό των πολιτικών που προωθεί.Μεγάλη Κεντροαριστερά σημαίνει Αριστερά στην καρδιά, Κεντροαριστερά στο μυαλό.Β. Με δεδομένη την πρόσφατη, δυσάρεστη και άδικη για όλους μας, δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος.

Με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση προς όλα τα κόμματα είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την επέκταση της «Δι@ύγειας», του Νόμου 3861 στα κόμματα, καθώς και στα δάνεια των πολιτικών προσώπων, ιδίως των μελών της κυβέρνησης.

Προτείνω λοιπόν το κόμμα μας να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να εισηγηθεί την επέκταση της εφαρμογής της «Δι@ύγειας» στα κόμματα.

Και τότε να δούμε τα αντανακλαστικά της ΝΔ και του κάθε Άδωνι Γεωργιάδη.Αναλυτικά, σημεία της τοποθέτησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

Δημοψήφισμα για να πάρουμε την μεγάλη απόφαση. Ο λόγος στα μέλη. Για μια μεγάλη Κεντοραριστερά. Και για να αποδείξουμε ότι είμαστε κόμμα των μελών.

- Στόχος μας είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Με στρατηγικό αντίπαλο τη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές

- Μια μεγάλη κεντροαριστερά που θα εκφράσει την Προοδευτική παράταξη στην χώρα μας.

- Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος στις ποιοτικές μετρήσεις αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, όχι ως ριζοσπάστες αριστεροί. Οφείλουμε να εναρμονιστούμε με τους ψηφοφόρους μας.

- Χωρίς ανασφάλειες και φοβίες οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

- Γιατί τώρα; Γιατί αν δεν το συζητήσουμε τώρα με μια κυρίαρχη ΝΔ και με ποσοστά κάτω από 20% πότε; Γιατί αν όχι πριν από το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές πότε θα το αποφασίσουμε μετά;

- Γιατί δημόσια ή συζήτηση λένε μερικοί. Μα το καταθέσαμε στα όργανα και το συζητάμε και δημόσια. Γιατί μια τέτοια συζήτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να αφορά την κοινωνία.

- Οι πρώτες συμβολικές κινήσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα όταν αλλάξαμε μέχρι και το όνομα και προσθέσαμε το "Προοδευτική Συμμαχία" που είναι και στον τίτλο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

- Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως πρωθυπουργός και πρώην πρωθυπουργός ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ήταν μια μεγάλη τομή σε σχέση με το παρελθόν.

Τώρα έφτασε η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να κάνουμε την μεγάλη κεντροαριστερά και να ενταχθούμε στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αλλιώς πλέον δεν θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο της Γέφυρας μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Οικολογων.

- Οφείλουμε πλέον να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας, εμείς τις σεβόμαστε και θα τις σεβαστούμε. Αλλά ένας ευρωβουλευτής μας είπε δημόσια ότι ο ίδιος αν αποφασισθεί κάτι άλλο δεν θα το σεβαστεί και θα φύγει. Και είπε όσα πιστεύουν αυτά να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Μα είναι δυνατόν, με αυτόν τον τρόπο διώχνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο τον προοδευτικό και του λέει να φύγει. Είναι δυνατόν; Εμείς καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να κάνουμε την μεγάλη Προοδευτική παράταξη υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

- Η στάση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη σήμερα είναι θετική καθώς καλωσόρισε την πρόταση για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου. Αντίθετα σε όσους λέγανε ότι το θέμα έχει λήξει.

- Για αυτό προτείνουμε σήμερα και Δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και φίλων όπως προβλέπει και το καταστατικό μας και καθώς θέλουμε να γίνει στην πράξη και το κόμμα μελών και όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης. Να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Και στο Συνέδριο και με δημοψήφισμα λοιπόν.

- Τέλος εμείς που λέμε Κεντροαριστερά λέμε αυτό να γίνει στη βάση των αρχών και αξιών της Αριστεράς. Για αυτό υποστηρίζουμε την ψήφιση του γάμου των ομοφυλων ζευγαριών και στεκόμαστε απέναντι στην εργαλείοποιση που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ και όποιος άλλος.

- Για μια σύγχρονη μεγάλη κεντροαριστερά. Να τολμήσουμε τώρα πριν να είναι αργά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης