Πιέζουν κομματικά όργανα και ομόφυλα ζευγάρια τον ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Λινού και οι αντιδράσεις

Πιέζουν κομματικά όργανα και ομόφυλα ζευγάρια τον ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Λινού και οι αντιδράσεις

Η Αθήνα Λινού έθεσε θέμα προσδιορισμού στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας

syriza_esokomatika_xr
Με εσωκομματικές ζυμώσεις, κομματικές συσκέψεις και επιστροφή στον οδικό χάρτη του Συνεδρίου επιχειρεί να κλείσει μέτωπα και εκκρεμότητες η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μετά την απουσία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη για τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις ΗΠΑ.

Για το λόγο αυτό, η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε στην Κουμουνδούρου με επαφές με συνδικαλιστικούς φορείς, βουλευτές και Τομεάρχες, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για σήμερα η συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Εκεί, αναμένεται ο κ. Κασσελάκης να αφουγκραστεί τις πρώτες σκέψεις και τυχόν αντιδράσεις εκ μέρους στελέχων του για το «τριπλό χτύπημα» (δάνειο στα κομματικά ΜΜΕ, Σπέτσες και «υπουργοποίηση») κατα την απουσία του, αλλά και τυχόν αναταράξεις για τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ήδη, το νομοθετικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριακος Μητσοτακης έχει κινητοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφενός, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πιέζοντας την κυβέρνηση. Αφετέρου όμως, ακόμη και εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λείπει ο προβληματισμός, με την βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών, Αθήνα Λινού να θέτει θέμα προσδιορισμού στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

«Πλήρης» πρόταση

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς σχολίασε για τη συγκεκριμένη κυβερνητική ρύθμιση πως «να τη δούμε στη λεπτομέρειά της. Πάντως, μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι πλήρης». Ο ίδιος παρατήρησε ακόμη πως «να δούμε τι θα παρουσιάσει η ΝΔ και εμείς θα κρίνουμε την στάση μας». «Η ψήφοςτου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ούτε τζάμπα, ούτε πάντως καιρού», κατέληξε, χωρίς να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του.

Η παραίτηση Λινού

Κλείσιμο
Πάντως, εδώ και τρεις εβδομάδες μετρά η παραίτηση της Αθηνάς Λινού από τη θέση της Τομεάρχη Παιδείας του κόμματος, θέση που «χηρεύει» και δεν αποκλείεται να πληρωθεί σήμερα. Μιλώντας χθες στο protothema.gr, η κυρία Λινού εξήγησε πως τόσο τα ζητήματα της Υγείας, όσο και της Παιδείας, αλλά και τα κοινωνικά θέματα, με τα οποία ασχολείται απαιτούν βαθιά αφοσίωση, όποτε η ίδια προτίμησε να επικεντρωθεί σε κάποιες από τις αρμοδιότητες της. Ωστόσο, παραμένει προσηλωμένη στο κοινοβουλευτικό έργο της, δηλώνοντας πως «το κάνω πραγματικά και στο μέγιστο που μπορώ να προσφέρω».

Ερωτηθείσα, πάντως, για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κυρια Λινού παρατήρησε πως πρέπει «να προσδιοριστούν οι κατηγορίες της παρένθετης μητέρας και αυτό αφορά και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», αλλά και στην κάθε κατηγορία να εξεταστούν «ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας και ατομικών δικαιωμάτων», όπως είπε.

Σημειωτέον ότι κατά της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών είχε ταχθεί προ μηνός και ο Βουλευτης, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, λέγοντας ότι το θέμα «θα έπρεπε να μείνει εκεί που βρίσκεται», αλλά συνυπέγραψε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε προχθές, Δευτέρα. Μετρώντας αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος, η επί της αρχής στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί εντός της ημέρας, κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ, μολονότι το ζήτημα για την Κουμουνδούρου ακουμπά στον αξιακό της πυρήνα.

Ωστόσο, η επιφύλαξη ορισμένων βουλευτών και στελεχών απέναντι στο ζήτημα αντανακλάται στην ηχηρή σιωπή τους, καθώς τρεις τουλάχιστον βουλευτές φέρονται αρνητικοί, αποφεύγοντας να υπερασπιστούν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κανάλια.

Πρεμιέρα για τα όργανα

Ξεκινώντας από το διοικητικό σχήμα στη Βουλή, παράλληλα η σημερινή ημέρα εγκαινιάζει την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην πολιτική κανονικότητα, αλλά και στα βήματα του προσυνεδριακού διαλόγου, με ορίζοντα το 4ο Συνέδριο.

Ήδη, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε χθες την διεξαγωγή των πρώτων περιφερειακών συνεδρίων, η προετοιμασία των οποίων είχε ολοκληρωθεί από τις 28 Δεκεμβρίου. Τα συνέδρια θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζοντας μια κυβερνητική πρόταση, με τίτλο: «Επένδυση στην Περιφέρεια – Αναβάθμιση της Χώρας». Aκολούθως, το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεια του κόμματος και το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή για την νέα χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Βέροια: Μαθήτρια στην τάξη που αποδεκατίστηκε στα Τέμπη το 2003 η 37χρονη που σκότωσε το βρέφος της

Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - Κύμα ψύχους και χιονιά και στα βόρεια της Αττικής

Επιπλέον φόρους €80 εκατ. θα πληρώσουν 950 πολυεθνικές και 19 επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης