ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Στέφανος Κασσελάκης - Νίκος Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στην Πόλη - Συνωστισμός για την Κεντροαριστερά στο Φανάρι

Στέφανος Κασσελάκης - Νίκος Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στην Πόλη - Συνωστισμός για την Κεντροαριστερά στο Φανάρι

Στο Φανάρι για τα Θεοφάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Οι συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και η προοπτική του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

androulakis-kasselakis
Με θέα τον Κεράτιο Κόλπο, στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά ατύπως η μάχη των Ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη στη γειτονική χώρα αποτελεί την πρώτη -και συμβολική- πολιτική κίνησή του για την νέα χρονιά.

Ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να αφιχθεί, πιθανότατα με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, αύριο το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται για τις διακοπές των Χριστουγέννων, για να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία το πρωί του Σαββάτου στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και ακολούθως την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου στην ξύλινη εξέδρα, μπροστά στον Κεράτιο Κόλπο. Εκτός από τους ομογενείς, ωστόσο, που παρακολουθούν παραδοσιακά την ίδια τελετή, στην ίδια εξέδρα θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται ήδη από σήμερα στην Πόλη, καθώς θα επισκεφθεί αρχικά το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και ακολούθως στις 15:30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Από πλευράς του, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις με τους Κωνσταντινοπολίτες ομογενείς το βράδυ του Σαββάτου, μετά το γεύμα που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Πατριαρχική τράπεζα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να συναντηθεί με τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και επιφανές στέλεχος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Σημειωτέον ότι ο κ. Ιμάμογλου είχε συναντηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα το 2021, όταν ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο κλήρος και η Πατριωτική Αριστερά

Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία είχε δρομολογηθεί κατά την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα αποκτά και άλλη διάσταση, στην προοπτική των αντιδράσεων μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην Ελλάδα απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο για το γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προτάσσει την κομματική πειθαρχία, στην προοπτική της υπερψήφισής του.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σηματοδοτεί την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη ριζοσπαστική στην «Πατριωτική Αριστερά», η οποία επανέρχεται σε όλες τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, από την νέα χρονιά. Παρεμβαίνοντας χθες στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να διαγράψει τον Βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο, στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεών του, ενώ με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τόνισε πως «αντί να παίζει με τις λέξεις και τις έννοιες ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή απορρίπτει τη θέση του πρώην Υπουργού του». Λοξοκοιτώντας προς τη δεξαμενή ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς, «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανήλθε με ένταση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο θέμα, παρά την απάντηση του κ. Συρίγου στα κοινωνικά δίκτυα προσωπικά προς τον Πρόεδρο του κόμματος.

Το «καυτό δίδυμο»

Κατά την Κουμουνδούρου, άλλωστε, το «θέμα Συρίγου» ήταν που πυροδότησε τις χθεσινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επισήμανε ότι «κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου», μολονότι το ενδιαφέρον στρέφεται μοιραία στο Υπουργείο Υγείας και τον νέο ένοικό του, Άδωνι Γεωργιάδη.

Και αυτό, καθώς στην κατανομή ρόλων, δηλαδή τις θεματικές χρεώσεις για την Πολιτική Γραμματεία, η οποία ανακοινώθηκε προ ημερών από την Κουμουνδούρου, το «χαρτοφυλάκιο» της Υγείας πέρασε στην επίβλεψη του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος αναφέρεται με διαδοχικές αναρτήσεις του στο πεδίο της Υγείας το τελευταίο διάστημα, στα κοινωνικά δίκτυα. Με δεδομένο και… το παρελθόν της κριτικής του στον Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του τελευταίου στο Υπουργείο Υγείας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχεδόν προεξοφλούν την επιστροφή στο… σκληρό ροκ, δεδομένης και της συμμετοχής του κ. Πολάκη στην νέα ηγετική ομάδα, η οποία δίνει τον τόνο στην αντιπολιτευτική γραμμή της Κουμουνδούρου.

Στον «αυτόματο πιλότο»

Σε κάθε περίπτωση, η επάνοδος του Στέφανου Κασσελάκη από Δευτέρα στην Αθήνα θα φέρει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμέτωπο με την κομματική καθημερινότητα, σε μια ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως φορτισμένη. Πλην της χορήγησης δανείου προς τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα κομματικά μίντια, ο κ. Κασσελάκης εκτιμάται πως θα βρεθεί αντιμέτωπος και με την καθυστέρηση στην παραγωγή του πολιτικού έργου, το οποίο πήγε πίσω εξαιτίας της πολυήμερης απουσίας του στις ΗΠΑ.

Παρότι η ανάπαυλα των Χριστουγέννων ήταν απαραίτητη για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -και δη για τον Πρόεδρό του- μετά από μια απαιτητική εσωκομματικά περίοδο, ωστόσο, η απουσία του κ. Κασσελάκη από την κηδεία του νεαρού αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, ενώ ήταν παρόντες οι κ. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης, άφησε πικρή γεύση σε αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η παρατεταμένη παραμονή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ΗΠΑ πήγε πίσω και την υπόθεση της διοργάνωσης των περιφερειακών συνεδρίων, τα οποία δεν προκύπτει ημερολογιακά να πραγματοποιούνται στο σύνολό τους, ενώ ζητούμενο αποτελεί και η οργάνωση του Προσυνεδριακού διαλόγου ανά την Ελλάδα, ώστε «το κόμμα να μην τρέχει στον αυτόματο πιλότο», όπως παρατηρούσαν ορισμένα στελέχη του.

Αναλυτικά, το επίσημο πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στην Κωνσταντινούπολη:

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου

Κλείσιμο
Παρασκευή άφιξη και υποδοχή από Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Σάββατο 6 Ιανουαρίου

10: 00 Λειτουργία στο Φανάρι

14:00 Τελετή καθαγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο

14:30-16:30 γεύμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο γεύμα θα παρακαθίσουν τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος. Ανδρουλάκης

Ακολούθως, ακρόαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Συνάντηση το απόγευμα της ίδιας ημέρας του κ. Κασσελάκη με ομογενείς της Κωνσταντινούπολης.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου

12:00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κων/πολης, Εκρεμ Ιμαμογλου, Beyaz Köşk - Emirgan Korusu

15:00 Επίσκεψη στην Μεγάλη του Γένους Σχολή

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε pet shop στον Κορυδαλλό - Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον πρώτο όροφο

Ασθενείς τοπικές βροχές σήμερα στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα

Ασταμάτητος και πρώτος ο ΠΑΟΚ, στο -1 ο ΠΑΟ, ακολουθεί η ΑΕΚ και 4ος ο Ολυμπιακός - Δείτε τα 15 γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης