Αδωνις Γεωργιάδης: Έδωσε το «παρών» στο γεύμα αγάπης του ιερού ναού Γεννήσεως του Χριστού στου Ψυρρή

Αδωνις Γεωργιάδης: Έδωσε το «παρών» στο γεύμα αγάπης του ιερού ναού Γεννήσεως του Χριστού στου Ψυρρή

Ο ιστορικός ναός θεωρείται για πολλούς ως μια σύγχρονη φάτνη του Χριστού, καθώς στο σημείο όπου είναι χτισμένος βρίσκονταν μέχρι το 1833 οι βασιλικοί στάβλοι του Όθωνα

adonis-ekklisia-psyrri
Το γεύμα αγάπης για τους άστεγους και τις άπορες οικογένειες του Ψυρρή στήριξε χθες με την παρουσία του στον ιερό ναό Γεννήσεως του Χριστού επί της οδού Χριστοκοπίδη ο υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης αποδεχόμενος την πρόσκληση του εφημέριου του ναού π.Θεοδόσιου Οικονομίδη.

Ο υπουργός εργασίας είχε την χαρά να συγχαρεί από κοντά την εθελοντική ομάδα νέων “Γεύμα στήριξης” που με το σύνθημα “Μοιράσου κι εσύ από το κυριακάτικο φαγητό σου!Δώσε δύναμη...από την δύναμη σου” ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον εφημέριο του ναού προσφέροντας φρέσκο ζεστό φαγητό, το οποίο ετοιμάστηκε επί τόπου από τους σεφ της ομάδας.

Εκτός όμως από την παρουσίαση του στο γεύμα στήριξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρήκε τον χρόνο ώστε να ενημερωθεί για την ιστορία του ιερού ναού, που είναι ο πρώτος στην Αττική αφιερωμένος στην Γέννηση του Κυρίου, με τον δεύτερο να βρίσκεται στην Παιανία.
adonis-2
adonis-1
Κλείσιμο

Ο ιστορικός ναός θεωρείται για πολλούς ως μια σύγχρονη φάτνη του Χριστού, καθώς στο σημείο όπου είναι χτισμένος βρίσκονταν μέχρι το 1833 οι βασιλικοί στάβλοι του Όθωνα. Με τα χρόνια το σημείο αυτό του Ψυρρή πέρασε στα χέρια κάποιου πλούσιου και ευγενή Αθηναίου, ονόματι Κοπίδης, ο οποίος αποφάσισε στο χώρο αυτό όπου υπήρχαν ερείπια Ναού, χτισμένου περί του 880μΧ ,να ανακαινίσει την εκκλησία. Τα ερείπια του παλιού Ναού (880μΧ), ήταν χτισμένα πάνω σε αρχαίο ειδωλολατρικό Ιερό.

Ο ίδιος λοιπόν ο Κοπίδης, με δικά του έξοδα, ανακαινίζει την παλαιά εκκλησία, την οποία και αφιερώνει στη Γέννηση του Χριστού. Με αυτή του την πράξη, γίνεται ο πρώτος Κτίτορας. Εκεί λοιπόν που κάποτε ευρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι των αλόγων, γίνεται μία σύγχρονη φάτνη, για τον Θεάνθρωπο Χριστό! Έτσι άρχισε ο κόσμος να ψάχνει τον Ναό, προκειμένου να προσκυνήσει, αναζητώντας τον ως Χριστό του Κοπίδη. Έτσι έμεινε έως σήμερα- Χριστοκοπίδη εξού και το όνομα του πλακόστρωτου δρόμου που περνά από μπροστά.
Γεν2
γεν3

Άρειος Πάγος επί Όθωνα

Στα πρώτα χρόνια του Όθωνα, όταν υπήρχε ανάγκη για δημόσια κτίρια, ο παλαιός ναός μετατράπηκε με τη συμβολή του χριστιανού Χάνσεν σε Άρειο Πάγο (όπως και η Αγία Ελεούσα είχε γίνει Κακουργιοδικείο). Κειμήλια που είχε προσφέρει η Αμαλία αγνοούνται, αλλά σώζονται μερικά, όπως τα ασημένια στέφανα του Όθωνα και ο ξυλόγλυπτος θρόνος της βασίλισσας Όλγας.

Σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες

Ξεχωριστής αξίας η θαυματουργή εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού, η οποία δεσπόζει επάνω στο παλιό προσκυνητάρι, η βυζαντινή ασημένια εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και μια από τις αγιογραφίες που είχε αφιερώσει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που ήταν τακτικός επισκέπτης. Στον δυτικό τοίχο του ναού βρίσκεται με αφιέρωση η εικόνα των προφητών Ηλία του Θεσβίτη και Ελισσαίου. Ιδιαίτερης σπανιότητας και η αγιογραφία με τον Χριστό Ελκόμενο επί Σταυρού.
ekklisia-1
ekklisia-2


Για την ερχόμενη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί για πρώτη φορά μέσα στον ιερό ναό να διαβαστεί για μικρούς και μεγάλους το χριστουγεννιάτικο παραμύθι “Ο ξένος των Χριστουγέννων” της Αργυρούς Αγγελίνας Ζωγράφου. Το παραμύθι θα διαβαστεί από τις ηθοποιούς Μαρία Αναστασοπούλου και Ελισσάβετ Αγγελάκη, ενώ την μουσική ενότητα έχουν αναλάβει η Λουκία Γκαρδιακού και Νάνσυ Παπακωνσταντίνου. Πλούσιο και το εορταστικό εκκλησιαστικό πρόγραμμα του Ιερού Ναού με αποκορύφωμα την 26η Δεκεμβρίου μετά τον όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ.κ Φιλοθέου, θα ακολουθήσει Ιερά Λιτάνευση στα σοκάκια του Ψυρρή, επί των οδών Χριστοκοπίδου- Καραϊσκάκη – Αγ. Αναργύρων – Τάκη – Αποστόλη Ναυάρχου – Ερμού και επιστροφή στον Ναό.
ekklisia-3_2
ekklisia-4
ekklisia-5


Ειδήσεις σήμερα:

Έρχονται 10 ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα - Ιδού το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τραγωδία με νεκρό 29χρονο αστυνομικό σε καταδίωξη - Δείτε την κατεστραμμένη μηχανή

Τα μοιραία ελληνικά λάθη που οδήγησαν στην ντροπιαστική ήττα από τους Τούρκους το 1897
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης