Καλαφάτης - Βουλή: «Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που δρομολογήσαμε για τη Θεσσαλονίκη του 2030»

Καλαφάτης - Βουλή: «Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που δρομολογήσαμε για τη Θεσσαλονίκη του 2030»

«Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ασφάλεια για το σήμερα και αισιοδοξία για το αύριο της Πατρίδας μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του στη βουλή

kalafatis2
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουμε συνέπεια στις δεσμεύσεις μας. Συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους, την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και την τόνωση της ασφάλειας, τη βελτίωση της καθημερινότητας. Αναπτύσσουμε παράλληλα, τολμηρές και συνετές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, την ενδυνάμωση του ρόλου της Πατρίδας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, την επανατοποθέτησή της στο χάρτη του μέλλοντος, την προώθηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.

Και πρόσθεσε: «Οι Μακεδόνες είμαστε περήφανοι -πολύ περήφανοι- που η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί τόσο στη στρατηγική αναβάθμιση της Πατρίδας μας, όσο και στη μετεξέλιξή της σε διεθνή ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Οι Θεσσαλονικείς είμαστε αισιόδοξοι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που μαζί δρομολογήσαμε, με 30 και πλέον έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Ξέρουμε ότι το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, δεν λοξοδρομεί και δεν γυρίζει πίσω. Όλοι οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ασφάλεια για το σήμερα και αισιοδοξία για το αύριο της Πατρίδας μας».

Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ασφάλεια για το σήμερα και αισιοδοξία για το αύριο της Πατρίδας μας. Είμαστε...

Posted by Stavros Kalafatis on Friday, December 15, 2023


Κλείσιμο
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στη συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «που φέρνει φθηνότερο χρήμα, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις δουλειάς» καθώς και στην τόνωση της απασχόλησης με επιπλέον 300 χιλ. θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει τους πάντες κι ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις 2,5 δις ευρώ για τη βελτίωση των εισοδημάτων, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:



«Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να εργαστούμε για την περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομίας και τη διασφάλιση ισχυρής ανάπτυξης, την ενίσχυση των εισοδημάτων και της κοινωνικής συνοχής, την βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, τη μείωση των φόρων και τη δικαιότερη κατανομή τους, τη στήριξη στους συμπολίτες μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτούς ακριβώς τους στόχους υπηρετούμε -με συνέπεια και υπευθυνότητα- από την πρώτη στιγμή. Αυτούς τους στόχους θέτει και ο Προϋπολογισμός που συζητάμε.

Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, διασφαλίζει συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής, που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έβαλε τη χώρα μας στο κλαμπ των πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών, που φέρνει φθηνότερο χρήμα, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις δουλειάς.
Η ανάπτυξη κινείται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και, στη νέα χρονιά, θα φτάσει το 2,9% του ΑΕΠ.
Η αύξηση στις επενδύσεις καταγράφει ρεκόρ και το 2024 θα ξεπεράσει το 15%.
Η απασχόληση ενισχύθηκε με επιπλέον 300 χιλ. θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε, τον Οκτώβριο, κάτω από το 10%.
Ο πληθωρισμός μειώνεται και θα περιοριστεί στο 2,6% από 4,1% φέτος.

Ξέρουμε, ωστόσο, ότι επιμένει ακόμα η ακρίβεια, που πλήττει τους πάντες κι ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αναπτύσσονται γι΄αυτό εξειδικευμένες πρωτοβουλίες, για τη συγκράτηση των τιμών. Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Και βελτιώνονται τα εισοδήματα, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις.

Στο νέο Προϋπολογισμό, προβλέπονται για το σκοπό αυτό παρεμβάσεις 2,5 δις ευρώ και συγκεκριμένα:

- Για τους δημόσιους υπαλλήλους:

Αύξηση στο βασικό μισθό και τα επιδόματα παιδιού και θέσης ευθύνης. Αύξηση στα πτητικά επιδόματα των πιλότων και των πληρωμάτων των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ.

- Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα:

«Ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας. Αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν.

- Για τους συνταξιούχους:

Νέα αύξηση στις συντάξεις από την 1η του χρόνου. Εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Αντικατάσταση της μείωσης κατά 30% των συντάξεων για τους απασχολούμενους με εισφορά 10% επί των αμοιβών από την εργασία τους.

- Για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη:

Αύξηση στο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα. Αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τρίμηνη επέκταση του επιδόματος μητρότητας για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες. Πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Παράλληλα, διατίθενται επιπλέον 750 εκ. ευρώ στην Υγεία και την Παιδεία. Όχι από νέους φόρους -όπως ανεύθυνα διατείνεται η Αντιπολίτευση-αλλά κυρίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όχι μόνο δεν εισάγεται κανένας νέος φόρος, αλλά θεσπίζονται και νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 1,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα -και είναι μείζονος σημασίας αυτό- διασφαλίζεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και μείωση του δημοσίου χρέους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Θεμελιώνεται έτσι μια ασφαλής οικονομική πορεία και προστατεύονται όσα με θυσίες κατακτήσαμε. Αποδεικνύεται υπευθυνότητα στις σημερινές, αλλά και στις αυριανές γενιές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουμε συνέπεια στις δεσμεύσεις μας. Συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους, την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και την τόνωση της ασφάλειας, τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Αναπτύσσουμε παράλληλα, τολμηρές και συνετές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, την ενδυνάμωση του ρόλου της Πατρίδας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, την επανατοποθέτησή της στο χάρτη του μέλλοντος, την προώθηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Με πλήρη συναίσθηση ευθύνης διαβεβαιώνω το Σώμα: Οι Μακεδόνες είμαστε περήφανοι -πολύ περήφανοι- που η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί τόσο στη στρατηγική αναβάθμιση της Πατρίδας μας, όσο και στη μετεξέλιξή της σε διεθνή ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

Οι Θεσσαλονικείς είμαστε αισιόδοξοι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που μαζί δρομολογήσαμε, με 30 και πλέον έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Ξέρουμε ότι το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, δεν λοξοδρομεί και δεν γυρίζει πίσω. Όλοι οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ασφάλεια για το σήμερα και αισιοδοξία για το αύριο της Πατρίδας μας.

Για όλα αυτά, η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη: Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λέμε «ναι» στον Προϋπολογισμό του 2024. «Ναι» στην Ελλάδα που πάει πιο ψηλά. «Ναι» στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».



Ειδήσεις σήμερα:

Σε σοβαρή κατάσταση τα δύο αδέλφια από την Κρήτη που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι έξω από κλαμπ στο Γκάζι

«Κόβουν» τις κορβέτες και την τέταρτη φρεγάτα και παίρνουν drones

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης